Dikkat edin o ödeme artık zorunlu değil!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hayatımızı yakından ilgilendiren bir kararını bugünkü köşesine taşıdı…

Dikkat edin o ödeme artık zorunlu değil!

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hayatımızı yakından ilgilendiren bir kararını bugünkü köşesine taşıdı…

Aydın, yazısında şu önemli bilgiyi verdi:

Kamuoyunda Harcamalara İştirak Payı (HİP) olarak geçiyor. Daha çok, belediyelerin vatandaşa götürdüğü alt ve üstyapı hizmetlerin bir bölümünün sokak sakinlerinden tahsilini öngören yerel gelir türü.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Belediye Gelirleri Kanunu’nun, Harcamalara Katılma Payı Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti.

O değişiklik de önceki gün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Peki ne içeriyor yeni düzenleme?

Belediyeler, sokak ve caddelere götürdükleri kanal, su, yol, tretuvar, asfalt, kaldırım vb. gibi hizmetlerin maliyetinin üçte birini bina sahiplerinin cephe ve emlak rayiciyle hesaplayıp üçte bir oranında tahsil ediyordu.

Bu, yasa gereği o sokağa götürülen hizmetin üçte birini almak anlamına geliyordu.

Fakat HİP, yani harcamalara iştirak paylarını kimi belediyeler tahsil etmezken, kimileri de mülk sahiplerini icraya vererek tahsilini deniyordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmelikte yaptığı değişiklikle HİP’i zorunlu olmaktan çıkardı ve ‘alınabilir hükmünü koydu.

HİP’leri tahsil etmeyen belediyeler için geçmişte Sayıştay denetimlerinde sorumlulara ve belediye başkanlarına zimmet çıkıyordu.

Artık bu hizmetlerin bedelini vatandaştan tahsil etmek zorunlu olmaktan çıkarıldı. Üçte bir kuralı da tamamen ortadan kaldırıldı, belediyeler bu hizmet bedelinini ya tamamını isteyecek ya da vatandaştan talep etmeyecek.

Yalnız bir istisna söz konusu.

Su Kanalizasyon İdarelerinin götürdüğü altyapı hizmetleri yine zorunlu olarak alınmaya devam edilecek.

Yani, BUSKİ’nin Bursa’da yaptığı altyapı hizmetlerinin bedeli alınmaya devam edilecek. Eskiden olduğu gibi su ve kanal harcamalarının üçte ikisi vatandaştan tahsil edilecek.

Vatandaşın daha evvel 4 yıl da ödeyebildiği HİP için süre daraltıldı. 2 yıl ve 4 eşit taksi hakkı getirildi.

Düzenleme belediye gelirlerinde bir azalmaya neden olabilir.

Zorunlu olmaktan çıkarılması belediyeler için bir handikap. Düzenlemeyle ayrıca harcamalara iştirak payı tahsilatındaki oran da binanı emlak ve arsa rayicinin yüzde 2’sine yükseltildi. Bu oran daha evvel yüzde 1 idi.

Vatandaş için bir rahatlama gibi gözükse de, belediyeler büyük oranda gelir kaybı yaşayacaktır.

Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X