DOSAB’ın ödüllü projesi büyüyor!

Türkiye’nin ilk ve en büyük endüstriyel su geri kazanım tesisini 176 milyon lira yatırımla 2021 yılında işletmeye alan DOSAB, proseste kullanılan atık sudan geri kazanılmış su miktarını daha da arttırmak için yeni yatırıma başladı.

DOSAB’ın ödüllü projesi büyüyor!

Bursa ve Türkiye’nin önemli tekstil üretim merkezlerinden birisi olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), su geri kazanım yatırımı ile bir yıl içinde; arıttığı suyun 4 milyon metreküpe yakın kısmını yeniden üretime kazandırdı.

Böylece yeraltı su kaynaklarını koruyan, çevreci ve sürdürülebilir üretim ile yeşil OSB olarak öne çıkarak katılımcı firmalarının uluslararası arenada tercih sebebi olmasını sağlıyor. DOSAB Su Geri Kazanım Tesisi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çevre alanında yapılan iyi uygulamaları ön plana çıkarmak ve çevresel farkındalığın artırılmasını sağlamak amacıyla 2022 yılında düzenlediği ‘Çevre ile Dost Ol İyi Uygulama Ödülleri Yarışması’nda en iyi uygulama ödülünün sahibi oldu. 

YENİ YATIRIMLAR YOLDA 

Atık suların birer kaynak olduğu bilinciyle hareket eden ve su kıtlığı ile karşı karşıya olan ülkemizin su kaynaklarını korumayı amaçlayan DOSAB, 2017 yılından bu yana yaptığı atık sudan geri kazanım yatırımlarına bu yıl da devam ediyor.  DOSAB’ın Yönetim Kurulu Başkanı Levent Eski, kendi yönetim dönemlerinde yapacakları yeni yatırımlarla su geri kazanım miktarını arttıracaklarını söyledi. DOSAB’ın tekstil sektörünün yoğunlukta yer aldığı bir sanayi bölgesi olduğunu belirten Başkan Eski, “Katılımcı firmalarımızın sayısal olarak yüzde 74’ü tekstil sektörü firmalarından oluşuyor. Bu yapı suyun üretimdeki payının çok olduğu bir yapı. Dolayısıyla yağış rejiminin değiştiği dönemde güvenli su arzını sağlamak bölgemizde üretim için hayati önemde. Suyu üretimde bu kadar yoğun kullanırken, su temin kaynaklarını çeşitlendirmek, atık suları arıtarak doğaya zarar vermemek hepimizin sorumluluğu, aynı zamanda gelecek nesillere karşı da borcu” dedi. 

SU TEMİN KAYNAKLARI ÇEŞİTLENECEK 

DOSAB’da geçmişten günümüze su arz güvenliğini sağlama, atık suları arıtma ve geri kazandırma noktasında yapılan büyük yatırımların olduğuna da dikkat çeken Levent Eski, “Atik su arıtma tesisimiz 2007 yılından bu yana çalışıyor. 2017 yılından itibaren atık su arıtma tesisi revizyonu ile MBR tesisi ve nihayet su geri kazanım tesisi yatırımlarımızı yaptık. Bunlarla gurur duyuyoruz. Bizim yönetim dönemimizde de atık su arıtma ve su geri kazanım tesislerimizde ilave projeleri ivedi olarak hayata geçirmek istiyoruz. Bunlardan ilki MBR kapasitemizi arttırmak olacak. Bu sayede reverse ozmoz yani su geri kazanım miktarını arttıracağız. Bu yatırım için Dünya Bankası’ndan kredi almış durumdayız. Süreci Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile yürütüyoruz. Mevcut revers ozmoz tesisimiz biri yedek olmak üzere 4 artı bir şeklinde çalışıyor. Çünkü mevcut MBR kapasitesi 4 hattı çalıştıracak kadar su üretiyor. Biz bu kapasiteyi arttırarak reverse ozmoz tesisimizde 5 hattı da aktif kullanmış olacağız. Bu da yüzde 20-25 aralığında su geri kazanım miktarında artış anlamına geliyor. DOSAB olarak su konusunda varmak istediğimiz nokta, bölgemizde proses su temin kaynaklarımızı atık su geri kazanım tesisimiz, su kuyuları ve yüzey suları olmak üzere çeşitlendirmek olacak” şeklinde konuştu.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X