Temiz enerji kaynaklarına yönelik farkındalık oluşturmayı amaçlayan Uludağ Elektrik, müşterilerinin elektronik faturaya geçmelerini teşvik ederek de kağıt tüketimini azaltmayı amaçlıyor. Her yıl 1.000 ağacı doğaya geri döndüren şirket Yeşil Dönüşüm Ormanları oluşturuyor. Çocukların ve gençlerin bilinçlenmesi amacıyla hazırlatılan ‘Enerjik Tatil’ ve ‘Geleceğin Enerjisi’ kitapları okullarda öğrencilere hediye ediliyor.
Uludağ Elektrik, çok büyük bir müşteri kitlesine (elektrik tüketicileri) hitap ediyor. Genel Müdür Ali Erman Aytac, kısa süre içinde bilinçlendirme çalışmalarının meyvelerini vereceğini, yenilenebilir enerji kaynaklarına dönük projelerinin daha da artacağını söyledi.
Sayın Ali Erman Aytac, temiz enerji ve sürdürülebilirlik konularında şirketiniz ne gibi yenilikler yapacak?
Dünyanın en çok etkilendiği konulardan biri de iklim değişikliği… İklim değişikliği ve küresel ısınma gerçekliğini hızlandıran önemli konulardan biri ise fosil tabanlı enerji kaynaklarının kullanımıdır. Uludağ Elektrik’in ana iştigal konusu olan ‘elektrik’, oransal anlamda çoğunlukla fosil kaynaklardan elde ediliyor. Fosil kaynaklar haricinde, su kaynaklarını ve yenilenebilir enerji kaynaklarını (güneş, rüzgâr, bio kütle vb.) sayabiliriz. Temiz enerjinin yaygınlaşması için herkes üzerine düşen görevleri tamamlamalı. Bizler de şirket olarak, Bakanlığımızın yayınladığı Yeşil Tarife uygulaması ve YEK-G sistemi ile beraber yenilenebilir kaynaklardan enerji teminini müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz.
Yeşil Tarife çalışmalarını biraz daha ayrıntılı anlatır mısınız?
Yeşil Tarife şu demektir; burada tüketilen elektriğin, arkadaki garanti mekanizması yoluyla yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılarak tüketilmesidir. Merkezlerimizde kullandığımız elektriği daha temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak kullandığımızı ifade etmeliyim. Bu konuda ülke olarak ciddi teşvikler veriyoruz. Bu üretilen enerjinin temiz kaynaklardan kullanılmasının hem enerji sektörü çalışanlarında hem de tüketicilerde bir farkındalık yarattığını düşünüyorum. Biz de, öncelikle kendimiz kullanarak herkese örnek olmak istedik. Sürdürülebilirlik konusu çok ilgimizi çekiyor ve şirket olarak pek çok entegre projeyi yönetiyoruz.
Perakende satış şirketi olarak ne gibi tedbirler alıyorsunuz?
Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinde hizmet veren bir perakende elektrik satış şirketi olarak kâğıt tüketimimizin çok fazla olduğunu fark ettik. Hem tüketicilere bırakılan kâğıt faturalar hem de şirket içi kullanılan kâğıt miktarımız her sene 50 tonu buluyor. Bu tüketimi azaltmak hatta kâğıt ayak izimizi bir anlamda sıfırlamak adına çözüm bulmak istedik. Başlangıç olarak şirket içi evraksal yazışmaları ‘online’ olarak yapma konusunda çalışanlarımızı teşvik ettik. Ardından elektronik fatura çalışmalarımızı hızlandırdık. Şu anda yüz binlerce müşterimize elektronik fatura gönderiyoruz. Genel müşteri sayıları içinde bu oranı artıracağız. ‘Yeşil Dönüşüm Ormanları’ projesi kapsamında yıllık 1.000 adet ağaç dikiyoruz. Her sene ne kadar tüketim yaptıysak o sene, o kadar ağacı doğayla tekrar buluşturuyoruz. Bunu da bir sosyal proje ile desteklemiş olduk. Bizim hem internet şubemizden, hem müşteri iletişim merkezlerimizden hem de çağrı merkezimizden bu elektronik fatura dönüşümü yapılabiliyor. Bu anlamda tüketicilerimizin, müşterilerimizin daha fazla dijital hizmete yöneleceğini umuyorum.
Güneş enerjisi sistemleri ilginizi çekiyor mu? Şirketlerinizde böyle alternatif enerji kaynaklarını kullanmayı düşünüyor musunuz?
Hidroelektrik santrallerinde durum stabil değil. Bazı aylar beklentinin çok altında su birikiyor ve enerjiye dönüşüyor ama bazı aylarda da bu beklentiler aşılıyor. Üretim az olunca kömür-linyit kaynaklarından yani termik santrallerden enerji üretmek durumunda kalıyoruz. O enerji yüzünden ise küresel ısınma oranları artıyor. Şimdi bu noktadan sonra doğanın diğer nimetleri olan güneş ve rüzgâr enerjisine bakmamız gerekiyor. Su her yerde olmayabilir ama güneş hemen hemen her yerde erişilebilir bir kaynaktır. Çatılar, araziler, bina cepheleri GES panelleri ile kaplanırsa daha sağlıklı enerjiye erişmemiz kolaylaşacaktır. Biz de şirket olarak bu yönde projeler hazırlıyoruz. Şirketimizin yeni sahibi olan İngiliz yatırım şirketi sürdürülebilirlik konusunda dünyanın en hassas kuruluşlarından biri. Hem kendimiz hem de müşterilerimiz için GES konusunda farklı modeller geliştiriyoruz. İlerleyen zamanlarda bu modeller ile ilgili ayrıntılı açıklamalar yapacağız.
Sayın Aytac, gelecek kuşakların enerji üretimi ve enerji tüketimi konusunda bilgilendirilmeleri gerekiyor. Sizler çocuklar ve genç insanlar için gerekli bilinçlendirme çalışmalarını yapıyor musunuz?
Bu konudaki bilinç, esasında çocukluk çağında başlıyor ve ömür boyunca birey ile birlikte yaşamaya devam ediyor. Biz de öncelikle anaokulu öğrencileri için bir ‘Enerjik Tatil’ boyama ve etkinlik kitabı hazırlayıp dağıttık. Bu kitapta enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularıyla ilgili başlangıç seviyesinde bilgiler var. Daha ileri seviyede ortaokul öğrencileri için bir başka hediyemiz var. ‘Geleceğin Enerjisi’ isimli bu kitapta ise küçük deneyler bulunuyor. Depolama teknolojileri, elektrikli araç modelleri gibi konuların ele alındığı bu kitabın bir vizyon katabileceğine inanıyorum. Bu kitaplar sayesinde genç kuşakların daha bilgili, meraklı hatta araştırmacı ruha sahip olabileceklerini düşünüyorum. Uludağ Elektrik olarak gelecek kuşakları çok önemsiyoruz ve yenilenebilir enerji kaynakları konularında daha bilinçli olmaları için çaba harcıyoruz.
Enerji tasarrufu ve verimliliği bilincini oluşturmak üzere kurguladığımız daha geniş kitlelere dönük bir projemiz daha var. Bu projemiz kapsamında oluşturulan Enerji Danışmanı Timimiz ile evler ve iş yerlerini ziyaret ederek, tasarruf ve verimlilik konusunda bilinçlendirme yapıyoruz. Ziyaret sırasında elektrikli aletlerin, aydınlatmaların, ısıtma ve soğutma sistemlerinin enerji tüketimleri incelenerek, bu cihazların nasıl kullanılması ve konumlandırılması gerektiğini de anlatıyoruz. Aynı zamanda kullanıcılara özel olarak sunulan tasarruf ve verimlilik tavsiyeleri ile hem enerji tüketiminde hem de fatura tutarlarında nasıl düşüş sağlayacaklarını gösteriyoruz.”