Bursa’nın Bodrum’u olacak! ”2025’te yeni bir Gemlik için hazır olun”

Olay.com.tr’nin klasikleşen ‘’Bursa’nın Geleceği’’ Programının bu haftaki konuğu Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren oldu. İlçede kentsel dönüşümün ilk başlayacağı mahalle olan Orhaniye’deki açık hava stüdyosunda gerçekleşen çekimlerde  Olay Medya ekibinin sorularını yanıtlayan Başkan Deviren, ilk 100 günü ve kent hayalleri başta olmak üzere pek çok konuda açıklamalarda bulundu. En çok önem verdiği konu olan kentsel dönüşüm ve sahil düzenlemesiyle birlikte  Gemlik’i Bursa’nın Bodrum’u yapacağını söyleyen Başkan Deviren, ‘’Gemlilikler hazır olsun. Seneye bambaşka bir Gemlik sahili onları bekleyecek. Kentsel dönüşümün tamamlanması ise belediye ve bakanlık desteğiyle 5 yılı aşar’’ dedi. Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Gemlik yerleşkesinden yer taleplerini yenileyerek yapılacak çalışmaların üniversiteye  büyük bir maddi gelir sağlayacağını vurgulayan Başkan Deviren, ilk 100 günde ilçede sağladıkları istihdamı, köy iyileştirmelerini, kent lokantası  ve Fayton kafe revizesinin detaylarını aktarırken Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden taleplerini de dile getirdi.

Bursa’nın Bodrum’u olacak! ”2025’te yeni bir Gemlik için hazır olun”

Melisa Öztürer ÖZKAN

Kamera: Bircan ÖRSEL

Olay.com.tr editörü Melisa Öztürer ÖZKAN’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programda, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren Olay Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hikmet Selami Şahin ve olay.com.tr Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Orhan Güney’in sorularını yanıtladı.

ÇEŞMEYİ KAPATACAĞIZ, DENİZİ TEMİZLEYECEĞİZ

Marmara’nın en güzel sahil şeridinin Gemlik’te olduğunu belirten Başkan Deviren deniz suyu kirliliğini azaltacak formülü, ‘’Her şey insanla güzel. Orayı güzelleştirecek de insanlar. Siz dünyanın en iyi tesislerini de yapsanız insanların davranışlarını değiştiremezseniz başarılı olamazsınız. Deniz  durup dururken kirlenmiyor. Denizi kirleten unsurlar var. Çeşmeyi kapatmadan musluğu tamir edemezsiniz. Biz ilk önce çeşmeyi kapatacağız. BUSKİ  toplantısında bizim için önemli olan Orhangazi arıtmasının devreye alınmasıydı. Malesesf 120 günlük bir aksama var. Orhangazi arıtmasının devreye girmesiyle birlikte kirli akan karsak deresi temizlenecekti. Foseptiğin bir çoğu karsak deresiyle birlikte denize akıyor. Dere kenarı olan işletmenin kontrolleri tekrar yapılacak. Atığı bırakan çevresel vakaların denetimini artıracağız. Zeytinci salamura suyunu bırakıyor. Salamura suyu deniz yaşamı için çok zararlı. Çeşme kapandığında, bunların hepsini DSİ ve BUSKİ iş birliği ile pırıl pırıl akan bir dere ve daha temiz bir deniz haline getireceğiz’’ sözleriyle açıkladı.

DÖNÜŞÜME 5 YIL YETMEZ

Gemlik’in deprem gerçeği ve riskli yapıları göz önüne alındığında kentsel dönüşümün acil olarak devreye girmesi gerektiğini belirten Başkan Deviren, ‘’ Daha önce Sevgili Uğur Sertarslan’ın başlattığı bir proje vardı. 5 mahalleyi kapsayan 23,5 hektarlık bir alanda ada bazlı kentsel dönüşüm stratejisi ile yürüyoruz. Ekibimiz yüzde 80 işleri tamamladı. Yapı stoklarının son durumunu yeniden gözden geçireceğiz. Gemlik Belediyesi’nin  kendi başına büyük bir dönüşümü kaldırması mümkün değil. Bunun için Büyükşehir’n BURKENT firması ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan destek alarak nasıl bir dönüşüm yapmak istediğimizi projelerle  sunmak için Ankara’ya bir ziyaret yapacağız. AFAD Müdürlüğümüzü kurduk. Gemlik’te en az 8500 riskli bina var. Kumla zaten kendi başına yönetilmesi gereken bir yer. Orada deniz kumuyla yapılan çok fazla bina var. 8500 binanın dönüşümüne 5 yıl yetmez. Gerçekçi olmakta fayda var. Gerisi hayalcilik olur. Biz niyetine girdik. Daha önce çalışılmış rezerv alanlarla ilgili projelerimizi ortaya koyup TOKİ ve ya Emlak Konut ile bunları gerçekleştirmek istiyoruz. Ancak Gemlik halkının buna inanması ve kentsel dönüşüm için kazmanın vurulması gerek’’ dedi.

Soru: Dönüşüm için maliyet ve vatandaşı ikna sorununu nasıl aşacaksınız? İkna edeceğinizi düşünüyor musunuz?

Proje oluşturmak kolaydır, en zor kısmı da projeyi satmak… Gemlik’i iyi tasarlamak gerekiyor. Kentsel tasarım ve şehir planlamasını çok önemsiyorum.  Şu an çekim için bulunduğumuz Orhaniye mahallesi  hem manzarası hem de eski Gemlik olması açısından sahiplerine maliyet açısından fayda sağlayacaktır. Vatandaşlarımıza asla evlerini satmamaları gerektiğini söylüyoruz. Burası çok değerlenecek. İnşaat birim maliyetinin  yüzde 20’lik kısmını ödeyecekler. Müteahhitlerimizle de bir araya gelerek konuyu masaya yatırdık.

Soru: Belediye ara bulucu mu olacak yoksa farklı bir kurumsal yapı mı oluşturulacak?

Olmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü 8 yıldır devam eden sosyal konut projesi vardı. Biz arabulucu olacağız. Vatandaşın  hakkını alıp belediyeye almak gibi asla bir amacımız yok.

Soru: Somut olarak ne zaman başlangıç yapacaksınız?

1 seneden önce başlamayacağını söyleyebilirim. Tüm paydaşları yan yana getirip izin almak, bakanlıktan projelerin onaylanması, kredi teminleri derken başlama süresi 1 yılı bulabilir.

Soru: Dönüşümden  açıkta kalacak halkı ‘Konteyner Kent’ projesinde konaklatma planınız vardı?

Evet bu projeyi uygulayacağız. Bununla ilgili Ticaret ve Sanayi Odası’nın Hatay’a gönderdiği konteynerler geldi. Yakında dozerlerimizi sokacağız ve oranın alt yapısını  düzenleyeceğiz. Risk analizi oluşturarak; çadır, yeterli ekip, muhtar örgütlenmesi gibi konularla kriz yönetimini ekibimizle birlikte çözeceğiz. Uzun sürmeyecek. Afet Müdürlüğümüz konuyla ilgili hızlı bir çalışma yapıyor. Eskiden bu planı Valilik yapardı artık biz bu planı çıkaracağız.

KUMLA’DAKİ KALABALIĞI DAĞITACAĞIZ

Soru: Gemlik’in pek çok sahil beldesi olmasına rağmen özellikle yaz aylarında büyük nüfusu Kumla beldesi çekiyor. Küçük Kumla’daki yoğunluk nasıl kontrol edilebilir?

35.8 km’lik Gemlik sahil şeridi içerisinde, kumla sahili 4 km’lik bir alanı kaplıyor. Kumla’daki yoğunluğu sahil ve kum zenginliği açısından çok güzel olan Kumsaz ve Gemsaz’a yaymalıyız. Buraları marka bir tesis, işletme ve çeşitli  aktivitelerle zenginleştirdiğinizde, ulaşımı kolaylaştırdığınızda Kumla’daki kalabalığı buralara aktarabiliriz. Körfez’de üniversiteden başlayıp  sanayi yoluna kadar çok güzel kumsallar var. Buraları açarsak hem Gemlik halkı denize girmek için Kumla’ya gitmez hem de üniversitemize maddi manevi  fayda sağlamış oluruz.

Soru: Marmara’nın en güzel sahil şeridi bizce Gemlik’te. Siz görev süreniz boyunca nasıl bir sahil hayal ediyorsunuz? Farklı ne yapılabilir?

Öncelikle deniz suyunu ve kumsallarımızı maksimum hijyen seviyesine getirmeye çalışacağız. Sadece Kumla özelinde değil, hem ilçedeki diğer kumsallarımızı hem de Gemsaz ve Kumsaz’ı işletmeler ve aktivitelerle canlandırarak kalabalığı Gemlik’in tamamına yayacağız. Büyükşehir destekli plaj tesislerimiz da artınca sahil şeridine farklı bir boyut getireceğiz. Kentsel dönüşümle de birlikte yapılarımızı yenileyip Gemlik’e bütünleştirici bir yapı oluşturacağız. Seneye yaza bambaşka bir Gemlik olacak. Deniziyle, sosyal aktiviteleriyle ve görüntüsüyle Gemlik’i Bursa’nın Bodrum’u yapacağız.

ÜNİVERSİTE’YE  YAZIN 1 MİLYON LİRA GELİR

Soru: Üniversite’den yer talebinizle ilgili son durumu nedir?

Üniversitenin atıl olan kısmında hem su spor aktiviteleri yapılabilecek hem de restoran ve kafeteryalarıyla canlandırabilecek bir alan yaratmak istiyoruz. Üniversite talebimiz sanırım yanlış anlaşıldı. Tekrar projelendireceğiz. Biz şunu istiyoruz;  üniversite sahasına sirayet etmeyelim. Alanı ayıralım. Kart sistemiyle öğrenciler sivil tarafa girsin ancak üniversite tarafına sivil vatandaş giremesin. Üniversiteye de ciddi katkılar sunacak. Yaz aylarında  burayı full kullanırsak, üniversiteye  yaklaşık sezonluk 1 milyon lira gelir aktarabiliriz. Kent lokantalarıyla ihtiyaç sahibi öğrencilere rektörlüğe vereceğimiz kartlarla yemek fırsatı sunabiliriz.

Soru: Gemlik’e yeni bir marina yapılacak mı?

Bu konu Ulaştırma Altyapı Bakanlığımızın çalışmaları arasındadır. Biz de sıramızı bekliyoruz. Gemlik bir turizm güzergahı olabilir. Buradan İznik’e turistlerin transferi de çok rahat olur. Aynı şekilde İznik’i de rahatlatmış olacağız. Turizmi çok önemsiyoruz. Gemlik çok tarihi bir yer,  burası ilk Bursa; Prusa… Değerini ön plana çıkarmalıyız.

Soru: Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın da söylediği gibi sizce de Mudanya-Gemlik- İznik turizm aksı yaratılabilir mi?

Kesinlikle katılıyorum. Deniz Başkanımızın dediği gibi o aksı takip ettiğinizde turizmi canlandırmak adına yapılacak bir çalışma olacaktır.

BÜYÜKŞEHİR’DE SIRAMIZI BEKLİYORUZ

Soru: Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden talepleriniz nelerdir?

Sahillerin düzenlenmesini, Küçük Kumla iskelesinin ivedilikle yenilenmesini istiyoruz. Bazen korkuyorum; iskele gerçekten sallanıyor ve çok riskli. Tesisleşme çok önemli. BURFAŞ’ın biraz daha bu bölgede aktif olmasını istiyoruz. Sahillerde ücretsiz hizmet bana çok doğru gelmiyor. Bu durum özensiz davranışı da beraberinde getiriyor. İnsanlar dikkat etmiyor. Gemlik A.Ş. kurmaya çalışıyoruz. Sahillerden ve otoparktan gelecek fonla kaynağı kültür, sanat ve sporda değerlendirmek istiyoruz. Bunu yaparken de sadece belediye yönetim şeklini  oluşturmak değil  özel katılımcıların olduğu yönetim kurulu oluşturmak istiyoruz. Bozbey Başkanımıza taleplerimizi iletmiştik. Yoğunluğunun farkındayız. Biz de Gemlik olarak sıramızı bekliyoruz.

 KENT LOKANTASI’NDA HER SABAH BEDAVA ÇORBA

Soru: Geride kalan 150 günde halkla iletişim kuruldu mu? Gemlik’te yoksulluk haritası çıkardınız mı? Nerelere, nasıl dokunabilirsiniz?

Yoksulluk haritasını incelediğimizde aşırı olmadığını gördük. Biz irdeledikçe yoksul sayısı artıyor. Aş verelim ama önce iş verelim. Gemlik Sanayi Bölgesi Türkiye’nin 3. Ekonomi bölgesi. İş isteyene iş bulalım. 100 günde bir çok kişiye iş bulduk. Ama herkes belediyeyi istiyor. Belediye yan gelip yatma yeri değildir. Bu algıyı yıkmak gerekir. Gelirseniz 1 sene sonra benimle çalıştığınıza pişman olursunuz. Çünkü ben çok çalışırım. İnandığım şeylerin peşinde koşarım. Ben Gemlik’e inanıyorum. Esnafa kesilen cezalarla ilgili de konuşacak olursam; kurala uymayan bedelini öder. Babamın oğlu da olsa kimseye iltimas geçilmeyecek. Köylere çok önem verdik. Arazi yollarını yaptık. 3 tane devam eden köy konağı çalışmaları tamamlandı. Kent Lokantası 15-20 gün içerisinde hayata geçecek. Kaliteyi ara mahalleye taşımak istiyoruz. Erkan Başkanın fiyatlarıyla gidiyoruz. Menü fiyatı 80 TL olacak ama ilave olarak sabahları ücretsiz çorba vereceğiz. Buradan duyuralım; çorbayı bedava dağıtacağız. Fayton kafemizi de revize edince günlük maliyetini 15 kat arttırdı.

Soru: Gençler için kültürel anlamda projeleriniz ne durumda? Merkezdeki AVM’yi gençlik merkezine dönüştürme gibi bir planınız vardı…

AVM’deki merkezimizi Büyükşehir Belediyesi yapacak. Konum olarak çok güzel bir yer. Kültür, sanat ve Gençlik merkezi ile ilgili proje devam ediyor. Ciddi bir yatırım olacak. Baktık çok geciktik. Büyük markaları getirerek aktif bir hale getireceğiz.

MAALESEF MİLLETİN EFENDİSİ MÜLTECİLER OLACAK

Soru: Gemlik’te kaç mülteci var?

Köyleri boşaltmamız gerekiyor. Çünkü köylerde yaşamı sağlayamadığımız sürece köyleri mültecilere teslim ederiz. Köylerden kaçış var. Artık bağ bahçeyle uğraşan son nesil… Çalışan bulunamıyor. Çalışanlar mülteci.  Bu gidişle maalesef yarın, öbür gün milletin efendisi mülteciler olacak. Gemlik’te de nüfusun  yüzde 3-4 oranında mülteci var.

Soru: Çocuklarla aranız çok iyi. Siz onların Şükrü amcasısınız. Dört gözle bekledikleri Aqua Park ve Lunapark ne zaman açılacak?

Merak etmesinler, olacak. Lunapark ile ilgili Galip Sakder ile hem Bursaspor özelinde hem de Lunapark özelinde çok sık görüşüyoruz. Eylül sonunda bize bir proje sunacak. Bölge parkının orada düşünüyoruz. Kuzey tarafı da canlandırmak gerekiyor. Gemlik’i bir araya getiremediğimiz sürece başarı elde edemeyiz. Auapark için de deniz suyunu kullanarak bir havuz ve kaydırak planımız var.

MUDANYA BELEDİYE BAŞKANI DALGIÇ’A GÖNDERME

Soru: Gemlik’in en önemli markası şüphesiz ki zeytin. Üretici memnun mu? Destekleriniz olacak mı?

Memnun değil. Gemlik maalesef geri kalmış durumda. Akhisar gerçeği var. Coğrafi işaret alarak zeytine sahip çıktıkları için zeytin borsasına teşekkür ediyorum.  Gerçek 1. kalite zeytin Gemlik zeytinidir. Bunu anlamak için de coğrafi işaret çok önemli. Belki Deniz Başkan kıskanacaktır ama zeytinin başkenti Gemlik’tir. Üretici zor durumda kaldığında da GEMTAŞ’ı devreye sokarak halkçı belediyeciliğimizi ön plana çıkarıyoruz.  Bizim amacımız üretici ve fabrikalarla rekabet etmek değil, destek olmak. Minimum 3 sene sonra gübre desteği de sağlayacağız.

Soru: SGK’ya vergi borcunuz var mı;?

75 milyon lira GEMTAŞ iştirakin var. Bizim, 1 milyon liraya yakın. 10 milyon lira da vergi borcumuz var.

Soru: TOGG fabrikası Gemlik sınırları içerisinde. Göreve geldiğinizden beri fabrikanın bölgeye katkısı açısından  bir araştırmanız oldu mu?

Biz kendilerini ziyaret ettik. TOGG Türkiye’nin bir markası. Buna sahip çıkmamız, katkıda bulunmamız çok önemli. Mutlaka Gemlik Belediyesi’nin de TOGG arabaları olmalı. Tasarruf tedbirleri bittikten sonra filolarımıza TOGG araçlarını ekleyeceğiz.  TOGG’un ilçemize istihdam anlamında katkısı oldu ancak istenilen katkıya ulaşılamadı. Bunun için de vatandaşımıza, iş başvurusunda açıkta kalmamaları için potansiyellerini belirleyip eğitimle sınıf atlatmak önemli.

AMONYAK GAZI RİSKİ İÇİN ENDİŞE ETMEYİN

Soru: Gemlik’in deprem gerçeği var. Olası büyük bir depremde amonyak gazı tanklarının hasar görmesi ve kaçak oluşturarak vatandaşın salığını riske atmasına karşı ne gibi önlemler alınabilir? Bu konuda Büyükşehir’in yaptırımı olabilir mi?

Şu anda özel sanayi statüsü aldığı için çok fazla belediyenin bir yaptırımı yok. 9 şiddetine dayanan bir yapısı var. Toplamda 40 bin tonluk amonyak tankı var. Tamamen bunları doldurmuyorlar. Amonyak gazı zehirli değil boğucu bir gaz. Sıvı halde durduğunda kimseye zararı yok. Mekanizması da 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı. O yüzden ben çok endişe etmiyorum. Olası kazada ise Gemlik halkının amonyak gazına karşı bilinçli olup, amonyak gazını solumadan rüzgarın ters yönüne konuşlanmaları gerekir. Bu bilgilendirme ve eğitimleri de temelde yaymayı hedefliyoruz. Çocuklarımıza ulaşarak Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte projelerimizle aktaracağız. Davranışları değiştirmek için çaba sarf edeceğiz.

BURSASPOR BAŞKANI DEDİĞİN BÖYLE OLUR

Soru: Yakın geçmişte Bursaspor Kulübü’ne bir ziyaretiniz olmuştu. Bursaspor ve Gemlikspor’un durumunu nasıl görüyorsunuz?

Bursaspor, kurduğu kadro ve yönetimiyle bu sezon şampiyonluğun en güçlü adayı. Enes Başkan ile ilk kez tanıştım ve duruşuyla, projesiyle, ağırlığıyla kendisini çok beğendim. ‘İşte  Başkan böyle olur’ diyorsunuz. Bursaspor’un şeffaf, son derece dingin ve dinamik bir başkanının olması en büyük kazancı bence. Gemlikspor da yönetimi ve yaptığı transferlerle iyi yere gelecektir.

HABERİ PAYLAŞ
4 adet yorum var

4 adet yorum var

  1. Başkana çok teşekkür ederim ilk defa Gemlik belediye başkanı olarak kumsazdan bahsettiği için sayın başkanı saygıyla selamlıyorum çünkü bu zamana kadar kumsaz kaderine terk edilmiş unutulmuş hiç bir hizmet verilmeyen bir sahil kasabasıydı sokak araları tarladan farksız

  2. Gemsaz , ki güzide sayfiye yerimiz ..
    Belki bursada en düzenli imar planı olan en eski ve tek yazlık yer..
    Malesef ki lojistik şirketlerinin , tırların,vinçlerin istilası altında günden güne artan şekilde.
    Bir yazlık yerin sokaklarında çocuklar bisikletle gezinmesi gerekirken , büyük tırlar sebebiyle sokağa dahi çıkamıyorlar..
    Sorun elbette Şükrü Başkandan kaynaklanmıyor fakat gerçekten çözüm için şu an tek dayanak noktamız olarak kendisinden Gemsaz halkı olarak destek bekliyoruz hatta bu desteğe muhtacız

  3. Gemlik çok güzel bir tercih yaptı.
    Ṣükrü bey orojelerinin yarisini yapsin Gemlik ve cevresi çok farkli olur.
    Karsak Deresini ıslah etsin Gemlik körfezi balik dolar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X