GES panelleri kurulumunda tasarruflu çözümler; FINDER SOLAR

Bireysel kullanıcılar su ısıtmak ya da kısıtlı bir alanda elektrik üretimi için güneş enerjisi sistemlerini tercih ediyorlar. Kaliteli bir GES panelinin ortalama ömrü 25-30 yıl olarak hesaplanıyor. Bursa merkezli mühendislik şirketi Finder Solar 2019 yılından bu yana GES paneli kurulumu işi ile ilgileniyor. İnşaat Mühendisi Kubilay Kırcı ve Makine Mühendisi Can Aydınlı GES işlerinde yaptıkları işbirliğiyle bugüne dek başarılı projelere imza attılar. Kırcı ve Aydınlı, Bursa’da ve çevresinde enerji girdilerinin kolaylıkla düşürülebileceğini söylüyorlar.

GES panelleri kurulumunda tasarruflu çözümler; FINDER SOLAR

GES panelleri kurulumu işlemlerinde yatırım maliyetleri ortalama 4-4,5 yıl içinde kendini amorti edebiliyor. Sanayi kuruluşları kendi GES panellerini kullanarak ihtiyaçları kadar enerjiyi üretebiliyorlar. Finder Solar şirketi tarafından montajı tamamlanan çatı panelleri, invertörler sayesinde ihtiyaç fazlası elektrik üreten kişi ya da kuruluşlar genel şebekeye (UEDAŞ) bu elektrik fazlasını satabiliyorlar. Mono Kristal Half Cut panel türünün kulanımını öneren Finder Solar iş ortakları ayrıntılı bilgi verdiler.

Sayın Kubilay Kırcı, alternatif bir enerji kaynağı olarak güneşi daha efektif nasıl kullanabiliriz?

Ülkemizde bugüne kadar alternatif enerji kaynaklarından maalesef yeterince yararlanılamadı. Ancak enerji maliyetlerinin çok yükselmesi sonucunda güneş, rüzgâr, jeotermal gibi farklı seçeneklere yönelme başladı. Biz Finder Solar olarak öncelikle sanayi tesisleri ve konutların çatılarının değerlendirilmesini öneriyoruz. Böylelikle elektrik enerjisi tüketen sanayi tesisleri kendi öz tüketimlerinin belli bir kısmını hatta bazen yüzde 100’e yakın kısmını üretebiliyorlar. Eğer yüzde 100’ün üzerinde üretim yaparlarsa şebekeye geri satarak ciddi tasarruflar elde edebiliyorlar. Güneş sonsuz bir enerji kaynağı ve iklim krizi nedeniyle yağışsız gün sayısı artmış durumda. Güneşli günlerin artması demek GES yatırımının geri dönüş süresinin kısalması demektir. Bu yatırımları destekliyoruz ve sürekliliğinin sağlanması için mühendislik hizmetleri veriyoruz.

GES panellerinin montajı nasıl bir süreçtir? Bu çalışma başlamadan önce bir keşif ve proje süreci olur mu?
Öncelikle işleyişi anlatayım. Çatı üzerine güneş panelleri yerleştirildikten sonra kablolar ile konut ya da şirket içinde bir invertör dediğimiz çeviricilerle normal akıma dönüştürüyoruz. Onların dışarıdan, şebekeden aldığı panolarla entegre yapıyoruz. Giriş-çıkışlı elektrik sayaçları var, bunları da monte ediyoruz. Sistemin ürettiği enerji tüketiminden daha fazlaysa şebekeye geri satabiliyorlar. Güneş Enerjisi Sistemi panellerinin hangi yapıya monte edileceğine bağlı olarak keşifler yapıyoruz. Projelendirme ve mühendislik çalışmalarını sürdürürken gerekli izinler için de tüketici adına biz başvuruda bulunuyoruz. Yasal süreçleri takip ediyoruz ve montaj çalışmalarımızda işçi güvenliği tedbirlerimizi alarak projemizi tamamlıyoruz. Çatıların uygunluğunu kontrol ediyoruz (trapez çatı ya da ondülin çatılarda farklı konstrüksiyonlar kullanılıyor) ve bundan sonra karar veriyoruz.

Sayın Can Aydınlı, Bursa şartlarına en uygun panel sistemi hangisidir?

Finder Solar olarak GES panellerinin kurulumunu yapıyoruz. 1 kW’tan 1 Megawat’a kadar birçok ölçüde sistem kurulumu yapabiliyoruz. Üç yıldır sadece Bursa’da değil, Türkiye’nin birçok noktasında kurulum gerçekleştirdik. Mono kristal half cut paneller çokça tüketiliyor. Ortalama geri dönüşler ise 4 ya da 4,5 yıl olarak planlanabilir. Bursa hem rüzgâr hem de güneş enerjisi açısından bereketli bir yerde. Güneşi uzun süre kullanmak mümkün. Bu yüzden Bursa’da da temiz enerji kaynağı olarak güneş kullanımı hızla artıyor. Elbette bu yönelimin en belirgin sebeplerinden biri de elektrik fatura bedellerinin oldukça hızlı ve beklenenden daha çok artması oldu.

Ortalama fiyatları merak eden okuyucularımız için soruyorum: “GES maliyetleri ne kadardır?
10 kW ile 25 kW arası kurulumlar 4-4,5 yılda kendisini amorti edebiliyor. 10 kW altını pek önermiyoruz. Çünkü yatırım maliyetleri çok yüksek oluyor. 25 kW altında kw başı 1.100 dolar artı KDV maliyeti var. Şu anda önünde bulunduğumuz villa yeni yapılmaktadır. Bu villadaki GES projesini şimdi kurmamız gerekiyor. Yoksa inşaat bittikten sonra yaparsak maliyeti çok artacaktır. Apartmanlarda ise aylık elektrik faturası bedeli 5-6 bin TL’yi geçiyorsa GES projesi mantıklıdır. Ayda 300-500 TL ödüyorlarsa hiç anlamı yok. Şirketlerde durum farklı… Şirketler ihtiyaçları kadarını üretip kullanıyorlar.

Artık akıllı binalar söz konusu. Bina yapılırken GES talep eden müteahhitler de oluyor mu?
Çevresel ve yeşil binalar çok tercih ediliyor. İnşaatlar başlarken GES maliyetini de inşaat maliyeti içine katmak daha mantıklı. Müteahhitlerden şirketimize gelen bilgilere göre GES talepleri günden güne artıyor.

Sayın Kubilay Kırcı, GES kullanmak isteyen tüketicilere neler önerirsiniz?
Güneş panellerinin ortalama ömrü 25-30 yıldır. Kaliteli ürünleri kullanan GES paneli şirketlerini araştırmak gerekiyor. Invertör tarafında çok sorun yok ama panel üreticileri tarafına baktığımızda sürekliliği sağlayacak şirketlerle çalışmak lazım. Bakım ya da onarım işlemleri gerektiğinde yıllar sonra olsa da bir muhatap bulabilmek tüketiciler açısından daha yararlı olacaktır. Fiyat araştırmasını zaten her yerde yapmak mümkündür. Global firmaların ürünlerini kullanmak mantıklı olacaktır. Ayrıca GES konusun merak eden ya da kullanmak isteyen bütün tüketiciler Finder Solar şirketini arayarak ücretsiz danışmanlık alabilirler.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X