Hayvancılık ve tarıma dönüş

Yenişehir’de orman köylerinin vazgeçilmez geçim kaynaklarının başında gelen odun satışlarındaki azalma nedeniyle, köy sakinlerinin hayvancılık ve sulu tarıma yöneldiği belirtiliyor.

Hayvancılık ve tarıma dönüş

GÜRHAN ADANA

Orman köylerinde yaşayanlar kendilerine tanınan makta adındaki kesim hakkını kullanıyorlar. Köylüler, verilen izin ölçüsünde kestikleri yakacak meşe odunlarının ihtiyacı dışındakileri satabiliyorlar. Ancak, 2007 yılından itibaren ilçede doğalgaz kullanımına geçilmesiyle yakacak olarak kullanılan meşe odununa ilginin azaldığı ifade ediliyor. 

Odun satışlarındaki azalma, orman köylüsünü hayvan yetiştiriciliğine yöneltirken, köylere yapılan sulama göletleriyle bu bölgelerde sulu tarıma geçiliyor. 

Yeniköy Muhtarı Orhan Filiz, köye inşa edilen sulama göleti sayesinde binlerce dönüm araziye su götürüldüğünü belirterek, “Odunculuk hem meşakkatli hem de son yıllarda para kazandırmayan bir uğraş durumuna geldi. Bizler de ayrıca ormanların daha da yaygınlaşması amacıyla makta hakkımızdan vazgeçtik”diye konuştu.

PAŞAYAYLA VE BURCUN

Paşayayla Muhtarı Salih Oruç da, meşe odununa talebin azalması nedeniyle 2 yıldır makta hakkını kullanmadıklarını söyledi. Oruç, bu durumun hayvancılığa yönelişi arttırdığını ifade etti. 

Burcun Muhtarı Hayri Alper ise, meşe odununa eski yıllardaki ilginin geri gelmeyeceğinin bilincinde olduklarını söyledi. Sert geçen kışlarda oduna talep arttığını ve fiyatların az da olsa yükseldiğini anlatan Alper, bu yıl 1 ton odunun fiyatı 350 TL’ye kadar yükseldiğini vurguladı. 

Alper, “Köyümüzde makta hakkını kullanarak odun kesimi yapanların sayısı 30’u geçmez. Daha çok doğalgaz kullanılmayan çevre köylere satış yapabiliyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X