‘İade talebi sayılamaz’

Washington terör örgütü lideri Fethullah Gülen hakkında gönderilen belgelerin resmi bir iade talebi olmadığını yineledi. Adalet Bakanı Carr ise tutukluların iadesi anlaşmasına bağlı kalacaklarını bildirdi.

‘İade talebi sayılamaz’

ABD Dışişleri Bakalığı, Türkiye’den Gülen’in iadesi için gönderilen belgelerin incelendiğini, ancak bunların resmi bir iade talebi sayılamayacağının bir kez daha altını çizdi.  

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi talebiyle gönderilen belgelerin gelmeye devam ettiğini ancak şimdiye kadar inceledikleri belgelerin ‘resmi iade talebi olarak sayılamayacağını ifade etti.


Toner, ‘Türkiye’den resmi başvuruyu yaptıklarına dair açıklamalar geliyor. Fakat biz hala bunu ‘dosyaların resmi iade isteği şartlarıyla örtüşüp örtüşmediğini’ anlamaya çalışıyoruz.Şu anda benim anladığım kadarıyla Adalet Bakanlığı kendilerine iletilen bu belgelerin resmi iade isteği şartlarıyla örtüşüp örtüşmediğini anlamaya çalışıyor’ ifadelerini kullandı. 

Toner, 19 Temmuz’da yaptığı açıklamada da benzer ifadeler kullanmıştı.

ANLAŞMAYA BAĞLI KALACAĞIZ

ABD Adalet Bakanlığı Sözcüsü Peter Carr da yaptığı açıklamada,  Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili kendilerine çeşitli sayıda dosyanın ulaştığını ve bu belgeleri incelemeye aldıklarını söyledi. 

Sözcü Carr, ‘Türkiye’nin gönderdiği dosyalar elimizde. Şu anda inceliyoruz. Bu konuda henüz bir sonuca varılmadı’ dedi. Carr, ayrıca 1979’da ABD ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya göre tutukluların karşıklı iadesine karar verildiğiri, kendilerinin de bu anlaşmaya bağlı kalacaklarını belirtti.

Ancak Adalet Bakanlığı’nın bi açıklamasına karşın, ABD’deki siyasi uzmanlar, Gülen’in davasının siyasi bir dava olduğunu ve 1979’daki anlaşmayı kapsamadığını ifade ediyor. 

İADE ISRARI TERS TEPEBİLİR

Bu arada ABD’de yayınlanan ekonomi ve politika gazetesi Wall Street Journal, Türkiye’nin Fethullah Gülen’in iadesini ısrarla talep etmesinin ABD’li yetkililerin bu konudaki şüphelerini daha da artırdığını yazdı. 

Haberde Türkiye’nin ısrarla iadesini talep ettiği Fethullah Gülen hakkında başbakan ve Cumhurbaşkanı da başta olmak üzere sürekli aşağılayıcı ifadeler kullanılmasının ABD’li yetkilileri şüphelendirdiğinden bahsedildi.


Hemen hemen her gün gelen bu yorumların iade edilmesi halinde Gülen’in ne kadar adil bir yargılama sürecinden geçeceğine dair yetkilierin kafasında soru işareti yarattığından söz edildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X