İpekiş’te yıkım başladı

Bursa’nın köklü üretim tesislerinden biri olan ve temelini 2 Ekim 1925’te Atatürk’ün attığı İpekiş, Termal Kür Merkezi olmak için artık gün sayıyor. Yıkımına arife günü başlayan İpekiş, Termal Kür Merkezi olarak Bursa’nın ‘termal kenti’ özelliğini tekrar

İpekiş’te yıkım başladı

SEYİT GÜNDOĞAN 

 

Bursa’nın tekrar ‘termal kent’ olma hedefinde öncülük etmeyi amaçlayan proje, kentin yeniden ‘kaplıca kenti’ olarak anılmasında önderlik edecek ve bölgede yeni termal tesislerin yapılmasına da katkı sağlayacak.

Kür Merkezi, Kültürpark ve kent merkezine yürüyüş mesafesinde olması, termal su kaynaklarının bölgede yer alması, sağlık tesislerine ulaşılabilirliği, termal sıcak suyun günübirlik kullanımda halkın hizmetine sunulmasını kolaylaştırıcı ortam oluşturması ve raylı sisteme yakınlığı bakımından stratejik öneme sahip olacak.  

Mimari tasarımda; Fabrika İdari Binası, Lojman Binası ve Su Kulesi gibi tescilli yapıların mimari özelliklerine dikkat edilirken, mevcut  ağaç dokusunun korunarak, ilave yeşil teraslarla doğal bir ortam oluşturulması hedeflendi.

Tescilli binaların gelecek kuşaklara aktarımı için yeni proje ile entegre edilerek, özgün karakterine en az müdahale ile mimari karakterler öne çıkıyor.

Atatürk’ün 1925 yılında tesisin yapımı için ilk adımı attığı idari bina sergi amaçlı kullanılacak ve Atatürk Özel Anı Köşesi oluşturulacak. Zaman içinde yapılan müdahalelerin bir kısmı orijinal haline dönüştürülecek olan binanın ön cephesi tamir edilerek aynen korunacak. 

55 BİN METREKARELİK ALANA SAHİP OLACAK…

Yaklaşık 55.000 metrekare alana sahip projede; Termal Kür Merkezi işlevi için gerekli tedavi amaçlı çok kapsamlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon birimlerinin yanı sıra, farklı ihtiyaçlara cevap verebilen yatak bölümleri, rekreasyon alanları, tematik restoranlar, toplam sayısı 30’a varan farklı amaçlı havuzlar, Bursa hamam kültürü ihtiyacının karşılanması için günübirlik hamam ve açık havuz kullanım tesisleri, toplantı, seminer, konferans salonları, diğer sosyo-kültürel tesisler bulunacak. 

PLANLAR ESKİYE DÖNDÜ İPEKİŞ AYNEN KALDI…

Bilindiği gibi geçtiğimiz aylarda, eski stadyumun yıkılarak yerine yapacağı meydan projesinin planlarının mahkeme tarafından iptal edilmesi üzerine, Büyükşehir Belediye Meclisi de alanın eski haline getiren plan değişikliğini onaylamış ve yapılan düzenlemeyle; ‘Yeraltı Otoparkı ve Meydan olarak değişen Atatürk Stadyumu ve Spor Salonu yine eski hali Spor Tesisi Alanı’na, Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı’ olarak değişen, Atatürk Lisesi de yine eski hali olan Orta Öğretim Tesis Alanı’na dönmüş oldu. Ancak İpekiş ise daha önce değiştirildiği şekliyle Özel Sağlık Tesis Alanı olarak kalmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X