Hakkında marşlar bestelenen, kitaplar yazılan, sinema filmleri çekilen 1 Mayıs, çalışanların sorun ve taleplerinin gündeme getirildiği en özel gün olma niteliği de taşıyor.
Sendikalar kitlesel 1 Mayıs kutlamaları için bu yıl da farklı illerde olacak. Bu kapsamda Türk-İş, önemli sanayi kentlerinden Bursa’da etkinlik gerçekleştirecek.
‘Vergide Adalet’ temasıyla düzenlenecek programda Türk-İş, çalışma hayatının sorunlarını gündeme taşıyacak.
Bugün saat 10:00’da Fatih Sultan Mehmet (FSM) Bulvarı’ndan başlayacak kortej yürüyüşü hastane alanında sona erecek. Kutlama ve konuşmalar buraya yapılacak. Bursa’da kutlamaların bir diğer adresi ise Kent Meydanı olacak.
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, sadece raylı ulaşım sisteminde geçerli olmak üzere bugün 08:00 ile 16:00 saatleri arasında toplu ulaşımın ücretsiz olacağı ve uygulamadan yararlanmak için vatandaşların ‘Bursakart’larını kullanmaları gerektiği belirtildi.
BUGÜN BU YOLLAR TRAFİĞE KAPALI
İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Osmangazi ilçesinde Bursa Millet Bahçesi önünde toplanılarak Stadyum Caddesi’ni takiben İpek iş Kavşağı, Darmstadt Caddesi, İlkbahar Caddesi ve Kent Meydanı’na kadar yürüyüş düzenleneceği belirtildi.
Bu nedenle Bursa Millet Bahçesi Stadyum Kavşağı ile Merinos Kavşağı arası iniş ve çıkışı, Nedim Sokak, İlkbahar Caddesi, Darmstadt Caddesi, İpek İş Kavşağı ile Stadyum Caddesi güzergahının saat 09.30’dan itibaren araç trafiğine kapatılacağı duyurulan açıklamada, etkinlik süresince T1 (İpekböceği tramvay hattı) seferlerinin yapılmayacağı ifade edildi.
Açıklamada, Nilüfer ilçesindeki Fatih Sultan Mehmet (FSM) Bulvarı’nda yapılacak etkinlikle ilgili alınacak trafik tedbirlerine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:
“FSM Bulvarı’ndaki Emek ve Dayanışma Günü etkinliği kapsamında, İzmir Yolu FSM Bulvarı Esentepe Kavşağı’na kadar gidiş istikameti, FSM Bulvarı Esentepe Kavşağı’ndan Akuğur Market önüne kadar geliş istikameti, Podyum Park Işıklar ile Nilüfer Hatun Caddesi’nden FSM (Tuna Kavşağı arası) gidiş ve geliş istikametleri, Kanuni Caddesi-Lefkoşa Sokak Kavşağı’ndan FSM Cami istikametine gidiş geliş istikametleri saat 08.00’den itibaren etkinlik süresince araç trafiğine kapatılacaktır. Etkinlik alanı çevresinde bulunan sokaklar ihtiyaç halinde trafik düzenlemesi kapsamında kısa süreli araç ve yaya trafiğine kapatılabileceğinden bu durumlarda vatandaşlarımızın görevlilerimizce yapılacak olan ikaz ve uyarılara riayet etmesi gerekmektedir.
Sürücülerin etkinlik süresince, İstanbul, İzmir yolları, Avrupa Konseyi Bulvarı, 11 Eylül Bulvarı, Mudanya Yolu, Ankara Yolu ve Eğitim Caddesi gibi alternatif istikametleri kullanmaları uygun olacağı değerlendirilmektedir.”
1 MAYIS NASIL DOĞDU?
İlk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri yoğun çalışma süresinin günlük 8 saate düşürülmesi talebinde bulunarak iş bıraktı. İşçiler, taleplerini dile getirmek için 21 Nisan’da 1856’da Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar yürüdü. Avustralya’nın ardından ABD’deki işçiler de 1884’te işverenlerden çalışma saatlerini azaltmalarını talep etti. ABD’de günlük çalışma süresinin 12 saatten 8 saate indirilmesi için başlatılan mücadele, 1886’da kitlesel grevlerle yaygınlaşıp küresel nitelik kazandı. Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889’daki Paris Kongresi’nde, yılın bir gününün dayanışma amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. ABD’li sendikacıların önerisi üzerine o gün ‘1 Mayıs’ olarak belirlendi. O tarihten itibaren 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında ‘Emek Bayramı’, ‘İşçi Bayramı’ ve ‘1 Mayıs Bayramı’ gibi adlarla kutlanmaya başlandı.
Osmanlı’da 1 Mayıs ilk kez 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı. İstanbul’daki ilk kutlama ise 1912’de yapıldı. Cumhuriyet döneminde Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkisi çerçevesinde 1 Mayıs 1922’de Ankara’da İşçi Bayramı olarak kutlanırken, resmi olarak ise ilk kez 1 Mayıs 1923’te kutlama gerçekleşti. Taksim Meydanı’nda 1977’de düzenlenen 1 Mayıs programında DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşması sırasında meydandakilere ateş açılması sonucu 37 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı. Bu olay da gerekçe gösterilerek 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı. Darbecilerin resmi tatil olmaktan çıkardığı 1 Mayıs, yıllar sonra 2009’da ‘Emek ve Dayanışma Günü’ adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek, kutlanmaya başlandı.