İsmail Beşikçi ‘Perşembe Söyleşi’nin konuğu oldu

Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi ve Bursa Barosu’nun ortaklaşa düzenlediği “Yaşananlar Boşuna Değil-Perşembe Söyleşileri” Sosyolog -Yazar İsmail Beşikçi’yle devam etti.

İsmail Beşikçi ‘Perşembe Söyleşi’nin konuğu oldu

İsmail Beşikçi, moderatörlüğünü Mehmet Ali İnan’ın yaptığı “Geleceğini Belirleme Hakkı, Kürtler ve Referandum” konulu söyleşide Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), kararıyla 25 Eylül 2017’de gerçekleşen Irak Bağımsızlık Referandumu’nun değerlendirmesini yaptı. 

7 Haziran 2017’de Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül 2017’de “Referandum yapacağım” açıklamasının ardından yaşananları aktaran İsmail Beşikçi, “Bu açıklamadan sonra başta Irak olmak üzere İran, Suriye ve Türkiye tepki gösterdi. Kararın geri çekilmesinde ısrarcı olan devletler arasında ABD, Almanya ve Fransa da vardı. Birleşik Devletler, İslam Konferansı’nda bu görüşü destekledi. Bu devletler ve kuruluşlar “Referandumu geri alın”  çağrısıyla Kürtlere şunu demek istediler: “Kürtler kendisi gelecekleri belirleme hakkına sahip değildir. Kürtlerin geleceğini biz belirleriz. Nedeni ise Kürtler geri bir halktır, Kürtleri başkaları yönetmiştir. Kürtler adına biz karar veririz” demek istediler. 25 Eylül 2017 Referandum kararının alınması ve gerçekleştirilmesi çok önemlidir” dedi.

“IRAK YÖNETİMİ KENDİSİNİ SORGULAMALI”

Referanduma yüzde 72 katılım gösteren Kürtlerin“ Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi ve Irakta bu bölge dışında kalan Kürt yerleşimlerinin bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?” sorusuna yüzde 93’le “Evet” dediğini hatırlatan Beşikçi, referandum kararının alınması ve zamanında gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. İsmail Beşikçi, “Irak yönetimiyle birlikte Türkiye, Suriye, Amerika, Rusya gibi devletlerin konuşmadığı bir konu var. Referanduma yüzde 72 katılım ve yüzde 93 ‘Evet’ oyunun kullanılması. Çok demokratik bir süreç. Yüzde 93 onayın alınması sonrasında Irak Yönetimi’nin kendini sorgulaması gerekiyor. Bunun yanında Avrupalı devletler de bunu hiç değerlendirmedi ve sorgulamadı’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X