Kale’nin Altı yeniden canlanıyor

Hisar ve tarihi surların altında olduğu için Osmanlı döneminde Taht-ı Kale adı verilen Tahtakale’de 1998’deki yangın sonrası yaşam yeniden canlanıyor.

Kale’nin Altı yeniden canlanıyor

Tarihi yapıları orijinal hale dönüştüren, iş yerlerine de tarihi çizgilerde modern dış cephe kaplaması yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar en eski çarşıyı bugünün ticaretine kazandırıyor…

Olay Gazetesi yazarlarından Ahmet Emin Yılmaz bugünkü köşesinde, Tahtakale’yi yeniden canlandırıp yaşam ve ticaret alanı haline getirmek için yapılan çalışmalardan bahsetti.

Tarihi çarşıya modern makyaj: Kale’nin Altı yeniden canlanıyor

Aslında… Osmanlı döneminde Taht-ı Kale olarak biliniyor. Adı Kale’nin Altı, yani Hisar ve tarihi surların alt tarafı anlamına geliyor. Günümüzdeyse Tahtakale adını taşıyor.

Uzun yıllar…

Merkezde pazaryeri olarak hizmet verdi. Üstelik çok özel bir pazaryeriydi.

Çünkü…

Manavların ve pazarcıların yanında dağ ilçeleri ve köylerinden gelen çiftçiler burada sepetleri içinde ürünlerini satarlardı. Pazarcılar ve manavlar çok büyük özenle tezgahlarına ürünleri dizdikleri için alışveriş yapmayanlar bile sanat galerisi gezer gibi pazarda dolaşmaktan keyif alırlardı.

Tahtakale’nin kendine özgü gelenekleri de vardı. Bunlar arasında ramazan akşamları pazarcıların tezgahlarına kurulan iftar sofraları kenti buluşturur, adeta büyülü bir ortam oluştururdu.

Büyü…

1998 yılında Tahtakale’nin ortasındaki kapalı hanın yanmasıyla bozuldu, elektrik kontağından çıkan yangınla her şey cazibesini yitirdi.

Vakıflar yanan hanı yeniden yaptı, ama o hava bir daha geri gelmedi. Yenilenen bina ticari ilgi görmeyince Büyükşehir Belediyesi tarafından Anadolu Dernekleri’ne tahsis edildi.

İşte…

Kentin geçmişinde böylesine özel yeri olan Tahtakale’yi yeniden canlandırıp yaşam ve ticaret alanı haline getirmek için Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar kolları sıvadı.

Önce…

Yazının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X