Kaybolan mesleğin Türkiye’deki 5 ustasından biri: İşiyle devlet sanatçısı

Dedesinden kalan 120 yıllık mesleği 45 yıldır sürdüren Rıza Akbalış, minareleri gökyüzüyle buluşturan âlemleri el emeği göz nuruyla ve bakır döğerek yapan Türkiye’deki 5 ustadan biri. Fakat mesleği teknolojiye yenilmek üzere.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verilen Akbalış, alem ürettiği işyerinde ağırladığı CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ile günümüzde değeri fark edilemeyen mesleğinin geleceğini konuştu… Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz yazdı…

Kaybolan mesleğin Türkiye’deki 5 ustasından biri: İşiyle devlet sanatçısı

Bazı meslekler var… Geçmişleri çok eski tarihlere dayanıyor ve gerçek anlamda sanatkârlık gerektiriyor. Ne var ki, el emeği göz nuru işçilik gerektiren bu meslekler günümüzün teknolojiye dayalı sanayi üretimi nedeniyle kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer alıyor.

Açıkça söylemek gerekirse…

120 yıllık dede mesleği olan âlem ustalığı işini Abdal Mahallesi’ndeki küçük işyerinde 3 kuşaktır sürdüren Rıza Akbalış’ın, kaybolmakta olan bu mesleğin Türkiye’deki son 5 ustasından biri olduğunu bilmiyorduk.

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının devamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X