Mudanya Belediyesi, Lozan Mübadilleri Vakfı Mudanya Temsilciliği ile birlikte düzenlediği Mübadelenin 97. yılı anma etkinliklerinde mübadil torunlarını Mudanya’da buluşturdu. Anma etkinlikleri, Tarihi Mudanya Bandosu eşliğinde 1 dakikalık saygı duruşunun ardından savaşlarda ve göç yollarında hayatını yitirenlerin anısına denize karanfil bırakılmasıyla başladı. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde devam eden etkinlikler kapsamında Hasan Özgen ve Kurtuluş Özgen’in Balkan göçleri ve mübadeleyi konu alan ‘Aynı Evin Çocukları’ belgesel filminin gösterimi yapıldı.
KÜLTÜRÜN YAŞATILMASI VE AKTARILMASI…
Yüzyıllardır yaşanan ve etkisi kuşaklar boyu süren göçmenlik konusunun işlendiği; Türkiye, Yunanistan ve Kuzey Makedonya’da çekilen film, izleyicilerden büyük beğeni topladı. Mudanya’nın önemli bir buluşmaya daha ev sahipliği yaptığını belirten Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, mübadil kültürünün yaşatılması, gelecek nesillere aktarılmasıyla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti. Türkyılmaz, “Acı mübadele günlerinde ve sonrasında yerleştikleri vatan toprağımızda biz torunlarına sahip çıkan, kültürümüzü yaşatan dedelerimizin, ninelerimizin önünde bir kez daha saygı ile eğiliyorum. Geçmişimizle buluşup kimliğimize kavuşma yolunda attığımız adımlar sürecek” ifadelerini kullandı.
ADANA’DAN DÜZCE’YE…
Gemlik’te de mübadelede hayatını kaybedenler için tören düzenlendi. Girit ve Rumeli Türkleri Derneği’nin organize ettiği etkinliğe Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Kent Konseyi Başkanı Gürhan Çetinkaya, muhtarlar, siyasi parti, meslek odası ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını Girit ve Rumeli Türkleri Başkanı Ahmet Çakmak yaptı. Çakmak’tan sonra söz alan Sertaslan ise mübadelenin tarihin en acı olaylarından biri olduğunu söyleyerek, “Gemlik’de, Adana’dan Düzce’ye kadar 81 vilayetten kopup gelmiş insanımız var. Ata toprağından koparılarak takas edildi insanlar. Her neye inanıyorsak, ne düşünüyorsak isteyeceğimiz şey barış olmalı. Bir gün başka yerde başka çocuklar böyle insanı kahreden şeyleri anmak için toplanmak zorunda kalmasınlar. Mübadelenin 97. yılında Türkiye topraklarına gelirken hayatını kaybeden herkesi rahmetle anıyorum” dedi. Anma etkinlikleri fuaye alanında gerçekleşen sergi ve film gösterimi ile sona erdi.
Mübadiller Mudanya ve Gemlik’te buluştu
1923 yılındaki Zorunlu Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi ile vatanlarını terk etmek zorunda kalan mübadiller Mudanya ve Gemlik’te bir araya gelerek hüzünlü yolculuğu bir kez daha hatırladı. 97 yıl önce geçmişlerini bir valize sığdırıp yola çıkan mübadil yakınları, denize karanfil bıraktı.