Göltarla ve Karamık mahalleleri sınırında bulunan 850 hektarlık Avlan Gölü, kuraklıktan olumsuz etkilendi.
Bir zamanlar göçmen kuşların uğrak noktası olan ve az miktarda suyun bulunduğu gölün kıraç araziyi andıran tabanında hayvanlar otluyor.
Önceden kıyıda bulunan ve suyun çekilmesiyle iç kısma taşınan “Göle girmek tehlikeli ve yasaktır” levhasının kurak bölgenin ortasında kalması dikkati çekiyor.
Şu anda birkaç dönüm sulak alanın kaldığını belirten Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Biyolojik çeşitlilik açısından gölün kurumaya yüz tutması çok üzücü. Göl, bölgede lokal bir iklim oluşturduğu için önemliydi. Hem iklim, hem kuşlar hem de balıklar için önemli olan gölde suyun azalması iyi olmadı. Göl hacmi daraldıkça oksijen düştü, kirlilik arttı. Dolayısıyla alg çoğalmaları oldu. Bu nedenle balık ölümleri görüldü” dedi.
Kuraklık olması nedeniyle suyun çok erken çekildiğine dikkati çeken Karamık Mahalle Muhtarı Cahit Türe ise “Avlan Gölü`nde yüzlerce kilo balık telef oldu. Şu anda neredeyse hiç su yok. İçler acısı bir durum. 2014 yılında bu göl tamamen doluydu hatta tarlalara su taştı ve suyu Finike Ovası`na tahliye etmek zorunda kalmıştık. Gölün altında su kaçağına neden olan düdenler vardı, onlar da kapatıldı. Yağışlar tekrar eskisi gibi olursa göldeki su seviyesi artacaktır” diye konuştu.
AA