Pandemiyle ilgili komplo teorileri çöktü!

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, İstanbul Üniversitesi İktisat Sosyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt’un pandemiyle ilgili dikkat çeken sözlerini bugünkü köşesinde paylaştı…

Pandemiyle ilgili komplo teorileri çöktü!

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Prof. Dr. Veysel Bozkurt… Öğrenci girdiği Bursa Uludağ Üniversitesi’nden 2010 yılında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Sosyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak ayrıldı. Şimdi İstanbul Üniversitesi İktisat Sosyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı olarak öğrenci yetiştiriyor

Bir yandan da…

Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Pandeminin tıbbi boyutuyla değil, ama sosyal yanıyla ilgili araştırmalar yapıp düşünce üretiyor.

Sohbet ederken…

Pandemi günlerinde kafa karıştıran komplo teorileri gündeme geldi. Veysel Hoca bu konuda tepkili:

“Ne diyorlardı komplo teorisyenleri?.. Pandemiyle beraber dijital devlet kurulacak diyorlardı. Pandemiyle beraber aşı gelecek, aşıyla beraber insanlığın sonunu getirecekler deniyordu.”

Şunu anımsattı:

“Dünyanın en zeki, en eğitimli insanları, bu işi en iyi bilenler önce kendileri aşı oldular, ailelerinin aşı olması için mücadele ettiler. Dünyanın en zengin ülkeleri büyük paralar harcayıp toplumlarını aşılattı. Hangi toplum kendi ülkesini zehirlemek, kendi insanının sonunu getirmek için aşı olur?”

Ardından…

“Akla ziyan görüşler bu komplo teorisyenlerinin sözleri” dedi ve devam etti:

“Pandeminin başından beri süreçle ilgili çok okudum, birçok da yazı yazdım. Bana ürolojiyle ilgili makale getirseler anlayamam. Çünkü eğitimi gerekir. Ama bu komplo teorisyenleri sadece enfeksiyon hastalıkları değil, her şeyi yalayıp yutmuşlar.”

Düşüncesi şu:

“Kurulda uzman hocaları dinliyorum. 2 yıldır dünyada kim varsa gece gündüz izliyorum. Ben sosyal boyutunu bilirim, insan boyutunu bilirim. Toplum boyutunu çalıştım, bulduğum verileri analiz edip yorumladım.”

Üzüldüğü şu:

“Araştırmalarım ve bilgimle bu konuda konuşabilirim, ama karşımdaki insan hemen her konuda ve hiçbir eğitimi olmadan konuşuyor. Hem de, akla ziyan görüşlerle…”

Umarız böyle kafa karıştıran süreç bir daha yaşanmaz.

 

Paranoyak düşünceler kaygıları istismar ediyor

Sosyal bilimci olarak… Paranoyak düşüncede olanları oturup incelediğini söyleyen Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Paranoyak bir kitle var. Psikolojik rahatsızlık. Ama bunun ötesinde, güven duygusunu kaybetmiş insanlar bir süre sonra her şeyden kuşkulanır hale geliyorlar. Bu paranoyaklar da maalesef bu kaygılı insanların endişelerini istismar ediyorlar.”

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X