Salçalık domates isyanı büyüyor

Bursalı salçalık domates üreticileri, eylem başlattı. Karacabey’de kurulu bir salça fabrikasına siyah çelenk bırakan grup adına açıklama yapan Erhan Erdem, firmaları düşük fiyat sorununu çözmeye davet etti.

Salçalık domates isyanı büyüyor

AYHAN FİDAN

Salçalık domates üreticileri, fiyatları imzalanan sözleşmelerin altına çeken firmaları protesto etmeye başladı. Karacabey Ziraat Odası yöneticileri, il ve diğer ilçe ziraat odası temsilcileri, çiftçiler ve muhtarlardan oluşan bir grup, dün Karacabey’de faaliyet gösteren bir salça fabrikasının önüne siyah çelenk bıraktı.

Grup adına konuşan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, ”Türkiye’de üretilen salçalık domates miktarının yüzde 40’ını ve dünyanın en iyi aromasına sahip domatesini üreten çiftçi kardeşlerimizin sesini duyurmak için buradayız” dedi. 

Domates hasadı başlangıcında ve öncesinde sanayicilere, çiftçi ve sanayicinin ortak menfaatleri doğrultusunda birlik ve beraberlik çağrısında bulunduklarını kaydeden Erdem, ”Dünyaya mal olmuş domates üretiminin yanı sıra, doğrudan ve dolaylı olarak ülke ekonomisine ve istihdamına müthiş katkısı olan üreticimizin düştüğü bu kötü tablo ülke çapında büyük yankı uyandırmıştır” diye konuştu.

SANAYİCİLERE ÇAĞRI

Tepkilere duyarsız kalan ve aksine daha olumsuz bir durum ortaya koyan bazı sanayicilerin ne yapmak istediğini anlayamadıklarını ifade eden Erdem, şöyle devam etti: ”Maliyeti belli olan domates üretiminin altında fiyat veren, ayrıca aldığı taahhütü düşüren ve verdikleri taahhütleri yerine getirmeyen sanayicilerimizi yine de bizimle birlikte bu sorunu çözmeye davet ediyoruz. Biz ülkemizi seviyoruz ve bu haklı davamızda herkesin yanımızda olmasını istiyoruz” derken Karacabey Ova Köyleri Sulama Birliği Başkanı Sami Özseçen de, ‘Borçlarımızı ödeyemiyoruz. İnşallah sanayici sesimiz duyar ve bir masa etrafında toplanabilirsek, çiftçimizin sorunları ortadan kalkar” diye konuştu.

BATMA NOKTASINA GELDİK

Bursa İl Koordinatörü ve Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nafiz Kaya, geçen yılda burada olduklarını ve çiftçinin mahsülünün tarlada kalması sonucu bir facia yaşandığını vurguladı. Kaya, şöyle devam etti:

”Geçen yıldan bu yıla çiftçi borçlu girdi. Bu yıl bol bir ürün var. Fakat bu sene de düşük fiyat politikaları karşımıza çıktı. Sanayici bizimle 25 kuruşa anlaşmasına rağmen tarladaki fiyatı 12 kuruşa indirmiştir. Bizim maliyetimiz 20 kuruş civarındadır. Binlerce çiftçi batma noktasına gelmiştir. Sanayici ihracata yönelik 2.80 Euro seviyesinden anlaşma yaptı. Fakat bugün Euro 3,30 lira seviyesindedir. Bu kur farkından da sanayici bir şey vermiyor. Sanayici hepsini kendi cebine atıyor. Sesimize kulak verilmez ise, binlerce çiftçimizle eyleme hazır durumdayız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X