Suriye’nin kader toplantısı

Rusya’nın Soçi kentinde uzun süredir hazırlıkları yapılan Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulmayı amaçlayan ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ başladı.

Suriye’nin kader toplantısı

Türkiye’nin ısrarlı duruşu nedeniyle PKK bölücü terör örgütünün uzantısı konumundaki PYD-YPG ise, görüşmelerde  temsil edilmiyor.

Rusya, İran ve Türkiye’nin girişimiyle Suriye iç savaşına siyasi bir çözüm bulmak amacıyla başlayan Astana barış sürecinin son toplantısı olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi dün Rusya’nın sahil kenti Soçi’de başladı.

Dün kongre öncesinde garantör ülke heyet başkanları hazırlık toplantısında bir araya geldi. 

Tüm taraflar ise bugün masaya oturuyor. Zirveye grup olarak değil de tek tek isim olarak yaklaşık 300 davetli çağrıldı. Cenevre’den, toplam 113 Şam’dan 44, Kahi̇re’den 29 muhali̇f davet edildi. 

Bugünkü zirveye bağımsız katılacak olan muhali̇flerin sayısının ise 10 ki̇şi̇ olması bekleniyor.  Davet listesinde Türkiye’nin önerdiği 80 ile 100 arasında Suriye muhalefetinden isim var. Muhalifler dün Cenevre, Ankara, Mısır ve Şam’dan özel olarak düzenlenen uçak seferleriyle Soçi kentine ulaştı.
 
PYD YOK

Türkiye’nin ısrarlı duruşu nedeniyle, Suriye’de faaliyet gösteren, ülkenin kuzeyindeki Afrin ve Cezire bölgelerini kontrol eden, PKK bölücü terör örgütünün uzantısı konumundaki PYD-YPG ise, Soçi görüşmelerinde temsil edilmiyor.

BİN 600 DELEGE KATILIYOR

Kongreye katılan bin 600 delegeden bin 300’ünü Suriye’deki farklı gruplar oluşturuyor. Suriye’deki Esad hükümeti de kongrede temsil edilirken, ülkede kurulu olan farklı siyasi partiler, Baas, Ulusal İlerleme Cephesi ve Komünist Parti temsilcileri de hazır bulunuyor. Ayrıca farklı din ve mezheplerin temsilcileri de delege olarak toplantılara katılıyor.

230 FARKLI SİLAHLI GRUP

Kongrede ayrıca Suriye’de Esad’a karşı silahlı mücadele veren 230 farklı grubun temsilcileri de yer alıyor. Bunlar arasında Kadri Cemil Moskova Platformu, Randa Kassis, Ahmet Jarba liderliğindeki Suriye Ulusal Koordinasyon komitesi de bulunuyor. 

Suriye dışından delegeler ise Soçi toplantılarında “gözlemci” olarak yer alıyorlar. Bunlar arasında BM Güvenlik Konseyi’nin daimi beş üyesi, ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin’in temsilçileri ile, Irak, Ürdün, Lübnan, Mısır, Suudi Arabistan gibi Suriye’ye komşu ülke ve Arap ülkelerinin temsilcileri bulunuyor. 

Türkiye de konferansta Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir heyetle temsil ediliyor. Ayrıca Astana sürecine ev sahipliği yapan Kazakistan temsilcileri de Soçi’de hazır bulunacaklar. BM ise, Soçi’de Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura tarafından temsil edilecek.

Toplantıya ev sahipliği yapan Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da toplantılara katılması bekleniyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X