Testler tamamlandı Tower Plaza yıkılıyor

20 yıldır Bursa’nın göbeğinde atıl halde duran Tower Plaza’nın çözümünde sona gelindi.

Testler tamamlandı Tower Plaza yıkılıyor

DERYA DEMİR

Yıkılması gündemde olan plazanın risk testleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın test kuruluşu tarafından yapıldı. Yüzde 99.9 riskli çıkması beklenen bina kısa süre içerisinde yıkılacak.

Kaçak bölümleri olduğu için kapatılan plaza, 20 yıldır şehrin göbeğinde boş bir şekilde duruyordu.

Bursa’da uzun yıllardır yıkılması gündemde olan Tower Plaza ile ilgili son noktayı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş koydu. Tower Plaza’nın şehrin silüetini bozan yapılardan biri olduğunu belirten Aktaş, 15 gün sonra yıkım sürecinin başlayacağını açıkladı.

Şehrin silüetini bozan yapılara karşı savaş açtığını ifade eden Alinur Aktaş, “Hafta başında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın atadığı test kuruluşu plazanın risk testini gerçekleştirdi.

15 gün içerisinde test sonuçları çıkacak. Ancak bina 1999 depremi öncesinde yapıldığı için yüzde 99.9 oranında “çürük” sonucu bekleniyor.

Sonuç onaylandığı an hiç beklemeden plazanın yıkımına başlayacağız. Çünkü oranın yıkılması oldukça önemli” dedi. Binanın yıkımının civar konutlara zarar vermeyeceğini anlatan Aktaş, uygun bir yıkım metodunun kullanılacağını ifade etti.

TARTIŞMALAR PROJE AŞAMASINDA BAŞLAMIŞTI

1990 yılında Stadyum Caddesi’nde 38 bin metre kare alan üzerine inşa edilen Tower Plaza ile ilgili tartışmalar daha proje aşamasındayken başladı. Tüm tartışmalara rağmen Göktuğ Şirketler Grubu tarafından inşası başlanan plaza için imarda değişiklik yapıldığı iddiasıyla akademik odalar tarafından dava açıldı.

Ancak plazanın 20 katı için ruhsat verildi. Aradan geçen beş yılın sonunda, plan değişiklikleri planlama esaslarına aykırı bulunsa da binadaki inşaat devam etti.

1998 yılında binaya 20 kat artı 4 kat yapım izni içeren ruhsat verildi. Bir süre sonra plazada kaçak bölümler olduğu nedeniyle içindeki iş yerlerinin ruhsatı iptal edildi ve plaza açılışından kısa süre sonra kapılarını kapattı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X