Türkiye vazgeçilmez bir üs olacak

Türkiye’nin dünyaca takip edilen projelerin kavşak noktasında olduğuna dikkati çeken TİM Başkanı Gülle, Türkiye’nin transit ticarette vazgeçilmez bir üs haline geleceğini vurguladı.

Türkiye vazgeçilmez bir üs olacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Çin’den Macaristan’a kadar uzanan yeni ve köklü bir iş birliği döneminin içerisinde olunduğunu söyledi.

Gülle, bir yandan ticaret savaşlarının bir yandan da dijitalleşme ve internet devriminin uluslararası ticareti hayal edilenden çok farklı bir geleceğe taşıdığını belirtti. Geleceğe gitmeden bugün bile konvansiyonel ticaretin yanında çok hızlı büyüyen bir e-ihracat ekosistemine şahitlik edildiğini vurgulayan Gülle, ‘’Ticaretin bilindik yaklaşımları değişirken, teknolojik dönüşüm, yeni lojistik çözümleri, yeni ticaret yollarını yeni yatırımları ve elbette yeni maliyetleri de beraberinde getiriyor. 21’nci yüzyıl ile birlikte Avrasya ve Asya-Pasifik’in yükselişiyle, Avrasya’nın en doğusu ve en batısında Çin’den Macaristan’a kadar uzanan yeni ve köklü bir iş birliği döneminin içerisindeyiz. Küresel ölçekte ses getiren, mega projelere imza atıyor, geleceğin ticaret yollarını geçmişte olduğu gibi bugün de bu coğrafya üzerinde tasarlıyoruz. Türkiye’nin de içinde bulunduğu orta koridor ise tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması açısından en stratejik alan olarak ortaya çıkıyor” dedi.

İPEK YOLU AYAĞA KALKIYOR

Son dönemde Türkiye’nin bir bir tamamladığı ve dünyaca takip edilen projelerin kavşak noktası olma konumunu perçinlediğini dile getiren Gülle, şöyle devam etti: ‘’Bu durum transit ticarette vazgeçilmez bir üs haline geleceğimize de işaret ediyor. Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi Köprüleri, 18 Mart Çanakkale Köprüsü ve Avrasya Tüneli, Asya-Pasifik ile Atlantik’i birbirine bağlayan 21’inci yüzyılın en önemli projeleri olarak öne çıkıyor. Marmaray Projesi ve Bakü-Tiflis-Kars uluslararası demiryolu hattının sağladığı stratejik avantajla şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki İpek Yolu tekrar ayağa kalkmaktadır.”

90 BİN NEFERE ULAŞTI

Türkiye’nin ihracat ailesinin hız kesmeksizin büyümeye devam ettiğini ifade eden Gülle, ‘’2018 yılında tarihimizde ilk defa ihracat yapan firma sayısı ithalat yapanları geride bıraktı. 2019 yılında ise 85 bine ulaşan mal ihracatçımız ve 5 bin seviyesindeki hizmet ihracatçımız ile ticaret diplomasimiz sahada 90 bin nefere ulaşmıştır. Bu büyük ailenin sorumluluğunu taşıyor ve gururunu yaşıyoruz” diye konuştu. Hedeflerinin dış ticaret fazlası veren bir Türkiye olduğuna işaret eden İsmail Gülle, bunun için çalıştıklarını anlattı. 

ATILAN ADIMLAR FIRSATA DÖNÜŞÜYOR

Atılan yeni adımların ihracatta yeni pazarlara ve yeni fırsatlara dönüştüğüne dikkati çeken Gülle, şunları kaydetti: ‘’İhracata yönelik dijital alt yapı hamlesi, dönüşüm içerisindeki küresel ticarete hızlı şekilde entegre olmamızı sağlıyor. Bavul ticaretini kayıt almak adına kurmuş olduğumuz antrepo sistemi mikro ihracat için de önemli bir rol oynayacak. ‘Dijital Gümrük Uygulaması’ ihracat işlemlerinin kolaylaştırılması ve ihracatın kayıt altında tutulması anlamında devrim niteliğinde bir uygulamadır. Biz bu topraklarda el birliği, gönül birliği ve ülkü birliği ile tarihte nice başarılara imza attık. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, yine büyük başarılara imza atacağız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X