Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Adaylar için ‘yol’ haritası: İnsanları kent içi ulaştırmak en güncel sorun!

Köşe Yazısını Dinle

Yıllarca… Makine Mühendisleri Odası’ndan başlayıp akademik odalar bünyesinde ve geçen dönem TMMOB İKK Sekreteri olarak kent sorunları içi kafa yordu, gözlemlerini gündeme taşıdı.

Feridun Tetik…

Geliştirdiği önerilerle kent duyarlılığı sergilemeye devam ediyor,

Sohbetimizde…

“Bursa için en güncel sorun” gördüğü ulaşım konusunda adaylara yol haritası olabilecek gözlemlerini paylaştı. Söze de, “Kent içinde insanları nasıl ulaştıracağız? Asıl sorun bu” diye başlayıp şunu söyledi:

“Hafif raylı sistemden mutlaka metroya geçip hatları yeraltına almalıyız. Bunu yaptığımızda yolu genişletip kent bölünmüşlüğü ortadan kalkar. Vagon sayısı artacağı için pik saatlerde yolcu yığılması önlenir.”

Ardından…

“Bursa T Cetveli gibi bir kent. İstanbul, İzmir, Ankara yollarına paralel ulaşım akslarını sonuçlandırmamız gerekiyor” deyip anımsattı:

“Gökdere’den Otosansit’e yolu tamamlarsak, bazı toplu taşıma hatlarını kaydırıp Ankara Yolu’nu rahatlatırız.  Yakın Çevre Yolu olarak başlayıp Soğanlı’da körelen yolu önce Alman Kanalı’na, sonra Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’yla birleştirip Mudanya Yolu’na ulaştırmalıyız.”

Bu noktada…

“Bir şeyler yapıldı, ama sonuçlanmadı” deyip, “Bütünleşen yollarla kesintisiz ulaşım ağı sayesinde özel araç kullanımının azalacağını” söyledi.

Kent merkezi için de şuna dikkat çekti:

“Gazcılar ve Haşim İşcan’da iki taraflı parklanma trafiği engelliyor.”

Şunu da ekledi:

“Kent içinde otopark sayısını arttırılmamalı. Kent girişlerindeki metro istasyonları civarına otoparklar oluşturup toplu taşımaya yönlendirilmeli.”

Bir gözlemi de şu:

“Raylı sistemin verimli olabilmesi için uzunluğu 15 kilometreyi aşmamalı. Bizde 30 kilometrelik hattın bazı bölümlerinde yolcu azalıyor. Bunu dengeleyip yeni metro hatları yapılmalı.”

Önerisi şu:

“100 bin kişinin çalıştığı DOSAB’a, okullar ve hastaneleri de içine alacak şekilde Koğukçınar üzerinden yeni metro hattı yapılmalı.”

“Bursa bir Avrupa kentini model almalı”

Adaylar için… Yol haritası olabilecek görüşlerini dillendiren TMMIB İKK geçmiş dönem Sekreteri Feridun Tetik, farklı bir öneride bulundu:

“Avrupa’da bir kenti kendimize model alarak başlangıcı yapabiliriz.”

Bir de çağrısı var:

“Bursa için projeler ortaya atılıyor. Elbette hepsi iyi niyetli, ama bütüncül plan gerek. Avrupa ve dünya kenti standartlarının Bursa’ya nasıl uygulanacağını konuşmak için çalıştay ya da kongre düzenleyerek ilk adımı atabiliriz.”

Bursa’da 80 tarihi köprü Karayolları sorumluluğunda: Projeler hazır

Özlüce’deki… Tarihi Ayvalıdere Köprüsü restorasyonunu Karayolları’nın yapması önemli.

Biz de…

Tarihi Geçit Köprüsü’nü gündeme getirince, eski Karayolcu olan İMO Bursa Ulaşım Komisyonu Başkanı ve İMO Genel Merkezi Ulaştırma Uzmanlık Kurulu Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl’den bilgi notu geldi.

Diyor ki:

“Karayolları Genel Müdürlüğü envanterinde kayıtlı; yurt içinde 2 bin474 taş, ahşap, demir ve betonarme tescilli tarihi köprü var. Yurt dışında çoğunluğu Bosna Hersek’te olmak üzere Osmanlı dönemine ait 316 tarihi köprü bulunuyor.”

Şu bilgiyi veriyor:

“Bursa ve çevresinde 80 tarihi köprü Karayolları 14. Bölge sorumluluğunda.”

Şunu da ekliyor:

“Bu tarihi köprülerin çoğunun rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazır.”

Sözler de ortada olduğuna göre Geçit’teki çalışmayı bekliyoruz.

Bursa siyasetini buluşturan açılış

Bir dönem… Bursa merkez sağ siyasetinin önemli isimlerinden Talip Yenidünya’nın Down Town’daki işyeri açılışı; milletvekillerinden belediye başkanları ve adaylara kadar Bursa siyasetinin tüm renklerini bir araya getirdi.

Açılışta…

Faruk Çelik, Refik Özen, Ali Kul, İlhan Demiröz, Mustafa Dündar, Celil Çolak, Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Sedat Yalçın, Şahin Gençal, Feti Yıldız gibi farklı siyasi kimlikler vardı.

Bursa’da anlaşamayan Saadet ve Gelecek aday açıklamaya başladılar

Beklenti… TBMM’de ortak grup oluşturan Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nin yerel seçime birlikte girmeleriydi.

Ancak…

İki parti bazı iller için işbirliği kararı alsa da, Bursa için anlaşamayınca ayrı ayrı adaylarını açıklamaya başladılar.

Bu kapsamda…

Büyükşehir için Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca’yı düşünen Saadet Partisi’nde; Yıldırım’da Abdullah Kocamaz’ın, İnegöl’de Hasan Eroğlu’nun, Gürsu’da Seçmen Ergene’nin, Harmacık’ta Ramazan Yakın’ın, Karacabey’de Muammer Altun’un, Orhaneli’nde Ömer Din’in, Büyükorhan’da İsmail Şaşkın’ın, Kestel’de Ahmet Demirağ’ın, Gemlik’te Ahmet Vakkas Yıldız’ın, Keles’te Ramazan Ay’ın, Mudanya’da Enes Bayraktar’ın, Mustafakemalpaşa’da Burak Çelik’in, Yenişehir’de Karyağdı Berkel’in adaylıkları açıklandı.

Gelecek Partisi ise Yıldırım’da Ercan Sönmez’e, İznik’te İsmet Ertürk’e, Nilüfer’de Semih Erkal’a, İnegöl’de Sedat Yavuz’a karar verdi.

Selçuk Türkoğlu kızını sözledi

Şu sıralar… İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Büyükşehir Adayı Selçuk Türkoğlu farklı heyecanları bir arada yaşıyor.

Seçim kampanyasına başlamışken geçirdiği kalp spazmı nedeniyle anjiyo olup tedavi gören Türkoğlu ve eşi Sibel Türkoğlu cumartesi gecesi ilk göz ağrıları olan kızları Elif Ülkü’nin söz kesme töreniyle farklı bir mutluluğu tattılar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X