En başta söyleyelim… Kamuoyu araştırması, AK Parti’deki sürpriz gelişmelerin hemen öncesinde yapıldı. Yani, başkanlık sistemi ağırlıklı olmak üzere gündem araştırması için seçmene sorulduğunda, AK Parti kurultay kararı almamıştı, Ahmet Davutoğlu da Başbakan olarak görevi başındaydı.
İşte…
Böyle bir süreçteki araştırmayı, Bursa firması Politic’s Araştırma yaptı. Hem Bursa’da, hem Türkiye genelinde olmak üzere iki ayaklı yapılan çalışmada tam da bugün tartışılan konularda çok dikkat çekici sonuçlar çıktı.
O sonuçları…
Politic’s Araştırma Genel Müdürü Recep Güven açıkladı.
Buna göre…
Araştırmada “Başkanlık sisteminin nasıl bir sistem olduğunu biliyor musunuz?” sorusuna Bursa’da yüzde 62 oranında evet cevabı geldi. Bursa seçmeninin yüzde 21’i hayır cevabı verirken yüzde 15 kısmen bildiğini söyledi. Yüzde 2’nin de cevabı yok.
Soruya…
Türkiye genelinde yüzde 57 oranında evet cevabı alındı. Buna karşılık yüzde 28 hayır derken yüzde 12 kısmen cevabı verdi, cevap vermeyenlerin oranı da yüzde 3 oldu.
Araştırmanın Bursa ayağında ilçeler arasında da ilginç bir tablo çıktı. Başkanlık sisteminin nasıl bir sistem olduğunu bildiğini söyleyenler ilçeler arasında Mudanya yüzde 94.59 ile en yüksek oran oldu. Karacabey yüzde 88.06 ile ikinci, Yenişehir yüzde 86.27 ile üçüncü sırada.
Ardından…
“Başkanlık sistemi referandumla birlikte oylanırsa destekler misiniz?” diye soruldu.
Bursa’daki araştırmada yüzde 43.88 desteklemem cevabı verilirken, yüzde 41.36 destek vereceğini söyledi. Kararsızların oranı yüzde 8.13, cevap vermeyenler de yüzde 6.63 oldu.
Yani…
Bursa seçmeni referandumla birlikte yapılacak başkanlık sistemi oylaması için kafasında henüz net bir sonuç oluşturmamış. Destek vereceğini söyleyenlerle vermeyeceğini açıklayanların oranlarının kafa kafaya olması bunu gösteriyor.
Benzer tablo Türkiye için de geçerli.
Yüzde 41.80 desteklemem cevabı çıkarken, destekleyeceğini açıklayanların oranı yüzde 39.40. Kararsızlar yüzde 13.5, cevap vermeyenler yüzde 5.65 oldu.
Bu sorunun…
Partiler bazındaki analizindeyse tahmin edilen sonuç çıkıyor.
Nitekim…
Bursa’daki AK Parti seçmeninin yüzde 72’si destekleyeceğini söylerken yüzde 16’sı desteklemeyeceğini belirtmiş. Kararsızların oranı yüzde 7.
Buna karşın…
CHP seçmeninin yüzde 77’si desteklemeyeceğini, yüzde 10’u destekleyeceğini söylerken, yüzde 8 kararsız kaldı. MHP seçmeninin yüzde 73’ü destek vermeyeceğini, yüzde 16’sı destekleyeceğini söylerken, yüzde 6 da kararsız.
Bursa araştırmasının ilçeler ayağındaysa yüzde 55.22 ile en yüksek destek oranı Karacabey’de. Yüzde 51.09 destekle İnegöl ikinci, yüzde 46.14’le de Yıldırım üçüncü sırada.
Anayasa değişikliğine destek tam
Politic’s Araştırma’nın Bursa ve Türkiye genelinde yaptığı araştırmada seçmene anayasa değişikliği de soruldu.
Bursa’daki araştırmada anayasa değişikliğinin referandumla birlikte oylanmasına destek vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 51.38 olurken, yüzde 34.78 desteklemeyeceğini söyledi. Kararsızlar yüzde 8.47 olurken, yüzde 5.37 de cevap vermedi.
Partiler bazında AK Parti seçmeni yüzde 76 destek verirken, CHP seçmeni yüzde 64 ve MHP seçmeni de yüzde 58’le desteklemeyeceğini söyledi.
Türkiye genelindeyse yüzde 49.309 destekleyeceğini, yüzde 30.70 de desteklemeyeceğini ifade etti.
Seçmenin dikkat çekici tavrı
Bursa firması olarak kamuoyu araştırmaları yapan Politic’s Araştırma Genel Müdürü Recep Güven’e bu sonuçların ne anlama geldiğini sorduk.
“Başkanlık sistemi konusunda seçmenin kafası karışık, henüz karar veremediği anlaşılıyor” diye başladı ve şunu söyledi:
“Başkanlık sistemine destek verenlerle vermeyenler arasında iki puanlık fark var. Bu fark, kampanyaların çok kolay değiştirebileceği bir fark.”
Şunu ekledi:
“Seçmenin başkanlık için kafası karışık, ama anayasa değişikliğinde daha net bir tavır sergiliyor.”
Araştırmacılar seçmene sordu: Liderler değişsin mi?
AK Parti’de 22 Mayıs’ta kurultay kararının alınmasından, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da aday olmama kararını açıklamasından önce Politic’s Araştırma hem Bursa’da, hem Türkiye genelinde sahadaydı.
Yalnızca MHP’de kurultay hesapları vardı ve Meral Akşener gittikçe desteğini arttırıyordu.
İşte…
Böyle bir araştırmanın Bursa ayağından şu tablo çıktı:
AK Parti seçmeninin yüzde 57.38’i Ahmet Davutoğlu’nun değişmesine gerek görmezken, yüzde 28.35 değişmeli diyor. Yüzde 14.27’nin cevabı yok.
Buna karşın…
Bursa’da CHP seçmeninin yüzde 53.46’sı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun değişmesi gerektiğini düşünüyor. Değişim istemeyenler yüzde 32.70, cevap vermeyenler yüzde 13.84 oranında.
MHP’dey seçmenin yüzde 64.63’ü Devlet Bahçeli’nin değişmesinden yana. Değişime karşı olanlar yüzde 20.71, cevap vermeyenler ise yüzde 14.66.
Bursa’da AK Parti’nin alternatif genel başkan adayları Numan Kurtulmuş, Ali Babacan, Abdullah Gül, Bülent Arınç, Faruk Çelik olarak sıralanıyor.
CHP için Muharrem İnce, Deniz Baykal, Mustafa Sarıgül, Metin Feyzioğlu öne çıkıyor.
MHP’de Meral Akşener yüzde 81.94 gibi inanılmaz bir orana ulaşıyor. Sinan Oğan, Oktay Vural, Koray Aydın ve Ümit Özdağ yüzde 10’un altında rakamlarla sıralanıyorlar.
Türkiye genelindeyse…
AK Parti seçmeninin yüzde 62.30’u değişimi gereksiz görürken, yüzde 27.40 değişim yanlısı tavır sergiliyor. Cevap vermeyenler yüzde 10.30.
Alternatif olarak Numan Kurtulmuş, Ali Babacan, Binali Yıldırım görülüyor.
CHP’de Kılıçdaroğlu’nun değişmesini isteyenlerin oranı yüzde 51.30 olurken, değişmemeli diyenler yüzde 35.80, hiç cevap vermeyenler yüzde 12.90.
Alternatifler de Deniz Baykal, Muharrem İnce, Metin Feyzioğlu gösteriliyor.
MHP seçmeninin yüzde 62.70’i Bahçeli’nin değişmesinden yana. Yüzde 22.10 değişime karşı, yüzde 15.20’nin de cevabı yok.
Yeni lider olarak Meral Akşener yüzde 72’de. Sinan Oğan ve Koray Aydın da onu izliyor.
Şahin: Onlar konuşur, AK Parti yapar!
Cuma akşamı Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili Hüseyin Şahin’i ağırladık.
“MHP kurultayı zorlarken, CHP tüzük kurultayına seçim eklemek isterken hamle AK Parti’den geldi” dediğimizde şu espriyi yaptı:
“Onlar konuşur, AK Parti yapar!”