Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bir de böyle bakılmalı: Aktif Yenişehir Havaalanı İstanbul’u da çok rahatlatır

Köşe Yazısını Dinle

Ahmet Ünal… Halen Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlı Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi olarak öğrenci yetiştiriyor. Geçen yıl da avukat cübbesi giydi.

Gerçi…

1.260 kilometre uzaktaki Erzurum’da ama doğduğu kent Bursa’yı yakından izliyor. Dahası, uzaktan da olsa Bursa’nın ulaşım sorunlarını düşünüyor ve çözüm önerileri üretiyor.

Bu kapsamda…

İzlediği ve kafa yorduğu konular arasında Bursa’nın hava ulaşımı ve Yenişehir Havaalanı potansiyeli önceliği.

Öncelikle…

Yenişehir Havaalanı’ndan halen Erzurum, Trabzon, Diyarbakır ve Muş’a haftanın belirli günleri uçuş olduğunu anımsatıp şunu sorguluyor:

“Yenişehir Havaalanı’nın potansiyeli nedir ve Bursa havalimanı bu potansiyelin yüzde kaçını kullanıyor?”

Rakamlar veriyor:

“Yenişehir Havaalanı yolcu kapasitesi yılda 2 milyon 250 bin yolcuyken, 2022 yılında 112 bin 211 yolcu taşındı. Yani, aslında potansiyelinin yaklaşık yüzde 5’ini kullanıyor.”

Üzerinde durduğu şu:

“Bursa’dan Sabiha Gökçen Havaalanı’na düzenlenen otobüs seferlerine baktığımızda, Bursa Terminali’nden Sabiha Gökçen’e günlük yaklaşık 50 sefer düzenlendiğini görüyoruz.  Doluluk oranının yüzde 90’lar seviyesinde olduğunu da dikkate aldığımızda, yıllık 1 milyon yolcunun üzerinde Bursa’dan İstanbul’a sadece bu seferler ile taşındığı görülüyor.”

Şuna da dikkat çekiyor:

“Balıkesir üzerinden düzenlenen otobüs seferleriyle de Bursa’dan geçip Sabiha Gökçen’e yolcu taşınıyor. Bu bile Yenişehir Havaalanı etkin kullanılırsa diğer komşu illerden yolcu çekileceğini gösteriyor.”

İşaret ettiği şu:

“Yenişehir Havaalanı etkin kullanılırsa, Bursa’nın yararı yanında; en fazla rötar yapılan havaalanı Sabiha Gökçen’in yükü azalır, daha etkin seferlere imkan sağlanır.”

Konuya…

Bir de Ahmet Hoca’nın dikkat çektiği yerden bakmakta yarar var.

 

Gaziantep uçuşu neden başlamadı, Samsun neden yok?

Geçen dönem… AK Parti Bursa Milletvekili olarak Dr. Mustafa Esgin’in Yenişehir Havaalanı’nın etkin kullanımı girişimlerine tanık olduk. Gaziantep uçuşları için de çaba harcadı.

Bursa’ya 1.260 kilometre uzaktan bakan Ahmet Ünal da buna dikkat çekiyor:

“İki büyük sanayi şehri Bursa-Gaziantep seferleri ticaret hayatına da faydalı olur.”

Şu da var:

“Bursa’da Samsun nüfusuna kayıtlı 93 bin164 kişi var. Samsun uçuşu eksiklik.”

 

Küreselleşirken yerelleşiyoruz: Benzer kentlerin dayanışması başlıyor

Aslında… Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa ile büyük zaferin kazanıldığı Afyon arasında benzerlikler var. Kırsaldaki şive benzerliğinden yemek kültürüne, sanayiden termale ortak özellikler çok fazla.

Nitekim…

Afyon için önemli tarih 30 Ağustos’ta kurulan Afyonlu Sanayici ve İşinsanları Derneği Başkanı İlker Duran ile Başkan Yardımcısı Recep Yıldırım ve Genel Sekreter Av. Mine Erkol’la sohbetimiz de bu yönde gelişti.

BTSO yönetimlerinde görev alan Sanayici İlker Duran, deneyimini AFSİAD Başkanı olarak yaşama geçirecek düşünceyi şu sözlerle ortaya koydu:

“Dünyada rekabet ülkeler arasından, şehirler arasına döndü. Her rekabet de birleşme getirir. Şehirlerin dayanışmasının da artacağını öngörüyoruz.”

Hedef şu:

“Bursa ticaret ve sanayide çok güçlü. Afyon’un Bursa’nın tecrübelerinden mümkün olduğu kadar yararlanmasını istiyoruz.”

 

AFSİAD hedefi: BTSO ve ATSO kardeş Oda olsun

Sohbetimizde… Bursa’nın tanıdığı sanayici AFSİAD Başkanı İlker Duran şu bilgileri verdi:

“Afyon, 3 bin yıllık geçmişi olan mermer ocaklarıyla mermerin başkenti. Haşhaş üretiminde Türkiye birincisi. Yumurtada piyasayı belirliyor. 12 ay termal turizmi var.”

Ardından…

TÜİK’e göre Bursa’da 22 bin civarı Afyonlu yaşadığını vurgulayıp, AFSİAD hedeflerinden birini açıkladı:

“BTSO ile ATSO’yu kardeş Oda yapalım.”

 

Her şey ‘hoş sadâ’ için: Kadın kooperatiflerinin çalışmalarını tanıtıyorlar

Başlangıcı… Kırsaldan oldu, ama artık kent içindeki mahallelerde de kadın kooperatifler var.

İşte…

Bu üreten kadın çalışmalarını kamuoyuna duyurmayı ve kadın kooperatiflerine ilgiyi arttırmayı amaçlayan bir dernek de var: Hoş Sadâ Kültür ve Sanat Derneği.

Bugüne kadar…

Kadın dayanışması adına 13 kadın kooperatifini sosyal sorumluluk projesi Gönül Köprüsü ile ziyaret eden Hoş Sadâ Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Rüya Sani Gündiler ve dernek kurucusu Sema Cömert hafta sonu, Doğanbey TOKİ Kadın Dayanışma Kooperatifi’ne konuk oldular.

Burada…

Kooperatif Başkanı Yasemin Uçar ve arkadaşları, ev yemekleri için taleplerin arttığını söylediler. TOKİ Konutları sakinleri ve çevreden gelen isteklerle restoran açmayı hedefleyen kooperatif üyeleri, Osmanlı motifleri ve otantik desenler üzerine el işleri de üretiyorlar.

 

Şehir Hastanesi’nde yangın tatbikatı

Yılda… 2 milyona yakın kişi muayene için geliyor. 1.355 hasta yatağı dolu, ameliyathaneler 24 saat çalışıyor. 5 bin personelin görev yaptığı Bursa Şehir Hastanesi kente şifa dağıtırken, olumsuzluklara karşı da kendini hazır tutuyor.

Bu kapsamda…

Bursa Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Dursun Topal yönetiminde hafta sonu personele yangın söndürme tatbikatı vardı. Hastalar ve yakınları da ilgiyle izledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X