Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bu seçimin havası da, aday listeleri de geçmişten farklı

Siyaset adına dikkat çekici bir durum var. Daha açık söylemek gerekirse, siyasette seçmen eğilimleri açısından dikkat çeken bir durum var.

O da şu:

2002’den bu yana yapılan, 2007 ve 2011 genel seçimleri öncesinde iktidardaki AK Parti’nin yüzde 50’yi aşıp aşamayacağı tartışmalarına odaklanan seçim öncesi süreçleri yaşanıyordu.

Bu da…

Başta anamuhalet partisi CHP olmak üzere, tüm muhalefet partiler için “yine muhalefete adaylar” yorumlarını getiriyordu.

Oysa…

7 Haziran seçimleri öncesinde siyasette büyük bir hareket var. Muhalefet partileri 13 yıldır ilk kez yüksek siyasi enerji sergiliyorlar ve “kazanıyoruz, geliyoruz” algısı oluşturmak için çaba harcıyorlar.

Aslında…

Bugüne kadar olması gereken de buydu. Gelin görün ki, yayınlanan kamuoyu araştırmalarıyla çıkan siyasi tabloları önce muhalefet partileri kabullendi, onlar kabullenince de muhalefet partilerine oy veren seçmen sandığa gitmez oldu.

Bugün…

CHP’nin aday listesini önseçimle belirleme kararı, muhalefet partisi açısından en doğru adım oldu.

Bursa’da 29 bine yakın üyesi olan CHP’de 16 bin civarı üyenin önseçimde oy kullandı. Oran fena değil, ama 6 bin civarında üyeye hiç ulaşılamadığı göz önüne alınırsa katılımın daha yüksek olduğu gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Anladığımız kadarıyla…

CHP yönetimi de önseçimde partide ortaya çıkan enerjiyi seçmen sinerjisine dönüştürme amacıyla adımlar atıyor. Bu noktada, Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz başta olmak üzere bazı dış gözlemcilerden gelen “sandıkta koalisyon görünüyor” mesajları da umudu arttırıyor.

Bu seçimin tek farklılığı, CHP’nin iddia ortaya koyarak seçmene kazanacağı mesajı vermesi değil elbette. Geçmişte, özellikle Güneydoğu kentlerinde bağımsız seçilen milletvekillerinin TBMM’de grup kurarak oluşturdukları ve bu nedenle bölge partisi olarak kabul edilen HDP misyonu da ilk kez barajı aşma iddiası ve hedefiyle seçime giriyor.

Gerçi…

HDP’nin Bursa gibi bazı metropol Batı kentlerinde bünyeden aday listesi yaparak içe kapandığı izlenimi var, ama kimi kamuoyu araştırmalarının HDP’yi baraja yaklaşmış görmeleri dikkat çekici.

Bununla birlikte..

Yükselen milliyetçiliğin MHP oylarını etkileyip arttıracağı yorumları yapılıyor. Aday listeleri parti içi cephelerin dengesiyle orantılı olsa da, bu tablonun iç bünyede kapatılabileceği anlaşılıyor.

Sonuç olarak…

İktidardaki AK Parti yine bugünden seçimin favorisi kabul edilmekle birlikte, muhalefet ilk kez bu kadar umut taşıyor. Bu da, 7 Haziran seçimini geçmişten farklı kılıyor.

 

Bu seçimin bir farkı da seçmen kararlılığı

 

7 Haziran seçimlerini değerlendirirken göz önüne alınması gereken bir şey daha var: Geçmişte seçmenin parti performansı, lider karizması ve adaylara bakarak karar verdiği düşünülürdü.

Oysa bu seçimde, seçmen kararlılığı göze çarpıyor. Bunu da daha çok AK Parti seçmeninde görüyoruz.

Örneğin…

AK Parti aday listeleri belli olduktan sonra, listeye tepki gösteren kimi seçmenler sonra dönüp, “Olsun, zaten biz adaylara değil, reise oy veriyoruz” diyorlar.

Bu da göz ardı edilecek gibi değil.

 

Merinos’un bahçesinde miting, sahada maç, salonda etkinlik

 

Bursa’da yaşayanları diğer kentlerden şanslı kılan iki çok özel yer var. Biri yılların Kültürpark’ı, diğeri Hikmet Şahin döneminde kazandırılan ve Recep Altepe döneminde halkla buluşturulan Merinos Parkı.

İkisi de halkın nefes aldığı yerler.

Hele…

Merinos’un biraz daha farklı özellikleri var. Örneğin salonları ve müzeleriyle Bursa’nın kültürel etkinlik yükünü çekerken, bahçesi de kent insanına spordan pikniğe kadar yeşil alan sunuyor. Nikah salonları de Merinos’ta.

Son dönemde…

Merinos Parkı sosyal organizasyonlar yanında miting alanı olarak da kullanılmak isteniyor. Ne var ki kent içinde bir vaha olan Merinos bahçesi mitinglere uygun değil. Çünkü bitki örtüsü ve altyapısı çok zarar görüyor.

Burada miting yapmanın yanlışlarını bu sütunlardan daha önce paylaştık.

Dün yaşananlarsa, sorunu bir kez daha gözler önüne serdi. Üstelik koordinasyonsuzluk örneği oldu.

Çünkü…

Merinos’un iki büyük salonunda birden, her zaman ve özellikle her pazar olduğu gibi dün de kültürel etkinlikler vardı. Nikah Salonları doluydu.

Fakat…

Dün için HDP’ye bahçede miting izni verilmişti.

Miting nedeniyle Merinos’a araç girişi tamamen durduruldu, yaya girişi de zorlaştırılınca kültürel etkinlikler sıkıntıya düştü. Parka gelenler de giremedi.

Buna bir de Merinos’un hemen yanındaki sahaya gerilimli bir futbol maçı verilince, ortaya çok büyük sıkıntı çıktı.

Bu kadar yoğun günde Merinos bahçesinde miting ve yanındaki sahada riski yüksek maç olması tam bir koordinasyon krizine dönüştü.

Olan da habersizce etkinlikler için salonlara ve hava almak için parka gitmek amacıyla Merinos’a ulaşmaya çalışanlara oldu.

Miting ve maçı aynı anda oraya verenlerin kendilerini sorgulamaları gerekiyor.

 

100 bin kişilik en büyük miting alanı önerisi: Buttim’in arkası!

 

Kültürel etkinlikler ve nikahların yoğun olduğu günde; bahçesinde miting, sahasında gerilimi yüksek maça izin verilmesi nedeniyle Merinos’un kilitlendiği dün Merinos AKKM Genel Koordinatörü Semih Pala ile konuştuk

Aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanı Başdanışmanı ve Bursa Kent Konseyi Başkanı gibi görevleri de bulunan Pala yaşanan sıkıntıyı anlattıktan sonra, Bursa için en ideal miting yeri önerisini dile getirdi:

“Buttim Fuar Alanı ile Yakın Çevre Yolu arasında geniş bir alan var. Burada 100 bin kişilik miting yapmak mümkün.”

Şunu da ekledi;

“İstenirse bu alan 2 günde düzenlenip mitinglere hazır hale getirilir. Ulaşım kolaylığı olduğu gibi, kent yaşamını da hiç etkilemez.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X