Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bu uyarı önemli: Kentsel dönüşümde asbest riski!

Aslında… Kentsel dönüşüm yalnızca Bursa’nın değil, tüm Türkiye’nin ilgi alanında bir konu.  Zamanında düzensiz ve eski teknolojiyle yapılmış binalardan oluşan mahalleler yıkılacak, kentler yenilenecek ve güvenli bir yaşam için ortam sağlanacak.

Fakat…
Kentsel dönüşüm üzerine projeler geliştirilirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
Örneğin…
Kentlerde dönüşüme girecek binaların yıkımı sırasında riskler ortaya çıkabilir.
Buna da…
Marka Patent ve AB İleri Teknolojiler Proje Uzmanı Faruk Polat dikkat çekti:
“Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre, asbest riski taşıyan illerin başında Bursa geliyor.”
Bu noktada…
Orhaneli’nde asbestli topraklardan oluşan bir bölge bulunduğunu kaydeden Polat, burada yaşayanların büyük oranda akciğer kanseri riski taşıdığını söyledi.
Sonra da…
Asbestli maddelerden üretilen malzemelerin yanmayan, su geçirmeyen özellikleri nedeniyle genellikle yalıtımgerektiren işlerde kullanıldığını anımsattı ve “Söz konusu malzemelerde bir çatlama ya da kırılma olursa toz dökülür. O toz da dokunan herkesi akciğer kanseri yapar” dedi.
Dikkat çektiği bir nokta da şu:
“Asbestli maddeden üretilen ve genellikle çatı kaplamalarında, ya da sundurmalarda kullanılan bir malzeme var. 2010 yılından beri bu malzemenin Türkiye’ye girişi yasak. Çünkü asbestli madde içeriyor.”
Şunu vurguladı:
“Özellikle kamu binaları ve sanayi tesislerindeki sundurmalarda, kent içindeki bazı yapıların çatılarında bu malzeme zamanında çok kullanıldı.”

Uyarısı şu:
“Kentsel dönüşüm sırasında binaların yıkılması gerekecek. O binalarda asbestli maddeden yapılan malzemeler var mı, yok mu öncelikle bunun belirlenmesi gerekiyor.”
Şunun altını çizdi:
“Yıkılacak binada, asbestli maddeden üretilen söz konusu yalıtım ve kaplama malzemesi varsa önce çevresinin karantinaya alınması gerekiyor. İnsan sağlığı için çok ciddi risk içeren bu konuya mutlaka dikkat edilmeli.”
Sonra da üç öneri getirdi:
Bir…
“Kentsel dönüşümden önce Asbest Strateji Planı hazırlanmalı.”
İki…
“Yıkılması kararlaştırılan kamu binaları öncelikli olmak üzere, asbestli binalar tespit edilmeli.”
Üç…
“Kentsel dönüşümde yıkım ihalesini alan firmalar şartnamedeki asbest bilgi notuna göre hareket etmeli. Rapor olmadan yıkım yapmamalı.”

 

***

 

Tofaş Almanya’dan yıkım şirketi getirdi

 

Marka Patent ve AB İleri Teknolojiler Proje Uzmanı Faruk Polat, kentsel dönüşüm hazırlıkları sırasında gözden kaçan asbest konusuna dikkat çekerken, çarpıcı bir örnek verdi:
“Geçenlerde Tofaş fabrikası, binalarından birinin çatısını söktü. Fakat çatı asbestli maddeden üretilen malzeme olduğu için çok dikkatli davrandı ve yıkım için Almanya’dan yetkin bir şirketle anlaştı.”
Şunu da ekledi:
“Çalışma Bakanlığı’nın İş Güvenliği Müfettişleri, bu titizlik nedeniyle Tofaş’a teşekkür yazısı yolladı.”

 

***

 

4 eski Bakan Soruşturma Komisyonu’na ifade verecek!

 

 

Kamuoyu gündemine 17 Aralık süreci olarak giren ve yolsuzluk iddialarıyla yapılan bir soruşturma var. Bu soruşturma, hükümet-cemaat çekişmesinin savaşa dönüşmesi yanında, siyasal hasara da yol açtı.
Örneğin…
O tarihte Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ileÇevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kendileri ya da oğullarıyla ilgili kimi iddialar nedeniyle istifa etmek durumunda kaldılar.
Sonrasında…
Hukuki süreç dışında bir de siyasi süreç yaşandı. Siyasi süreç kapsamında, 4 eski Bakan için Mayıs 2014’te TBMMbünyesinde Soruşturma Komisyonu kuruldu.
İşte…
O komisyonda AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su da görev yapıyor. Sohbet ederken, komisyon çalışmalarının ne aşamada olduğunu sorduk.
Su da şunu anlattı:
“Komisyon olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Örneğin, bu hafta 4 eski Bakan gelip ifade verecekler.”
Şunu vurguladı:
“Eski Bakanların 4’ü de aynı anda gelmeyecek elbette. Komisyon olarak onları 2’şer 2’şer dinleyeceğiz.”
Şöyle devam etti:
“Çalışma programımıza göre, 4 eski Bakanı dinledikten sonra, Aralık 15’ten itibaren raporun yazımı başlayacak.”
Merak edip, raporun yazımının ne zaman bitmesinin öngörüldüğünü sorduk. Şu cevabı verdi:
“Çalışma süresi olarak aralık sonunda raporun komisyonumuzdan çıkması gerekiyor. Sonrası Meclis Genel Kurulu’nun kararı.”

 

***

 

AK Parti Nilüfer’de “unutma” jesti

 

Bu sütunların okurları anımsayacaklar… AK Parti’de ilçe kongreleri başlamadan önce delege seçimi adıyla yapılandelege tespiti sırasında, değişik iki partide il başkanlığı yapmış iki ismin, Yıldırım’da Ali Mollasalih ile Nilüfer’de Diş Hekimi Gürkan Kaya’nın unutulduğu için delege yapılmadıklarını yazdık.
Bu iki unutkanlıktan biri pazar günü telafi edildi.
Celil Çolak atamayla geldiği AK Parti Nilüfer İlçe Başkanlığı görevini seçilerek sürdürürken, ilçe delegeliğinde unutulan Gürkan Kaya’yı onore edip Nilüfer’den İl Delegesi seçilmesini sağladı.

 

***

 

Salih Top, hafta sonu Gürsel Tekin’le birlikte İsveç’teydi

 

 

Salih Top’u uzun yıllardır tanıyoruz. Bursa’da boya üretimi ve ticareti yapıyor. Geçmişte DYP ve DTP il yönetim kurullarında görev aldı. Bu dönem CHP’de etkili oluyor.
Hatta…
Son kurultayda CHP Yüksek Disiplin Kurulu Yedek Üyeliği’ne seçilen Salih Top, ikili ilişkileri ve CHP üst yönetimine yakın olduğu için önemli etkinliklere katılıyor.
Nitekim…
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’le birlikte İsveç’e gitti. İkili, Olof Palme’nin 1986’da suikastte uğrayıp yaşamını yitirdiği Stockholm’deki anıta çiçek bıraktılar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X