Anımsıyoruz da… Hakimiyet Gazetesi’nin Atatürk Caddesi’nde, Kafkas’ın üst tarafındaki binasında 1980’li yılların sonlarında birlikte çalıştığımız Okan Dinç; haberlere farklı bakabilen genç bir gazeteciydi.
Örneğin…
Bir trafik kazası haberine gönderdiğimizde, kazanın oluş şeklinden çok, kazaya yol açan nedenler üzerine haberini kurgulardı. Makine Mühendisi olarak da teknik bakış katardı.
Bu özelliğiyle…
İlerleyen yıllarda Yalın Üretim Sistemi Yöneticisi olarak Bursa sorunlarına kafa yormaya devam etti.
Özellikle de…
Nerede görev yarsa yapsın, Bursa’nın trafik sorunu üzerine düşünmekten ve çözüm aramaktan hiç vazgeçmedi.
Son dönem…
Gözlem notları olarak, mühendislik temelli kuyruk teorisi çözüm önerileri gönderiyor ve Bursa için kafa yormaya devam ediyor.
Bu kapsamda…
Geliştirdiği teknik çözüm önerinde “kavşakta kapasitenin düşük olması” kaynaklı soruna çözüm olarak şöyle yaklaşıyor:
“Mevcut geçiş kapasitesi artırılmalı. Bu doğrultuda geometrik düzenleme yapılmalı. Örneğin; gidiş yönünde tek şeritli olmalı, geçiş en az iki şeride çıkarılmalı. Refüjler daraltılmalı veya kaldırılmalı. Ayrıca kavşağın giriş ve çıkış açıları optimize edilerek dönüş süreleri azaltılmalı.”
Ardından…
Kavşakta trafik akışının rastgele olmasına kaştı şunu öneriyor:
“Kavşakta yönlendirme levhaları artırılmalı, geometrik iyileştirmeyle şerit ayrımları yapılmalı. Sürücülerin karar verme süresi azaltılarak toplam bekleme süresi düşürülür. Kuyruk teorisine göre girişler sabitken yön karar verme süresi azaldığında sistem hizmet oranı efektif olarak artar.”
Kent trafiğinde…
Ciddi sıkışma ve kargaşa yaşanan yerler arasında Sanayi Bölgeleri çıkışları var. Özellikle mesai saati bitiminde yaşanan trafik yumağı için önerisi şu:
“Sanayi bölgelerinde vardiya saatleri 15-20 dakikalık sapmalarla kademelendirilmeli. Böylece ana kavşakta ani yüklenmelerin önüne geçilir.”
Bursa’nın trafik çilesi, yaşam kalitesi problemi
Eğitimi… Mühendislik olan Okan Dinç, buna eklediği Yalın Sistem Yöneticiliği’yle: doğup büyüdüğü Bursa’nın trafiği için çözümler geliştiriyor.
Tespiti şu:
“Bursa’nın trafik çilesine çözüm üretmek, sadece ulaşım problemi değil; bir yaşam kalitesi ve verimlilik problemi.”
Çağrısı da şu:
“Bilimsel yöntemlerle sorunu çözmek mümkün. Trafik akışı modellenerek önlemlerin etkisi öngörülebilir ve sürdürülebilir hale getirilebilir.”
CHP’de derin çatlak: Kongrenin rövanşı mı, 2029 hesaplı çatışma mı?
Bir süredir… Osmangazi Belediyesi Hayvan Barınağı’nda görüntülenen katledilmiş kedi ve köpek yavruları tartışmasını izliyoruz.
Gelişmeler biraz ilginç.
Haberlerden ve sosyal medya paylaşımlarından anladığımız kadarıyla, yavru kedi-köpek katliamı görüntülerindeki kişiler belediye personeli olsalar bile CHP yapısıyla ilişkili.
Yine…
Görüntüleri yayan ve tepki gösterenlerin de yine CHP’yle bağları var.
Yani…
Konunun gündeme taşınmasında partiler arası siyasi rekabet hesabı yok. Elbette insani ve vicdani bir durum, ama süren tartışmalar akla başka şeyleri getiriyor.
Örneğin…
CHP içinden kimileri, ilçe kongresi rövanşı olarak görüyorlar. Kimileri ise, erken de olsa 2029 yerel seçimi hesaplı olduğunu düşünüyorlar.
Görünen o ki…
CHP’de derin bir çatlak oluşmuş. Bu çatlak deprem fayı gibi ne yöne ilerler bilinmez.
Saadet’te 600 kişilik teşkilat eğitimi
Siyasette… Yeni dönemin eşiğindeyiz.
Gelişmelerin ne getireceği belli değil.
Siyasi partiler de bu süreci teşkilat eğitimleriyle hazırlık dönemine dönüştürmek istiyorlar.
Nitekim…
Saadet Partisi İl Başkanı Hamza Gürsel tüm il-ilçe yönetimleriyle kadın ve gençlik kolları yönetimleri için eğitim programı hazırladı.
600 kişinin katıldığı programda halkla ilişkiler, yeni medya, Saadet Nasıl Çözer eğitimi verildi.
Tarımda ‘keşke’ deme şansı yok: Türk Dünyası Tarım Zirvesi Bursa’da
Bir yanda… Dünyadaki iklim değişikliği var. Yol açtığı kuraklık da tarımı etkiliyor, gıda üretimi krizi ufukta görünüyor.
Yarınlarda tarım alanında “keşke” dememek için de bir şeyler yapmak gerekiyor.
İşte…
Gıdanın geleceğini ilgilendiren kritik konuda Bursa çok önemli zirveye ev sahipliği yapacak.
Kısa adı…
TÜMBİFED olan Türkiye Bürokrat ve İş İnsanları Federasyonu ve Bursa Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Türk Dünyası Tarım Zirvesi 22 Mayıs Perşembe günü BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Kamu kurumları, akademik çevreler ve özel sektör temsilcilerinin katılacakları zirvede tarımsal üretim, ihracat, kalite, dijitalleşme ve katma değerli çözümler ele alınacak.
TÜMBİFED Genel Başkanı Mehmet Hüsrev, bu zirvenin geleceğe dair kararlı bir duruş olduğunu söyledi.
Pınarbaşı Meydanı’nda bu inşaat olmamış!
Pınarbaşı… Tarihi kent merkezinin tarihi meydanı. Çocukluğumuzun bayram yeri. Belli bir yaş üzeri pek çok Bursalı bisiklete binmeyi burada öğrendi, motosikletle burada tanıştı.
Gerçi…
Görkemli yılları geçmişte kaldı, ama Pınarbaşı Meydanı’nı bölen inşaatın fotoğraflarını görünce içimiz sızladı.
Çünkü…
Bursa’nın tarihi meydanında bu inşaat olmamış. Kentin geçmişine ait anıların olduğu semboller bunu hak etmiyor.