Genç akademisyen… Dr. Öğretim Görevlisi Kemal Temel kent araştırmalarını Bursa Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü’nde sürdürüyor.
Son araştırmasını…
Gecekondu-Site-Rezidans: Bursa’da Sınıf ve Mekan adıyla kitaplaştırdı.
Ortaya da, muhteşem bir “kentsel dönüşümün etkisiyle oluşan 3 parçalı Bursa deseni analizi” çıktı.
Hafta içinde..
Dr. Öğretim Görevlisi Kemal Temel’le, yaşadığımız kenti sosyolojik yerleşim ve mekanların değişimini anlatan araştırması ve İletişim Yayınları’ndan yayınlanan kitabını konuştuk.
Kitabın…
BUÜ Çalışma Ekonomisi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şenol Baştürk’ün üniversiteye giderken metroda bir gencin yanındaki arkadaşına “Şimdi sadece evler ve arabalar değil, insanlar da değişecek” sözlerini anlatmasıyla fikir olarak doğduğunu söyledi.
Osmangazi’den Yıldırım ve Nilüfer’e hem kentsel, hem toplumsal değişimi şöyle özetledi:
“İşçi siteleri, gecekondular, orta-üst sınıf lüks konutlar veya rezidanslar. Bu üç kesit arasındaki çatışmaların, karşılaşmaların ve geçişlerin nasıl cereyan ettiğini inceledik, sınıf kimliklerinin inşa sürecinin canlı bir cephesini görmeye çalıştık.”
Bu noktada…
Ankara’da Çukurambar ve İstanbul’da Başakşehir örneklerinden yola çıkıp, Bursa’da Nilüfer’e dikkat çekti:
“Nilüfer’deki laik/seküler deneyim; Müslüman orta sınıfları, toplumsal konumlarıyla uyumlu, makbul yaşam tarzını hayata geçirmek üzere bir araya getirdi. Buna karşın orta sınıfların seküler fraksiyonları Müslüman orta sınıflara karşıtlıkla tanımlanan alanlara yerleşme eğiliminde oldu.”
Kitap…
Sınıfsal ayrışmanın kente ve mekâna yansımasını, kültürel kimlikle sınıfsal kimliğin mekânda eklemlenmesini, kentsel eşitsizliği, kentsel yaşam tarzının markalaştırılmasıyla oluşan orta sınıf kimliğini anlatıyor.
Kitap, kentsel dönüşüm etkisiyle toplumsal değişimi gözler önüne seren başvuru kaynağı özelliğinde.
Bursa’ya bir de bu gözle bakmalı.
Toplumsal sınıflar Bursa’yı nasıl paylaştı?
Dr. Öğretim Görevlisi Kemal Temel… Kitabı Gecekondu-Site-Rezidans: Bursa’da Sınıf ve Mekan’da merkezdeki değişimi ele alıyor.
Osmangazi için…
“Kadim şehirden endüstriyel kente” başlığıyla Akpınar ve Dikkaldırım’ı mercek altına alırken, “zorunluluğun adresi” gördüğü Yıldırım’da Arabayatağı ve Mimar Sinan’ı inceliyor.
Nilüfer için de, “step cemiyetinden site cemiyetine” başlığıyla Odunluk’tan 100. Yıl’a değişimi anlatıyor.
Ortaya da, “toplumsal sınıfların Bursa’yı paylaşımı” çıkıyor.
31 Mart seçimi için ‘adaya bakarım’ oranı neden bu kadar yükseldi?
Bugüne kadar… Yaptığı araştırmalarla seçim sonuçlarını milimi milimine gören ADA Araştırma Genel Müdürü Ayhan Adıgüzel dostumuzla “bu yerel seçimin farkı üzerine” sohbet ettik.
Önce…
Deneyimli araştırmacı olarak seçimler arası farka dikkat çekti:
“Genel seçim rasyoneldir. Seçmenin parti aidiyeti ve ideolojisi öne çıkar, oy tercihlerinde lider, parti, ideoloji etkili olur.”
Ardından…
“Yerel seçimde seçmen tercihini etkileyen faktörler farklılık gösteriyor” dedi ve şunu vurguladı:
“Yerel seçimde seçmen, kendine hizmet edebilecek adayı; mahallesi, semti ve ilçesinin sorunlarını çözeceğine inandığı adayı görmek istiyor.”
31 Mart yerel seçimi için araştırmalara dayanarak şunu söyledi:
“2019’da ‘adaya bakarım’ diyen seçmenin oranı araştırmalarda yüzde 52-53’tü. Bu seçimde yüzde 75’in altına inmiyor.”
Altepe’den Altıparmak’ta pazar sabahı koşusu
Siyasete… Refah Partisi İl yönetiminde girdi. 1994 ve 1994’re Yıldırım ve Büyükşehir belediye meclisleri üyesiydi. 2004’te AK Parti’den Osmangazi Belediye Başkanı , 2009 ve 2014’te AK Parti’den Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.
Recep Altepe…
2017’de görevden ayrılsa da vatandaşla bağını hiç kesmedi.
Pazar sabahı…
Arkadaşlarıyla Altıparmak Caddesi’nde sabah koşusu yaparken görenler selam vermeden geçmedi.
Özel turizm modeliyle dokunacak, özel ziraat ve hayvancılıkla değiştirecek
Bir yandan… Büyükşehir Belediye Başkanvekili olarak programlara katılırken, AK Parti Aday Adayı olarak Keles’te saha çalışmaları yapıyor.
Ali Mersin…
“Yol medeniyettir. Keles’in Bursa ve köyleriyle yol sorunu kalmayacak. Önceliğim yol” diye başlayıp ekledi:
“Sanayimiz yok, ama bacasız sanayi kırsal turizmimiz var. Kocayayla, Kocasu, Gököz, Baraklı göletlerinde projeler yapacağız. Keles-Kocayayla arasına bisiklet, Kendir’e ATV-UTV parkuru yapacağız. Kano ve kürekte merkez olacağız.”
Gençlerin önünü açacağını söyledikten sonra hedefini açıkladı:
“Et entegre tesisiyle hayvancılığı geliştireceğiz. İhraç ürünü kiraz ve çilek sezonlarını soğuk hava depolarıyla uzatacağız. Büyükşehir parkları ve yol kenarlarını süsleyen Pınarcık’taki süs bitkileri üretimini arttırıp tıbbi ve aromatik bitkiler üreteceğiz.”
Karacabey’de traktörler yollara park etmeyecek
Sanayisi gelişse de… Karacabey tarım kenti. Fakat, traktörlerin gelişigüzel yol kenarlarına park edilmeleri kent yaşamını etkiliyordu.
İşte…
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan bunu ortadan kaldıran 2. Tarım Parkı’nın hizmete girdiğini duyurdu.
50 dönüm alana kurulan Tarım Parkı’nda traktör ve römorklarla tarımsal üretim araçları güvenle bırakılabilecek. Nakliyeyi kolaylaştırmak için de rampa yapıldı.