Kuşku yok ki… Çanakkale Savaşı askeri tarih açısından tam bir destan özelliği taşıyor. Üstelik Çanakkale’de yalnızca bir savunma destanı yazılmadı, İstanbul’un düşmesi önlendi, Anadolu kurtarıldı.
Resmen yedi düvele karşı savaşılarak elde edilen o büyük destanda en çok şehit veren il olarak karşımıza Bursa çıkıyor. Genelkurmay’ın resmi kayıtlarına göre 4 bin 500, tarih araştırmacılarının resmi olmayan tespitlerine göreyse 6 bin 500 civarı Bursa şehidi var.
Bunda…
Bursa’dan giden ve Çanakkale’nin pek çok cephesinde savaşan Seyyar Jandarma Taburu’nun dörtte üçünü şehit vermesi en önemli etken.
İşte…
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 100. yılında Çanakkale’deki Bursa şehitlerini yaşatıp ölümsüzleştirmek için harekete geçti.
Dün…
Tesadüfen karşılaştığımızda elinde kırmızı bir kutu vardı. Kutuyu açıp içindekileri gösterdiğindeyse çok duygulanıp heyecanlandık.
Askerlik yapanlar bilirler…
Eğitim için kışladan içeri ilk adım atıldığında askerlere teslim edilen malzemeler arasında boyna takılan ve ucunda iki metal künye olan zincir vardır. Künyelerden biri şehit askerin dişleri arasına sıkıştırılır, diğeri ailesine yollanır.
Altepe de söze künyeden başladı:
“Çok kişi bilmez… Türk askerinde künye ilk kez Çanakkale Savaşı’nda uygulandı. Biz de, Çanakkale Savaşı’nda şehit olan Bursalılar için hazırladığımız anılarda künyeleri ortaya çıkardık.”
Söylediğine göre…
Genelkurmay’daki kayıtlarda yer alan 4 bin 500 Bursa şehidi için isimlerinden oluşan orijinalinin aynı künyeler hazırlanmış. Ayrıca, Çanakkale’deki Bursa Şehitliği’nin olduğu Kireçtepe’den asker nezaretinde şehitlik toprağı getirilmiş.
Elindeki kutuyu şöyle anlattı:
“Her şehidimizin adına olmak üzere 4 bin 500 künye hazırladık. Çanakkale’deki Bursa şehitliğinden gelen toprağı da küçük poşetlere koyduk. Tüm şehitlerin adlarının yer aldığı küçük bir kitapçık hazırladık.”
Amacını da açıkladı:
“100. yılını kutladığımız Çanakkale zaferinin önemini gelecek nesillere aktarmak için bu anı kutularını hazırladık. Böylece, kutuyla birlikte her şehit bir evde yaşamış olacak. Bir anlamda herkes bir şehidi sahiplenecek, dualarında onu yaşatacak.”
Atatürk’ün ziyaret ettiği Bursa Şehitliği ve anıt yenilendi
Çanakkale Savaşı’nda en çok şehit veren il olan Bursa’nın resmi kayıtlara göre 4 bin 500, resmi olmayan araştırmalara göre 6 bin 500 şehidi var.
Şehitlerin büyük bölümü, Bursa’dan giden ve her cephede savaşan Seyyar Jandarma Taburu’ndan.
Sonrasında…
Savaş bittiğinde, Bursa taburundan sağ kalan askerler şehit düşen arkadaşları anısına ellerine geçirdikleri top ve tüfek mermileriyle kovanlarından anıt yapıyorlar.
Bu da Çanakkale Savaşı’yla ilgili ilk doğal anıt oluyor.
Hatta…
Çanakkale Savaşı’yla ilgili yayınlanan albümlerde, zaferin mimarı Atatürk’ü başında miğferle bir anıt önünde gösteren fotoğraf, işte bu Bursa Taburu’ndaki doğal anıt önünde çekiliyor.
İşte…
Gelibolu taraflarındaki Kireçtepe’de bulunan Bursa Şehitliği yılların ilgisizliğinden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ilgisiyle kurtuldu.
Büyükşehir ekipleri, Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte hazırlanan projeyle Kireçtepe’deki Bursa Şehitliği’ni yeniden inşa etti, her şey elden geçirildi. Dikilen ilk doğal anıt da yine orijinal mermilerle yenilenirken tüm şehitlerin adlarının yer aldığı bir de Anı Duvarı oluşturuldu.
Orada…
Tek sorun olarak tek şeritli yol kaldı. Ama Büyükşehir tarihi geleceği taşıyacak şehitlik ve anıt düzenlemelerini bitirdi.
Dahası…
Çanakkale’nin Kireçtepe mevkiindeki Bursa Şehitliği 24 Nisan günü törenle açılacak. Törene katılanlara da, içinde künye, Çanakkale toprağı ve şehitlerin tam listesinin yer aldığı mini kitapçık olan kutular armağan edilecek.
Bu arada…
Atatürk’ü Bursa Şehitliği’ndeki anıt önünde gösteren fotoğraf da yine Başkan Altepe’nin direktifiyle, anı olarak saklanacak şekilde pirinçten döküldü.
Ankara Uludağ Grubu’ndan siyasete: Fatih Mehmet Şahin
Zaman zaman, “Ankara’da Bursa lobisi olmadığını” tartışırız. İşte o lobinin eksikliğini yıllardır Uludağ Üniversitesi mezunlarının oluşturdukları, Fatih Mehmet Şahin’in yönettiği Uludağ Grubu kapatmaya çalışıyor. Grup, Bursa’nın sorunlarının takibini de yapıyor, projeler üretiyor.
İşte…
Ankara’dan Bursa’ya hizmet eden Fatih Mehmet Şahin, bu kez siyaset yoluyla hizmet için yola çıktı ve MHP’den milletvekili aday adayı oldu.
Tubitak’taki görevi nedeniyle de Bursa ile ilişkisi olan Şahin, hafta sonunda adaylık açıklamasını yaptıktan sonra Ankara’ya dönerken uğradı.
Sohbette şunu söyledi:
“Bursa’ya Ankara’dan sanayi, teknoloji ve Ar-Ge konularında yardımcı olmaya çalışıyorum. Sanayiyle iç içe olduğum için ihtilaçlarını da biliyorum. Ankara’da Bursa’yı ve Uludağ camiasını iyi temsil ederim.”
Görme engelli adayın önerisi: Bursa engelsiz başkent olsun
Aday adaylığı süreci daha başlarken ziyaretimize ilk Emre Fencioğlu geldi. Görme engelli, yakışıklı bir gençti. Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde çalışıyordu ve AK Parti’den aday adayı olmak üzere istifa etmişti.
O ilk sohbetten bugüne çok şey değişti. Belki de engellilere aday adaylığı yolunu Emre Fencioğlu açtı.
Nitekim…
Dün sohbet ederken “Türkiye genelinde 600 engelli aday adayı var. Bunun 21’i Bursa’dan” dedi.
Ankara’daki mülakata esprileriyle renk katan Emre Fencioğlu adaylığından yola çıkarak şu tabloyu çizdi:
“Bursa izin turizmin, sanayinin, tarih ve kültürün başkenti diyoruz. Ben de öneriyorum: Önümüzdeki dönem milletvekili listesinde engelli bir adayın seçilmesiyle Bursa engelsiz başkent olsun.”
Şunu da ekledi:
“Bursa bunu başarabilir, çünkü gücü yeter.”