Konu… Vali Yakup Canbolat başkanlığında yapılan ve iktidar partisi AK Parti Bursa milletvekilleriyle yatırımcı bakanlıkların Bursa bürokrasisini bir araya getiren toplantıda gündeme geldi.
Onu da…
Geçmiş dönem Başbakan Yardımcısı olan, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’nun açıklamasıyla 1 Ağustos günü bu sütunlara taşıdık.
O yazıda…
Mustafakemalpaşa ve Karacabey ovalarında toplam 160 bin dekarın sulandığı sudaki sorunu Çavuşoğlu şöyle açıklamıştı:
“Mustafakemalpaşa Güllüce sulamasıyla ilgili yoğun çaba sarf ediyoruz. Fakat suda bor madeni var. O boru enerjiye dönüştürürken sulamada suyun mahsule zarar vermesinin önüne geçecek alternatifleri konuştuk.”
Doğrusu…
Çavuşoğlu bu açıklamayı yapana kadar yarısı Mustafakemalpaşa, yarısı da Karacabey ovalarında toplam 160 bin dekar arazideki ürünlerin zehir içeren borlu su ile sulandığını bilmiyorduk.
Sorunun 10 yıllık geçmişini de , Çavuşoğlu’nun açıklaması üzerine arayan Karacabey Ziraat Odası’nın efsaneleşen eski Başkanı Nuri Karaca’dan öğrendik.
2 Ağustos günü bu sütunlarda Karaca çarpıcı dille çiftçinin kâbusunu anlattı:
“Dünya sudaki bor oranını milyonda 1-2 kabul edilebilir buluyor. Fakat suyu analiz ettirdiğimde 17.3 oranında bor, yani ppm çıktı. Mustafakemalpaşa ve Karacabey ovalarında 160 bin dekar arazi bu zehirle sulandığı için mahsul yüzde 50 zarar görüyor.”
Şu sözleri de dikkat çekiciydi:
“Sulama Birlikleri seçimle gelen çiftçilerce yönetilirken, seyreltme ile bor oranı yüzde 4’e düşmüştü. Memur yönetimiyle oran yüzde 17.3’e çıktı.”
Aradan bir ay geçti…
Nuri Karaca bu kez sesinden belli olan coşkusuyla aradı.
“Sayın Hakan Çavuşoğlu Bakanıma bölgemiz çiftçileri teşekkür ediyor” diye başlayıp şunu söyledi:
“Alınan tedbirler işe yaradı. Güllüce’den tarlalarımızı suladığımız sudaki bor oranı 17.4’ten makul seviye kabul edilen 2.7’e düştü.”
Şunu vurguladı:
“160 bin dekar arazi borlu suyla sulanmaktan, mahsulümüz zarar görmekten kurtuldu. Emeği geçen herkese minnettarız.”
Sorunun kaynağı Emet’te
Nuri Karaca ile sohbette, suya zehirli borun nasıl karıştığını da konuştuk. Sorunun kaynağını net bir şekilde gösterdi:
“Sorunun kaynağı Emet’te. Bor tesisi atıklarını akarsuya bırakıyor, o su ovaları zehirliyor.”
Anımsıyoruz da…
80’li yılların başlarında yine o bölgedeki bor ve kömür madenleri cüruflarını dereler Uluabat’a taşıyınca su seviyesi 6 metreye düşmüştü.
O dönem, Bursa Valisi olan Zekai Gümüşdiş’in çabasıyla işletmeler çökeltme havuzları kurmuş, suya bor ve kömür karışması önlenmişti.
Belediye başkanlarıyla bakan yardımcıları Bursa’da buluşacak
Aslında… Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli ile birlikte ortaya çıkan bir parti içi iletişim tartışmasının farklı boyutu söz konusu.
O tartışma…
Bakanlar parlamento dışından atandıkları için, milletvekillerinin iletişim sağlayamadıkları yönüyle kamuoyu gündemine geldi. Çözüm olarak da siyasi kanaldan atanan bakan yardımcıları ile konuların görüşülüp sorunlara çözüm aranması modeli ortaya çıktı.
İşte…
Bu yöntem hafta sonunda, İstanbul dahil 14 ilden gelecek AK Partili belediye başkanları ve il başkanlarıyla Bursa’da yapılacak Bölge Toplantısı gündeminde.
Nitekim…
Belediye başkanlarının gerektiğinde iletişime geçebilecekleri 14 bakanlıktan 14 bakan yardımcısı toplantının katılımcı kadrosuna eklendi ve yerel yönetimlerin bakanlıklardaki muhataplarıyla tanışma ortamı doğdu.
Daha önce Merinos AKTKM ve Almira Otel’in düşünüldüğü toplantı yeri olarak da Çelik Palas Otel’de karar kılındı.
Açılışta ‘akıllı belediyeler’ var
AK Parti’nin 6 – 8 Eylül tarihleri arasında Çelik Palas Otel’de yapacağı Bölge Toplantısı için Bursa’ya gelecek katılımcılar cuma namazını Ulucami’de kılacaklar.
Saat 19.30’da akıllı yerel yönetim uygulamaları tanıtımıyla başlayacak toplantıda daha sonra Yusuf Ziya Yılmaz, Tahir Akyürek, Veysel Tiryaki gibi eski Büyükşehir başkanlarının tecrübe paylaşımı paneli var.
Cumartesi günü açılış konuşmaları yanında temel belediye mevzuatı eğitimiyle halkla ilişkiler ve siyasi iletişim eğitimleri olacak.
Pazar günü programında Bursa gezisi yer alıyor.
Dağda otantik Kozmetik Köyü ile ‘kozmetik turizmi’ başlatacak
Hamit Şahin daha çok MHP’deki il yöneticiliği ve milletvekili adaylığıyla biliniyor. Oysa, Türkiye’nin ilk kozmetik üretimini Bursa’da başlatan bir aileden geliyor.
Üstelik…
Dedesinin 1890’da kurduğu, babasının 1958’de yeniden yapılandırdığı Kozaş’ı daha ileri taşımak için kızı Dr. Neslihan Şahin’i yurtdışında eğitime gönderdi.
Geçenlerde…
Ziyaretimize geldiğinde, Hamit Şahin’in kafasındaki yeni projeyi de öğrendik:
“Dağ yöremizde gençlerin kente göçü nedeniyle boşalmış, yaşlı nüfusun kaldığı otantik köylerimiz var. Bu köylerden birinin tahsisini istiyorum.”
Ne yapacağını şöyle açıkladı:
“Otantik dağ köyünü kozmetik köyü haline getirmeyi planlıyorum. Tarihi evlere dünyaca ünlü kozmetik mağazaları yerleşecekler ve uygulamalarını yapabilecekler.”
Kafasındaki doğayla birlikte kozmetik projesi için hedefi şu:
“Böyle bir kozmetik köyü dünyada yok, ilk kez Bursa’da olacak. İnanıyorum ki, dünyanın her yerinden insanlar buraya gelecek ve kozmetik turizmini de başlatmış olacağız.”
Osman Orhan’ın dev trançası!
Bursa’nın en büyük hukuk bürolarından birine sahip olan Avukat Osman Orhan başarılı bir hukukçu olduğu kadar başarılı bir oltacı olarak fırsat buldukça balık avına çıkar ve denizden yakaladığı balıkları da dostlarına ikram etmeyi sever.
Genellikle…
Gemlik Körfezi’ndeki koyları ve balıkların üslendikleri yerleri iyi bilen Orhan bu kez Ege Denizi’ne açıldı. Marmaris açıklarında da 15’er kiloluk iki dev trança balığını oltayla yakalamayı başardı.