Cuma günü… Seçimin 54, mazbatanın 50. gününde Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın medyanın karşısına çıktı.
Aslında…
50 günlük yeni bir belediye başkanının söyleyecek fazla sözü olmaz. Çünkü, bu süre, kurumu ve yapıyı tanımakla geçer.
Hele…
Bu dönem ortaya çıkan, değişimin yansıması kutlama ziyaretleri yoğunluğuyla geçen ilk 50 günde anlatacaklarının olması hiç de kolay değil.
Ne var ki…
Erkan Aydın 3 dönem CHP Bursa Milletvekili olarak parlamentoda görev yapmış deneyimli bir siyasetçi. Üçüncü kez Osmangazi Adayı olduğu için de 10 yıldır Osmangazi’yi izleme ve buna dayalı olarak eksiklerini-beklentilerini bilebilme avantajına sahip.
CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten’in de katıldıkları ilk basın toplantısına bu özellikleri yansıdı.
Başlangıcı…
Çalışan çocuklu anne-babaların en önemli sıkıntısı kreş, 3-4 kap yemeğin 80 liraya yenilebileceği Halk Lokantası, gençlerin kahveyi 20 liraya içebileceği Genç Kafe, kız öğrenci yurdu, mahalleye spor kültürü yaşatacak spor tesisi gibi insana dokunacak projelerle yapması da bu deneyimin yansıması.
Dahası…
Okulların tatile girmesine az kala, öğrencilerin aktivitesiz ve eğitimsiz kalmamalarını amaçlayan Gezici Kütüphane’yi önemsedik.
Yanı sıra…
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, sorumluluğunu üstlendiği kentin en kritik sorunu için de gerçekçi planı olduğunu gösterdi.
Özellikle de…
Osmangazi’nin ova topraklarında kent kanseri gibi hızla yayılan kaçak yapı mücadelesiyle, aynı toprakların altından geçen deprem fayının ne kadar yıkıcı olduğunu ortaya koyduğu açıklamaları çok önemli.
Tespiti şu:
“Osmangazi ova topraklarının alüvyon sahası olması nedeniyle gri toprak. Dönüşüm buradan başlamalı, ama yolun üstündeki eski mahaller de yüksek katlı yapılaşmayla deprem tehlikesi yaşıyor.”
Hedefi de şu:
“Osmangazi’nin her yerini dönüşüme sokmak zorundayız.”
Erkan Aydın: Sokak hayvanlarına etkin kısırlaştırma
Gündemde… Sokak hayvanlarıyla ilgili yasal düzenleme hazırlığı var. Bu da tepkilere yol açıyor.
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, milletvekilliği döneminde hazırlanan yasayı anımsatıp, “Hiçbir vatandaşımızın başıboş hayvan saldırısıyla yaşamını kaybetmesini istemiyoruz” dedi ve ekledi:
“Kısırlaştırma, sahiplendirme, bunların olmadığı yerde hayvan barınakları çaresi.”
Formülü şu:
“Etkin kısırlaştırmayla sokak hayvanları sayısı azalır. Biz de Veteriner Müdürlüğü’nü yeniden kuruyoruz.”
İlk ziyaret 4 yıldır bitmeyen metro şantiyesine: Ne zaman bitecek?
Toplam… 6.1 kilometre uzunluğunda metro hattı. Gelin görün ki, Bursaray’ı son durak Emek’ten Şehir Hastanesi’ne ulaştıracak metro inşaatının başlaması 4 yılı buldu, ama metro Geçit’i geçemedi ve bitmedi.
Bu sürede…
Geçit esnafı battı, insanlar geçit vermeyen trafikte boğuldu.
Gerçi…
Emek’ten sonraki 900 metrelik ilk etapla Geçit-Balat İstasyonu seçim öncesi açıldı, ama çıkışları tamamlanamadığı için randımanlı çalışamıyor.
Trafik de yoluna girmiş değil.
İşte…
Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli söz verdiği gibi Cuma günü akşam saatlerinde önce Geçit-Balat İstasyonu’nda, sonra da inşaatları devam eden diğer 3 istasyonun şantiyelerinde inceleme yaptı.
Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ve müteahhit firma yetkililerinin de bulundukları incelemede “Ne zaman bitecek?” diye sordu.
Genç mühendislere Teknosab Kavşağı eğitimi
Karacabey bölgesinde… İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ile Bursa-İzmir Karayolu arasında Teknosab adıyla ileri teknoloji sanayi bölgesi kuruldu.
180 bin kişinin çalışacağı, günlük 2 bin kamyon giriş-çıkışının olacağı Teknosab’ı otoyola bağlayacak kavşağın inşaatı sürüyor.
İşte…
Karayolları’nın yapımını üstlendiği Teknosab Kavşağı inşaatını Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri gezdiler.
Genç mühendislere mükemmel şantiye deneyimi oldu.
Okul koridorunda kent kültürü: Gazi Anadolu Lisesi’nde Günlük Müze
Okullarımızda… Gençlere kendi kültürlerini gösterip öğreten çok güzel örnekler var.
Bunlardan birine…
Bursa kent kültürü araştırmalarıyla bildiğimiz, Master’s Kılıç Kalkan Derneği çalışmalarıyla geleneği yaşatan Kenan Yetişen tanık oldu.
Kent kültürü söyleşisi için gittiği Gazi Anadolu Lisesi’nde yaşadıklarını anlattı:
“Kendilerine; ‘Bu kadar ilgili olduğunuzu tahmin etseydim nostaljik eşyaları da getirirdim’ dedim. İçlerinden biri, ‘Haftaya Günlük Müze etkinliğimiz var. Bekleriz’ dedi. O gün, evimden ilgilerini çekeceğini düşündüğüm eşyaları toplayıp, bana ayrılan iki masaya yerleştirdim.”
Gördüğü şu:
“Dar koridor boyunca masalar dizilmiş, üzerlerine evlerden getirilen nostaljik eşyalar yerleştirilmişti.”
İzlenimini aktardı:
“Dikkatimizi çeken; yönetim, öğretmen ve öğrencilerin parlayan gözleri, gayretleri, sergilenen eşyalara ilgileriydi.”
Emeği geçen herkesi biz de kutluyoruz.
Adem Amca ve Yaren kitabı Uluabat’ın gözdesi
Kitap… Geçtiğimiz aralık ayında yayınlandı. Karacabey’in Uluabat Gölü kıyısındaki leylek köyü olarak bilinen Eskikaraağaç’ta yaşayan Balıkçı Adem Amca ile Yaren Leylek’in 13 yıllık dostluğunu anlatıyor.
Şu sıralar
Havaların da ısınmasıyla hafta sonları Uluabat’a gidenler, Eskikaraağaç’ta Adem Amca’yı bulup kitabını almadan ve imzalatmadan dönmüyorlar.