Tabloyu… 25 Mayıs Çarşamba günü bu sütunlarda ortaya koyduk. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kendisinin de aday olacağı seçimli kongre için 10 Temmuz’da randevu verdi, fakat Yargıtay’ın onayladığı Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararında tüzük kurultayı toplanması yer alıyor.
Üstelik…
Kararda, tüzük kurultayı hazırlığı ve çağrısı için de 3 kişilik çağrı heyeti ataması var.
O bakımdan…
MHP Genel Merkezi’nin 10 Temmuz’da Ankara Arena’da seçimli kongre yapma çağrısı, Yargıtay’ın onayladığı mahkeme kararı ile örtüşmüyor.
Bu da yeni bir siyasi kargaşa ortaya çıkarıyor.
İşte…
Çarşamba günü yaptığımız bu değerlendirmelerden sonra MHP’nin yol haritası için, çağrı heyeti içinde yer alan Mehmet Bilgiç’i aradığımızda yoldaydı.
Ankara’dan dönüyormuş, “Hafta başında yeniden gideceğim” dedi.
Kuşku yok ki…
O toplantıdan çıkacak kararı MHP camiası ile birlikte neredeyse tüm siyaset dünyası da büyük bir merakla bekliyor.
Bilgiç de pazartesi günü kesin tarihi açıklayacaklarını söyledi. MHP Genel Merkezi’nin 10 Temmuz’da seçimli kurultay açıkladığını anımsattığımızdaysa, “O tarihe çok var, şimdiden konuşmak doğru olmaz” dedi ve devam etti:
“Bu, Genel Merkez’in programı. Biz çağrı heyeti olarak önce mahkemenin verdiği görevi yerine getirmek zorundayız. Yoksa suçlu oluruz.”
Ardından…
“Mahkeme tüzük kurultayının toplanması kararını verirken, bize de bu kurultayın hazırlıklarını ve çağrısını yapma görevi verdi. Gerçi kararı pazartesi alacağız, ama mahkeme görevi doğrultusunda biz de tüzük kurultayı için çağrı yapmayı düşünüyoruz.”
Tarih de verdi:
“Kurultayı 19 Haziran’da toplamayı düşünüyoruz. Bu kurultayda mahkemenin istediği tüzük değişikliğini yapacağız. Görevimiz bu.”
Şunu vurguladı:
“Genel Başkan seçimi, Genel Merkez’in açıkladığı 10 Temmuz’a kalabilir. Fakat önce 19 Haziran’da tüzük kurultayı olacak.”
Sözlerini şöyle açtı:
“Bu durumda 2 kongre gözüküyor. Önce 19 Haziran’da bizim çağrımızla toplanıp tüzüğü değiştireceğiz ve hukuki zemini oluşturacağız. En azından bundan sonra böyle bir sorun yaşanmayacak.
Sonrasına bakışı şu:
“Tüzük değiştikten sonra ne yapılacağına elbette delege karar verir, çünkü yetkimiz bitiyor. Fakat genel başkan seçimi Genel Merkez’in açıkladığı 10 Temmuz’daki kurultaya kalabilir.”
21 gün arayla iki kongrenin yorumu
Gerçi… Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından MHP’de tüzük kongresi hazırlıkları ve çağrısını yapması için görevlendirilen 3 kişilik çağrı heyeti pazartesi günü toplanıp karar verecek, ama yol haritası artık ortaya çıktı.
MHP üst kurul delegeleri 21 gün arayla Ankara’da iki kez toplanacaklar.
Böylece…
Hem Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı, hem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı yerini bulacak.
Görünen o ki…
Çağrı heyeti ile artık muhalifler olarak adlandırılan değişim yanlıları Genel Başkan’a saygı noktasında duyarlı davranıyorlar. Bu da siyasi atmosfer açısından önemli.
23 yıl öncesinden bir fotoğraf ve canlanan anılar!
Fotoğrafı… Olay Medya’nın kurucusu ve sahibi Cavit Çağlar büyüğümüz gönderdi. Altına da yazmış:
“Fotoğrafı büyüt, 23 yıl önceki halini gör.”
Önce…
Fotoğrafın bütününe baktık ve gözümüzde anılar canlandı. Çünkü, 23 yıl önce Atatürk Caddesi’nde, Heykel olarak adlandırdığımız Cumhuriyet Meydanı’nın altına yapılan büyük altgeçidin açılış töreni sırasında çekilmiş.
Dönemin Başbakanı olarak rahmetli Süleyman Demirel açılış kurdelesini kesmeden önce dua ediyor. Duayı da, dönemin Bursa Müftüsü Zeki Karakaya yaptırıyor.
Demirel’in hemen yanında o dönemin iki numaralı ismi olan Devlet Bakanı Cavit Çağlar yer alıyor. Aralarında, altgeçidi Bursa’ya kazandıran dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak rahmetli Teoman Özalp var.
Diğer yanda…
DYP İl Başkanı İdris Sevinç ile Osmangazi İlçe Başkanı İlhan Parseker dikkat çekiyorlar. Bir başka köşedeyse, rahmetli Erdoğan Ağırbaşlı yanındaki Hayrettin Gümüş’ün kulağına bir şeyler söylüyor.
Fotoğrafı büyütüp baktık. Biz de en sağda polisin yanındayız. Gözümüzde önce gençliğimiz canlandı. Kilo sorunumuz bugüne göre daha azmış.
Bunlara bakarken de şunu düşündük:
Elbette her dönemin siyasi özellikleri farklı. Fakat galiba o yıllar siyaset daha keyifli oluyordu. Çok çekişmeli, müthiş yarışmalı ve rekabete dayalı bir siyaset anlayışı vardı. Günümüz siyaset anlayışındaysa görev öne çıkıyor.
O nedenle…
Bu fotoğraflara bakarken hey gidi günler dememek elde değil.
SDD, Suriyeli mültecileri konuşuyor
Kısa adı SDD olan Sosyal Demokrasi Derneği ara verdiği panellere yeniden başlıyor. İlk panel, yarın saat 13.00’te Ördekli Kültür Merkezi’nde.
Suriyeli Mülteciler politikasının ele alınacağı panelin konuşmacıları Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Şahinöz ile Galatasaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Didem Danış olacak.
ADD kahvaltısına önemli konuklar
Kısa adı ADD olan Atatürkçü Düşünce Derneği pazar sabahı önemli konuklar ağırlıyor.
Danıştay Başkanvekilliği ve Danıştay Başsavcılığı gibi görevlerde bulunan ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan’ın yanı sıra TBMM eski Başkanvekili Uluç Gürkan saat 10.00’da Almira Otel’de başlayacak kahvaltıda ADD Bursa üyeleriyle buluşacaklar.