Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Müezzinoğlu çağırdı, Balkan ailesi çözüm zirvesine koştu!

Müjdeyi… AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu verdi. Yasama görevi yanında AK Parti Seçim İşleri Başkan Yardımcısı, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi, TBMM AK Parti Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve TBMM Bosna-Hersek Dostluk Grubu Başkanı da olan Çavuşoğlu’nun müjdesini bu sütunlarda dün duyurduk.

Önce…

Yürütülen çalışmayı ve yaklaşımı ortaya koydu:

“Bursa Milletvekilimiz Sayın Mehmet Müezzinoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduktan sonra Dış İlişkiler Daire Başkanı, SGK Başkan Yardımcısı ve benim yer aldığımız bir komisyon kurdu.”

Sonra da…

Çözüm getirilen sorunu açıkladı:

“Soydaşlar birinci dereceden akrabaları olarak anne ve babalarını, yabancı uyruklu olsalar bile kendi sosyal güvenceleriyle sağlık hizmetinden yararlandırabilecekler.”

Yazının ardından…

Bakan Müezzinoğlu’nun sorunları çözmek üzere daha kararlı adım attığını ve Balkan ailesini çözümlerin görüşüleceği zirve için Ankara’ya çağırdığını öğrendik.

Nitekim…

Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan’la konuştuğumuzda, Ankara yolundaydı.

Kısa adı BGF olan Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Konfederasyon Başkanvekili görevleri de olan Prof. Dr. Özkan atılan adımın çok önemli olduğunu vurgulayıp Bakan Müezzinoğlu ve Çavuşoğlu’na teşekkür etti.

Ardından da…

Gelişmeyi özetlerken, “19 Ocak’ta Bakanımız Sayın Müezzinoğlu’nu ziyaret edip kapsamlı bir dosya sundum. Yaklaşık 5 saat süren görüşmemizde sorunların tümünü anlattım” dedi ve ekledi:

“Sayın Bakanımız Batı Trakya kökenli olduğu için zaten konuları gayet iyi biliyor. Görüşmemiz sırasında artık çözüm bulmak gerektiğini söyledi.”

Şu bilgiyi verdi:

“Türkiye’nin her yerinden, Balkanlar’la ilgili dernek, federasyon, konfederasyon yöneticileri olarak yaklaşık 70 kişiyi Bakanımız Ankara’ya davet etti. Bulgaristan, Batı Trakya, Bosna Sancağı hep birlikte masada olup çözüm geliştireceğiz.”

Masaya konacak bazı dosyaları da açıkladı:

“Soydaşların sağlık, oturma ve çalışma izinleriyle vatandaşlık kriteri sorunları var. Diploma denklikleri yine sorun. Bu konuların hepsini masaya yatırıp çözüm konuşacağız.”

Toplantıyı…

Bakan Müezzinoğlu’nun görevlendirmesiyle Prof. Dr. Yüksel Özkan koordine edip Balkan derneklerine çağrı çıkardı.

 

Sudanlıya sağlık var Balkanlar’a yok

 

Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan’la konuşurken, sağlık uygulamasındaki garipliği öğrendik.

“Gençler artık Batı’ya çalışmaya gidip yerleştiği için Balkanlar’daki köylerde yaşlılar kaldı. Onlar da çocuklarını ziyarete geldiğinde hastalanınca sorun oluyordu” diyen Özkan şunu söyledi:

“Türk Soylu Belgesi yetiyordu, ama Dışişleri o belgeyi vermiyor.”

İsteği şu:

“Libya, Sudan gibi ülkelerden gelenlere 400 kişi kapasiteli sağlık hizmeti veriliyor. Balkanlar da içinde, ama yetmiyor. Balkan kontenjanı arttırılmalı.”

Şu sözler düşündürücü:

“Elbette ülke ve ırk ayrımı olmaz, ama Sudanlı şefkat görürken Balkanlı Türk mağdur oluyor.”

 

Batı Trakyalılar 29 Ocak ruhunu Anıtkabir’de yaşattılar

 

Batı Trakya Türkleri Derneği Bursa Şubesi kongresinden önce aday olarak ziyaretimize gelen Dr. Ali Emin Latif ve İsmail Hayat seçildiklerinde neler yapacaklarını anlatırken ilk sıraya şunu koydular:

“29 Ocak ruhunu Bursa’da da yaşatacağız.”

Bu tarih…

Batı Trakyalı Türkler için çok önemli. Çünkü, Yunanistan hükümeti “adında Türk kelimesi bulunan dernekleri kapatma kararı” alınca, 29 Ocak 1988 günü Batı Trakya köylerindeki Türkler yola çıkıp Gümülcine’ye geldiler.

Batı Trakya’nın efsane lideri rahmetli Dr. Sadık Ahmet’in çevresinde toplanıp Türk yürüyüşü yaptılar. Polis engellemek istediğindeyse çatışmalar çıktı.

O bakımdan…

29 Ocak tarihi Batı Trakya için her şeyden daha anlamlı..

İşte…

Bursa’da verilen 29 Ocak sözü pazar günü BTTD Genel Merkezi organizasyonuyla Anıtkabir’de gerçekleşti. Derneğin İstanbul’daki 4 şubesiyle birlikte Bursa, Kocaeli, İzmir, Soma şubelerinden 6 otobüs Batı Trakyalı pazar sabahı Ankara’daydı. Anıtkabir’e giden 6 otobüsten 3’ünün Bursa’dan olması, Bursa Şubesi’nin canlılığını ve heyecanını gösterdi.

Onun için de…

Gelecek yıl Bursa’da Atatürk Anıtı önünde 29 Ocak hazırlığı şimdiden başladı.

 

Referandumun tarihi Cumhurbaşkanı’ndan geldi: 9 Nisan!

 

Görünen o ki… Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulacağı referandumla ilgili her adım ince bir strateji ile atılıyor.

Nitekim…

21 Ocak günü sabaha karşı TBMM’de kabul edilen anayasa değişikliği teklifi, onay için Cumhurbaşkanlığı’na henüz gönderilmedi.

Ankara’da konuştuğumuz kaynakların söylediklerine göre, TBMM kararının Cumhurbaşkanlığı’na ne günü gönderileceği de, ne zaman onaylanıp Resmi Gazete’de yayınlanacağı da planlı ve bu plan işliyor.

Geçtiğimiz hafta, Başbakan Binali Yıldırım referandum tarihini YSK’nın bu hafta için açıklayacağını söyleyince gözler doğal olarak Yüksek Seçim Kurulu’na çevrildi.

Ne var ki…

Pazar günü akşam saatlerinde, şehit evi ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan düşünülen referandum tarihini açıkladı:

“9 ya da 16 Nisan’da yapılacağını zannediyorum.”

Soru şu:

Tüm planlama 2 Nisan için yapılırken ne oldu da 9 Nisan tarihi gündeme geldi? Bu soruya verilen cevap da şu:

“O gün Tıpta Uzmanlık Sınavı var ve okullarda yapılıyor. O nedenle 1 haftalık erteleme söz konusu ve o nedenle de 9 Nisan tarihi için karar Meclis’te bekletiliyor.”

 

Hacer Anne’yi andık

 

​Devlet eski Bakanı, Olay Medya Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Çağlar’ın annesi Hacı Hacer Çağlar aramızdan iki yıl önce ayrıldı. Dün Emirsultan Mezarlığı’ndaki kabri başında buluşup Hacer Annemizi dualarla andık. Mütevazı törende kısa bir konuşma yapan Çağlar, aynı kabristanda bulunan Ali Osman Sönmez, Mümin Gençoğlu ve İbrahim Yazıcı’yı da unutmadığımızı söyledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X