Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Pandemide aile hekimine özel görev geliyor: Hastaneye gitmeden tedavi

Pandemi başladığında… Özellikle mart ayı başında kamuoyu duyarlı hale geldiğinde her akşam televizyon başında, ya da Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın twitter hesabına bakarak koronavirüs vaka sayılarını izliyorduk.

O süreçte…

Türkiye önlemler ve sağlık kadrolarının cansiperane çalışmasıyla koronavirüs mücadelesinde diğer ülkelere göre başarılı oldu, pandemi kontrol altına alındı.

Ne var ki…

Toplumsal duyarlılık havaların ısınmasıyla gevşedi ve bunun sonucu vakalar artınca da her akşam pandemi tablosunu izleme alışkanlığı, geri döndü.

Mevsim yaz. Kış koşullarında insanları evlerinde tutmak kolaydı, ama sıcak havada dışarı çıkmayı engellemek pek de kolay olmuyor.

Buna…

Sahil yerleri ve piknik alanları eklenince yaz turizmi hareketi oluştu. Ekonomi çarklarının dönmesi için başlatılan normalleşme adımları ise vatandaşın salgına karşı duyarlılığını olumsuz etkiledi.

Sonuçta…

İpin ucunu bırakan bir toplum görüntüsü doğdu.

İşte…

Bu gibi nedenlerle vakaların artması üzerine, mevcut sağlık uygulamalarına yeni kademeler eklenmesi gündeme geldi.

Örneğin…

Sağlık sisteminde çok önemli yeri bulunan ve aileyi en iyi tanıyan yapı olan aile hekimliği bu süreçte pandemiyle mücadele için daha etkin hale getiriliyor.

Mevcut işleyişte…

Filyasyon ekiplerinin temaslıları belirleyip bildirdiği aile hekimleri, listede yer alan isimleri her gün telefonla arayıp kontrol ediyorlar, önerilerde bulunuyorlar.

Kulağımıza gelenlere göre…

Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı modelde, filyasyon ekiplerinin tespitleri sonrası aile hekimleri ilk tedaviyi üstlenecekler. Böylece hastaneye gitmeden ilk tedavi başlamış olacak.

Böylece…

Türkiye’de 28 bin, Bursa’da bin civarında olan aile hekimlerinin daha aktif şekilde devreye girmesiyle hastanelerde oluşan yoğunluğun azalacağı, ilk müdahale ve tedavide daha yüksek başarı oranına ulaşılacağı düşüncesi var.

Kuşku yok ki…

Aileyle yakın teması olduğu için en iyi tanıyan durumundaki aile hekimlerinin telefon kontrolüyle yetinmeyip doğrudan devreye girmesi bilgi paylaşımını da hızlandıracak.

 

Aile hekimliği pek çok ülkeye model oldu

2002 yılında sağlıkta dönüşüm adıyla başlayan reform kapsamında, 2010 yılından itibaren birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık ocakları aile hekimliğine dönüştürüldü.

Kısa sürede…

Başarılı uygulamalar ve sonuçlar üzerine pek çok ülke tarafından da model olarak kullanılmaya başlandı.

Özellikle…

Aileleri tanıdıkları için “aşısız bebek ve izlenmesiz gebelik” bırakmayan aile hekimleri bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde önemli görev üstlendi.

Şimdi de pandemiye karşı etkin göreve hazırlanıyorlar.

 

DEVA Partisi’nde son hazırlıklar: İl Başkanı iş dünyasından olacak

Geçen hafta… Bursa’daki teşkilatlanma görüşmelerini yapan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın’a son durumu sorduğumuzda, “iki haftaya kadar sürprizli listemizi açıklayacağız” demişti.

Bu sözden…

Bursa teşkilatının önümüzdeki hafta belli olacağı anlaşılıyor. Ancak, farklı kanallardan kulağımıza bazı haberler geliyor.

Örneğin…

DEVA Bursa İl Başkanı olarak atanacak ismin belli olduğunu duyuyoruz. Üzerinde mutabık kalınan ismin siyasi olmadığı ve iş dünyasından olduğu konuşuluyor.

Bu ismin…

Önümüzdeki hafta Ankara’ya çağırılacağı, son görüşmelerin ardından 8 kişilik kurucu heyetle birlikte görevlendirmenin yapılacağı kulağımıza geldi.

50 kişilik İl Yönetim Kurulu ise daha sonra oluşacak.

Bu arada…

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in dün DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyareti de siyasetteki son gelişmeler nedeniyle günün en çok konuşulan siyasi konuları arasına girdi.

 

Aktaş’tan saatçiliğin duayenine ziyaret

Hayrettin Akpınar’ı kent kamuoyu Pırlant Saatçilik sahibi olarak tanıyor. Gümülcine’den ailesiyle göç etmiş, Batı Trakya’da öğrendiği saatçiliği Bursa’da marka haline getirmiş bir isim.

Merkezi İstanbul’da olan Tüm Saatçi İşadamları Derneği’nin de genel başkanı.

Bursa saatçiliği için duayen kabul edilen Akpınar’ın çabasıyla Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nde saatçilik okulu açılıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yaptığı ziyarette de saatçilik yanında Bursa’nın değerleri üzerine sohbet ettiler.

 

Çoban Ateşi Hareketi Büyük Taarruz’un yıldönümünde partileşiyor

Çıkış noktasında Bursa var… İsim babası, AP-DYP-DP siyasetinin Bursa’daki etkili ismi Celal Gül’le Adana’daki toplantıya giderken Toros dağlarında gördüğü ateşten esinlenen ANAP siyasetinin hareketli ismi Emirhan Bala.

İkili…

Çay içimi uğradıklarında, Çoban Ateşi Hareketi’nin son durumunu konuştuk.

Öğrendik ki…

Rıfat Serdaroğlu liderliğinde partileşme kararı alan Çoban Ateşi Hareketi’nde Celal Gül oluşturulacak İstişare Kurulu’nda görev alacak. Emirhan Bala da Kurucular Kurulu’nda olacak.

Takvimi şöyle açıkladılar:

“Partinin kuruluşu için tüm hazırlıklar Büyük Taarruz’un yıldönümü olan 26 Ağustos’ta bitirilecek. İzmir’in kurtuluşu olan 9 Eylül’de İzmir’de büyük bir miting yapıldıktan sonra 81 ilden temsilcilerle Ankara’da kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı’na verilecek.”

Genel merkezi Ankara Yenimahalle’de olacak Çoban Ateşi Hareketi Bursa İl Başkanlığı’nı ise Tolga Kornoşor üstlenecek.

 

Lider hegemonyası yok, demokrasi var

Rıfat Serdaroğlu liderliğindeki Çoban Ateşi Hareketi kurucuları arasında yer alan Celal Gül ve Emirhan Bala partiyi şöyle anlattılar:

“Anayasa’nın ilk 6 maddesiyle Atatürk ilke ve inkılaplarına inananlar e-devlet üzerinden üye olabilecekler. 50 kişilik İstişare Kurulu genel başkanı denetleyebilecek. Tüm başkanlar 2 dönemden fazla seçilemeyecek. Genel başkanın yüzde 3 kontenjanı dışında adaylar tüm üyelerin katılacağı önseçimle belirlenecek.”

Şunu vurguladılar:

“Lider hegemonyası yok, demokrasi var.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X