Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Robot teknolojisinde yetkiyi YÖK yalnızca BTÜ’ye verdi

Her alanda büyük bir değişim var. Özellikle sanayi üretimi alanında resmen eşik atlama dönemi geçiriyoruz. Yarının sanayi teknolojilerine sahip olabilme yanında, ileri teknoloji üretimi için projeler hazırlanıyor.

Bu konuda…

Bursa’nın son yıllarda büyük bir çabası ve çok önemli hamleleri var.

Örneğin…

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde uzay teknolojisi hedefiyle başlatılan çalışmalar sonuç verme aşamasına geldi. Oluşturulmasına başlanan Teknoloji Sanayi Bölgesi bu hamleler içinde önemli bir yer tutuyor.

İşte…

Tüm bu süreçlere eğitim alanından yenisi eklendi.

Çünkü…

Kısa adıyla YÖK olarak dilimize yerleşen Yükseköğretim Kurulu eğitim planlamasını yaparken, Bursa’nın ileri teknoloji sanayi hedefini önemsedi.

O nedenle de…

Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında, geleceğin teknolojisi olan ve yapay zeka olarak tanımlanan robotlar ile akıllı sistemler konularındaki tek uzmanlık yetkisini Bursa Teknik Üniversitesi’ne verdi.

Bunun üzerine…

BTÜ de eğitim planlamasını yeni duruma göre şekillendirdi.

Nitekim…

Bir anlamda “sanayide teknoloji devrimi için eğitim devrimi” olarak kabul edilebilecek uygulama hedefiyle BTÜ yeni bir bölüm oluşturmadı, ama elektrik-elektronik, mekatronik ve makine mühendislikleri bünyesinde robotlar ve akıllı sistemler alanını ön planda tuttu.

İleride…

Mevcut bölümlere, teması robot ve akıllı sistemler olan Ar-Ge de eklenecek.

Bu durumu…

Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır’la konuştuk. BTÜ’de zaten çalışma yürütüldüğünü söyledi ve şöyle devam etti:

Bursa’da ön planda olan otomotiv sektöründe otomasyon ve yenilemede robot kullanımı hızla artıyor. Biz de üniversite olarak ayak uyduruyoruz.”

Söylediği şu:

Türkiye’de ODTÜ ve Yıldız Teknik gibi üniversitelerde bu konuda çalışma yapan gruplar var, fakat YÖK yalnızca Bursa Teknik Üniversitesi’ne uzmanlaşma yetkisi vererek bize misyon yükledi.”

Şu bilgiyi de verdi:

Uzmanlaşma yetkisiyle birlikte YÖK üniversitemize kadro desteği sağladı. Ayrıca altyapı desteği de verecek.”

 

Sanayi devriminin anahtarı BTÜ’de!

 

Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır sohbetimizde, “Büyük sanayi kuruluşlarının CEO’ları son zamanlarda Amerika ve Avrupa’ya çok sık gitmelerine” dikkat çekip şuna işaret etti:

Almanların ortaya koyduğu 4.0 adlı bir uygulama var. Üretim olan her işte bilgisayarlaşma olarak tanımlanıyor, sanayi devrimi deniyor. Fabrikadaki tüm süreci birleştiriyorlar.”

Uygulamanın gözle kontrol sürecini kaldırdığını ifade eden Prof. Dr. Acır buna giden yolun da BTÜ’den geçtiğini söyledi:

BTÜ olarak sanayi ortaklığıyla geleceğin mühendislerini yetiştiriyoruz. Sanayinin 4.0’ı yakalamak için ihtiyaç duyduğu mühendisler BTÜ’den yetişecek.”

 

Bursa Teknik ilk mezunları veriyor

 

Bursa Teknik Üniversitesi 2010 yılında kuruldu, 2011 yılında öğrenci kabul etmeye başladı. Şimdi de ilk mezunları veriyor.

Üniversitenin ilkleri olan makine mühendisliği ve kimya bölümünden toplam 44 mezun verilecek. İlk mezunlar için de 3 Haziran Cuma günü BTÜ Yıldırım Yerleşkesi’nde saat 18.00’de başlayacak tören düzenlendi.

Lisansüstü eğitimin de sürdüğü BTÜ’de bu yıl ilk kez açılan Şehir ve Bölge Planlaması bölümüne 40 öğrenci alınacak.

 

MHP’deki sancı değişimci delege sayısını artırdı!

 

1 Kasım seçiminden hemen sonra, MHP’de değişim isteğiyle başlayan süreçte aday olmaları beklenen 4 isim üst kurul delegeleri olarak adlandırılan kurultay delegelerinden imza toplamaya başladılar.

O süreçte…

Bursa’nın 47 delegesinden 38’i, değişik adaylara kurultay için imza verdi. Sonrasında yaşanan gerginlik ve siyasi sancı imzacı delege sayısını arttırdı.

Çünkü…

15 Haziran’da yapılamayan kurultay için imzaya açılan hazirun listesinde Bursa’dan 41 delegenin imzası yer aldı.

Kulislerde…

19 Haziran’da kurultay yapıldığında bu sayının daha da artacağı yönünde bir beklenti var.

Bununla birlikte…

Başından beri değişim yanlılarıyla birlikte hareket eden, hatta adaylardan Meral Akşener’in yurt gezilerine katılan, geçen hafta da yönetimi feshedilerek görevden alınan Yüksel Yılmaz dün “seçilmiş son il başkanı” sıfatıyla, Çağrı Heyeti’nin çağrı yaptığı 19 Haziran günü kurultay salonu kapısında Bursa delegeleri olarak hazır bulunacaklarını söyledi.

Yılmaz, açıklama sonrası konuşmamızda MHP Genel Merkezi’nin önceleri “yargı kararına saygı göstereceklerini” açıklamasına karşın Çağrı Heyeti’nin 19 Haziran’da kurultay kararını tanımamasını da başka bir hukuksuzluk olarak kabul etti.

 

Değişimin lokomotifi Bursa

 

MHP’de değişim isteğiyle gündeme gelen olağanüstü kurultay tartışmaları sürecinde şunu gördük:

Değişim isteğinin lokomotifi Bursa oldu.

Çünkü, Bursa’da genişleyen istek parti genelinde diğer illerin de katılmasıyla harekâta dönüştü. Özellikle il Başkanı olduğu dönemde Yüksel Yılmaz’ın temasları çok etkili oldu.

Mehmet Bilgiç’in Sinan Oğan adına Çağrı Heyeti’nde yer almasıyla karar mekanizması içinde Bursa etkili oldu.

Şimdiyse…

İzlediğimiz kadarıyla diğer iller yine Bursa’nın önderliğini önemsiyorlar.

 

Bursa için dertlenmek amacıyla dernek kurdular!

 

Mustafa Sarı’yı özellikle Avrupa Birliği alanında ürettiği projelerle biliriz. Şimdiyse, Bursa üzerine dertlenmek ve düşünce üretmek için yeni bir derneğin kuruluşuna öncülük etti.

Şehrimiz Bursa yola çıkarken bir de tevafuk yaşadı. 1326’da fethedilen Bursa’nın fetih yıldönümü olan 6 Nisan 2016’da dernek tescil edildi.

Amacı proje üretmek olan Şehrimiz Bursa, sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket etmeyi de hedefliyor.

Başkan Mustafa Sarı yönetiminden Muammer Bayrak, Ferhat Ayaz, Kemal Uysal, Hasan Hüseyin Tuncer, Recep Korkmaz’la birlikte ziyaretimize geldi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X