Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Saker’in kritik uyarısı: Ova topraklarının üzerindeki yapıları taşıma gücü çok zayıf!

Köşe Yazısını Dinle

Dile kolay… Yaşamı Bursa için üretmek, çalışmakla geçti. 35 yıllık DSİ görevinin son 23 yılında 1. Bölge Müdürü olarak Bursa kırsalında sulama projelerine önem verdi.

En önemlisi…

Doğancı, Nilüfer, Çınarcık başta olmak üzere, bitmiş barajlar Erdem Saker döneminde projelendirildi. Doğancı’dan Bursa’ya içme suyunu getirdi.

1982’de…

İnşaatı sürerken, Doğancı Barajı şantiyesinde brifing verdiği dönemin Enerji Bakanı Fahir İlkel’in “Benimle Ankara’ya gel, Müsteşarım ol” çağrısına “Bursa’da yapacak çok işim var” cevabına tanıklık ettik.

Rahmetli Ural Duraner’in rahatsızlanması üzerine ANAP’ın davetiyle 1994-1999 döneminde Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Bursa’ya hizmet etti.

Sonrasında…

Bursa’yı izleyip düşünmeye devam ediyor. Bilgi ve deneyimini paylaşıyor.

Nitekim…

TKDK’nın kırsal kalkınma desteğini anlattığımız yazı üzerine Erdem Saker’le Bursa’nın iki yönünü konuştuk.

Önce…

İl geneli arazisi yapısını çok iyi bildiği için önemli uyarı yaptı:

“Bursa Ovası’nı oluşturan tarım alanlarındaki toprak tabakası 150-300 metre derinliğe inen kalınlığa sahip. Bu topraklar binlerce yıl boyunca Uludağ ve ovanın kuzeyindeki dağlardan akan derelerce taşınmış, tarımsal değeri çok yüksek, tamamı sulanan tarım alanları. Fakat üzerine yapılacak yapılar için taşıma gücü çok zayıf.”

Kaygısı şu:

“Bu topraklarda kurulan OSB’ler ve onların etkisiyle büyüyen yerleşimler, eğer derin temel sondajları yapılıp zeminin taşıma gücü iyi hesaplanmadan inşa edilmedilerse, fore kazıklar üzerine temel yapılar oturtulmadıysa, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın hareketlenmesinden etkileneceklerdir.”

Bu noktada…

Tofaş ve Oyak Renault fabrikaları yapılırken zemini sağlamlaştırdıklarını anımsatıp şu çağrıyı yaptı:

“Bursa’nın geleceğine yönelik kararlar alınırken, Bursa Ovası’nın tarımsal değeri yüksek, ama yapılaşma gücü düşük ve riskli olduğu unutulmamalı.”

 

Tarım alanları üzerine OSB’ler kuruldu

Sohbetimizde… DSİ 1. Bölge Müdürü olarak 23 yıl hizmet eden, 1994-1999  dönemi Büyükşehir Belediye Başkanı olan Erdem Saker iki önemli noktaya işaret etti:

Bir…

“Bursa çevresindeki tarım alanları çok özel. Mutlaka korunmalı.”

İki…

“Gölbaşı, Demirtaş, Çalı, Kayapa, Hasanağa barajları ve yeraltı su kaynaklarından sulanan birinci sınıf değerli tarım topraklarında yeni OSB’ler kuruldu. Şimdi de onların körüklediği yeni yerleşim alanları oluşuyor.”

 

Bursa’nın Anayasası nasıl hazırlandı, NOSAB nasıl doğdu? Saker anlattı

Yürürlükte olan… Bursa 2020 Çevre Düzeni Planı 1998’de, yani Erdem Saker döneminde onaylandı. Yenisi yapılmadığı için de yürürlükte.

Saker şuna dikkat çekti:

“Bursa’daki yapılaşma, halen yenisi Büyükşehir Belediye Meclisi’nce onaylanmadığı için, dönemimde hazırladığımız plana göre gelişiyor.”

Şunu vurguladı:

“Bu imar planı 2030 yılında oluşacak 2,3 milyon nüfuslu kentin yaşam alanları kullanımını gösteriyordu. 1995 yılında başlarken; hem yerleşim alanları, hem sanayi ve tarım alanları plana yerleştirildi.”

Şunu açıkladı:

“Bursa OSB’nin henüz yarısı bile dolmamışken, şehir plancılarımız sanayinin gelişmesini göz önüne alıp plana NOSAB’ı yerleştirdiler.”

Yerinin nasıl belirlendiğini de anlattı:

“Tarımsal değeri düşük, zemini genelde kaya üzerinde yerleşmiş sığ bir toprak tabakasıyla kaplı, taşıma gücü yüksek alan olması dikkate alındı.”

Bu plana…

BTSO Meclisi’nde Bursa’nın Anayasası adı verilmesi de en büyük mutluluğu.

 

Çevreci siyaset: Pazaryeri atıklarından organik gübre

Çevreci siyaset adına… Çalışmayı MHP Osmangazi İlçe Yerel Yönetimler Komisyonu yaptı. Osmangazi Belediye Meclisi MHP Grubu’nun verdiği önerge de mecliste kabul edildi.

Buna göre…

Osmangazi’de kurulan pazaryerlerinin biyolojik atıkları toplanıp, kurulacak kompost tesislerde geri dönüştürülecek ve organik gübre elde edilecek.

Bu gübreler de Osmangazi’deki park ve bahçelerde kullanılacak.

 

Görevden alınmasını isteyenin görevinden alınması tartışmalarını izliyor!

Tanıyanlar biliyor… Mustafa Karaman, kalıplara sığmayan farklı bürokrat olarak görev yaptı. Kurumu TSE onun için her şey ve her adımını TSE için atıyor.

Bursa’ya TSE’yi tanıtıp sevdirmekle kalmadı, kurumsal çalışmalarını azalmayan heyecanıyla Türkiye’nin her yerine taşıdı. Özellikle belgelendirme konusunda yabancı kuruluşlara karşı TSE için adeta savaştı.

2019’da…

TSE İl Koordinatörü olarak görev yaptığı süreçte, dönemin Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı olan Mehmet Büyükekşi ile anlaşmazlık yaşadı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski başkanı da olan Büyükekşi bu anlaşmazlık üzerine TSE yönetimini arayıp Karaman’ın görevden alınmasını istedi.

Şimdilerde…

Süper Kupa krizi nedeniyle Büyükekşi’nin Futbol Federasyonu Başkanlığı’ndan alınması beklentisi var. Karaman da tartışmaları ilgiyle izliyor.

 

Ertelenen taksi plakası ihalesi yapılıyor

Önce… Büyükşehir Belediyesi tarafından, yeni açılan büyük bir AVM’nin önünde taksi durağı oluşturmak üzere 10 taksi plakası ihalesi için UKOME’de karar alındı. İhale tarihi olarak da 27 Aralık açıklandı.

Bu karara…

Şoförler Odası itiraz edip, yürütmenin durdurulması istemiyle 3. İdare Mahkemesi’ne başvurunca, geçen hafta Büyükşehir ihaleyi erteledi.

Fakat…

3 Ocak için yeniden ihale kararı alındı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X