Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Sanayi Bursa’yı dönüştürdü, Bursa da yüksek teknoloji için zorlayabilir mi?

Köşe Yazısını Dinle

Küçük bir çocuktuk… 1960’lı yılların ortalarında, Fethiye Köyü girişindeki evin bahçesinde oynuyorduk. Evin dedesi, uçsuz bucaksız yeşil alanları işaret edip, “Ne görüyorsun?” diye sordu

“Her yer tarla” cevabı verince, aklımızdan hiç çıkmayan cümleyi söyledi:

“Buralar yakında fabrika tarlası olacak.”

Tarlayı biliyoruz, ama fabrika tarlası ne demek? O yıllar Bursa’da fabrika denince akla yalnızca Merinos ve İpekiş gelirdi. Araziye bir kez daha bakınca, gözümüze yalnızca, üzerinde Aygaz yazan sundurma ilişti.

Sonrasında…

Yalakçayırı’nda, Türkiye’nin ilk Organize Sanayi Bölgesi kuruldu, tarlaların içinden fabrikalar yükseldi.

O süreci…

Olay’ın her yıl büyük bir ekip tarafından titizlikle hazırlayıp kent belleği olarak yayınladığı ve bugün bayilerde olacak Bursa’yı Büyütenler dergisinin sunuş yazısında sevgili Nahit Kayabaşı şöyle tanımlıyor:

“Ülkemizin ilk OSB’si olma özelliğini taşıyan bu oluşum, Cumhuriyet Bursa’sının kaderini yalnızca ekonomide değil, sosyokültürel alanda da dönüşüme uğrattı.”

Oluşumla…

Bursa’nın sanayi kenti haline geldiğini, yeni fabrikalar kurulduğunu ifade eden Kayabaşı’nın işaret ettiği şu nokta Bursa’nın nasıl dönüştüğünü anlatıyor:

“Bu durum kente göçmen akınını da tetikledi ve Bursa’nın nüfusunu, konut yapısını değiştirmeye başladı. Bursa’yı yeni bir sürece soktu ve kentin mimari dokusunda önemli bozulmalar ortaya çıktı.”

Değişimi…

“Kaçınılmaz olan gerçekleşmişti. Sanayileşen bütün kentler gibi, Bursa da ekonomik büyümenin bedellerini ödüyordu” diyerek yorumlayan Nahit Kayabaşı, kentin yaralarını sarmayı öğrenmesi gerektiğini söylüyor.

Değişim ve dönüşüme tanıklık etmiş bir Bursalı olarak aynen katılıyoruz.

Evet…

Emek yoğun sanayi Bursa’yı değiştirip kent yaşamını dönüştürdü. Acaba, Bursa da sanayiyi yüksek teknoloji dönüşümüne zorlayabilecek mi?

Şimdi bunu başarmanın zamanı.

 

Dünyanın ilk toplu sözleşmesi bu topraklarda yapıldı

Öncelikle… Çok özel çalışmayla Bursa’yı Büyütenler dergisini hazırlayan arkadaşlarımızı kutluyoruz.

Biz de…

Bursa’nın ticaret ve üretim misyonuna biz de küçük bir katkı yapalım:

1766’da, İstanbul’daki Saray ekonomik sıkıntıya düşünce, İznik’teki çinicilere siparişleri durduruyor. İşsiz kalan fincancılar benzer işin olduğu Kütahya’ya göçüyorlar, ama istihdam fazlası oluşunca ucuza çalıştırılıyorlar.

Bunun üzerine hazırlanan Fincancılar Sözleşmesi dünyanın ilk toplu sözleşmesi oldu.

 

Parti Okulu’ndan örnek çalışma: CHP’de kadın kolları yönetici eğitimi

Siyaset… Elbette öncelikle ilgiye ve insan ilişkilerine dayalı, ama günümüzde toplumun istekleri, beklentileri, gündemi sürekli değişim içinde.

Bu da, siyasetin yöntemlerini değiştiriyor.

İşte…

CHP Parti Okulu bu değişimler için yeni bir eğitim uygulaması gerçekleştirdi.

CHP Eğitimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Burcu Çalhan yönetimindeki Kadın Kolları Yönetici Eğitimi çalışması aslında tüm partiler için de örnek olacak siyaset yeniliği.

Kapanışta…

CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Genel Merkezi Kadın Kolları MYK Üyeleri Hürmüz Avcı ve Fatma Özgür’le Parti Okulu Türkiye Koordinatörü Özcan Baripoğlu, İl Kadın Kolları Başkanı Nigar Bölüker de eğitime katılan Kadın Kolları yöneticileriyle bir araya geldiler.

 

Ömer Faruk Alfatlı, Alperen Ocakları üst yönetiminde

Önümüzde bir fotoğraf var… Ekrem Alfatlı’nın BBP İl Başkanı olduğu yıllarda, küçük oğlu Ömer Faruk Alfatlı da rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun kucağına atlamış öpüyor.

İşte…

O küçük Alfatlı büyüdü ve babası gibi avukat oldu. Ardından de Alperen Ocakları Eğitim ve Kültür Dayanışma Vakfı yönetiminde Genel Başkan Yardımcısı olarak görev aldı.

Genel Başkan Alican Kocaman da görevlendirmeyi mesajla duyurdu.

 

Afetlere hazırlık metrodan başladı: Gece yarısı tünelde yangın tatbikatı

Hafta içinde… Büyükşehir Belediyesi ile kısa adı JICA olan Japon İşbirliği Ajansı tarafından sürdürülen Bursa’nın depremselliği çalışması tanıtıldı.

Kentteki…

Yapıların sorunlu olduğunu zaten biliyoruz. Çalışma, afet anında kent bağlantısını sağlayacak yol, köprü, viyadük, tünel gibi ulaşım sistemlerimizin bazılarının da sorunlu olduğunu gösterdi.

Gerçi…

Doğrudan depreme yönelik değil, ama afette yapılacaklara ilişkin ilk tatbikatı Burulaş gerçekleştirdi

Her gün…,

Sabah 06.00 gece 23.59 arası iki ana hatta 478 sefer yapan Bursaray’da tünelde çıkabilecek yangına karşı yapılacaklar tatbikatla çalışıldı.

Bu amaçla…

Gece son seferin ardından Osmangazi-Şehreküstü istasyonları arasındaki tünelde Burulaş, AKUT, Büyükşehir İtfaiyesi, AFAD, UMKE ortak tatbikatına Burulaş Genel Müdürü Fahrettin Beşli de katıldı.

 

Kahve markası kurbanıydı, ekrana döndü

Meltem Günay… Televizyonculuğa Bursa’da yayın yapan AS TV’de başlayan başarılı bir ana haber sunucusu.

Bursalı arkadaşımız…

İstanbul’da da, TGRT ekranlarından yıllarca başarıyla yayın yaptı. Fakat Aralık 2023’te yayına Starbucks kahve bardağıyla çıktığı gerekçesiyle bir anda tepkilerin odağında kaldı ve işine son verildi.

1 yılı aşan aranın ardından da cumartesi akşamı TV 100 kamalında ekrana geri döndü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X