Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Tarihi değiştirecek kalıntılarla dağ yöresi Göbeklitepe’den daha fazla ses getirebilir

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın… Tarih ve kültürel miras zenginliğiyle ilgili konu açıldığında, kent merkezindeki eserler üzerinden değerlendirmeler yapıyoruz.

Fakat…

İznik’te, Mustafakemalpaşa’da ve dağ yöresinde çok önemli tarih kaynakları olduğu, üstelik bazılarının henüz gün yüzüne çıkmadığı da gerçek.

Onlardan birine…

Nisan ayında yapılacak kongrede Dağder Başkanlığı içi yeniden aday olan Yaşar Türk dikkat çekti.

Halen…

Türk Hava Kurumu Yıldırım Şube Başkanı görevi süren Türk, bir dönem Olay’ın Keles Temsilcisi olan Özcan Ekmekçi’yle ziyarete geldi.

Sohbete…

“Dağ yöresi Bursa’nın hem insan, hem tarih ve kültür kaynağıdır” diye başlayıp şunu söyledi:

“Kadim şehrimizin kadim kültürüyle en çok şehit veren bölge olduğumuz için imtiyazlı bir statüde bakılması gerektiğini düşünüyoruz. Burası Bursa’nın dinamiğini oluşturan yer altı zenginlikleri, termal tesisleri, kültürüyle çok özel bir bölge.”

Ardından da, tarihi değiştirecek mirasa dikkat çekti:

“Harmancık’a bağlı Bayramlar Mahallesi’nde Frig dönemine ait yüzlerce tümülüsün olduğu kültür mirası yatıyor.”

Şunun altını çizdi:

“Göbeklitepe’den bile daha fazla etki yapacak kültür mirası var orada. Basak ve Oydas’a kadar uzanan tarihi kültür miras ölü şekilde keşfedilmeyi bekliyor.”

Tarihi değiştirecek özellikler sergileyen, dahası dünyanın tanıması gereken bölgenin bu yönüyle de ihmal edildiğini düşündüğü için, “Dağder Başkanı seçildiğimizde, bunun için de mücadele vermeye hazırız” dedi.

Şu noktada kararlı:

“Dağ yöresinin sosyal, ekonomik, eğitim, tarihi kültürel miras, kısacası her alanda bunların kararlılıkla yapılması çok önemli.”

Örnek olarak da…

2019-203 dönemindeki ilk Dağder Başkanlığı döneminde yörenin danışık kültürünün UNESCO Somut Olmayan Miras listesine girmesini gösterdi.

O sürecin…

Yarım kaldığını anımsatıp, akreditasyonunu tamamlayacaklarını da ekledi.

 

Kendir Yaylası’na kültürel miras sergisi

Dağder’in… Nisan kongresi için yola çıkan Yaşar Türk, 2019-2023 döneminde yaptıklarını teminat gösteriyor.

Hedeflerini şöyle açıkladı:

“Kalkınmada Öncelikli statü için kanun teklifi verilmesini sağlayacağız. Yeni kültür merkezi, düğün salonu, kır bahçesi, halı saha gibi sosyal aktivite ve gelir getirecek tesisler yapacağız. Arama Kurtarma Birliği kuracağız. Dağ medyasını güçlendireceğiz.”

Şunu da ekledi:

“Keles Kendir Yaylası’nda yöre kültürel mirasını sergileyip tanıtacağız.”

 

Bursa’nın ikinci Çarşıbaşı projesi olacak: Setbaşı-Emirsultan tarih aksı

İlk adımı… “Bursa için ikinci Çarşıbaşı projesi: Yeşil-Emirsultan tarih dönüşümü” başlığıyla 29 Eylül günü duyurduk.

O gün…

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın, kentin en bilinen sembolü Yeşil Türbe ve Yeşil Cami ile Emirsultan arasında tarihi yürüyüş aksı ortaya çıkarmak üzere harekete geçtiğini, fikir oluşturmak için de dönemin Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı olan Hayrettin Eldemir’le görüştüğünü duyurduk.

Projeyi…

“Bursa için ikinci Çarşıbaşı” gören Başkan Yılmaz, önemli adımlar atmaya devam etti.

Son olarak da…

Setbaşı-Yeşil-Emirsultan Tarih Aksı projesi için bölgede yaşayanlarla bir araya geldi ve yapılmak istenenleri anlattı.

Bursa denildiğinde bilinen tek özgün sembol olan Yeşil Türbe ve Emirsultan’ı bütünleştirip Setbaşı’nda kent merkeziyle buluşturacak proje heyecan verici.

 

AK Parti’den dağ ilçelerine proje hamlesi

Gerçek olan şu… AK Parti en yüksek oy oranına dağ ilçelerinde ulaştı. Yerel seçimde de 31 Mart’ta yalnızca Harmancık’ta kaybetti.

Buna karşın, dağ ilçeleri Ankara’nın ilgisini çekmedi.

Bunu değiştirmek için AK Parti harekete geçti.

Dağ kökenli milletvekilleri Osman Mesten ve Mustafa Yavuz’la İl Başkanvekili Kamil Bayramiç 4 dağ ilçesi AK Parti ilçe başkanlarıyla Orhaneli, Keles, Büyükorhan belediye başkanlarının katıldıkları toplantıda Orman ve Tarım müdürleri projeleri konuştular.

 

Tarihin kalbinde yürüdüler, Bursa mirasının izlenim haritasını çıkardılar

Etkinliği… Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Kültür Şubesi düzenledi.

Mimar ve Sanatçı Sinan Logie eğitmenliğindeki Bursa Sanat Çalıştayı yanında Bursa’yı Yürümek ve Haritalamak adıyla gözlem yürüyüşü yapıldı.

Yürüyüşte…

Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Alper Keskin’i görünce aradık.

Şunu söyledi:

“Bursa’mızın yüzlerce yıllık geçmişine uzandığımız ve tarihi yapıları bir kez daha kent dokusu içinde özümseyerek hissetme şansı bulduğumuz rotayı keyifle yürüdük.”

Yapılan şu:

“Heykel, Ulucami, Hanlar Bölgesi, Tahtakale, Saltanat Kapı, Tophane, Hisar, Pınarbaşı ve Zindan Kapı rotamızı oluşturdu. Mekânları fotoğraflarla belgeledik.”

Şu bilgiyi de verdi:

“Sinan Logie’nin yönlendirmeleriyle büyük paftalar üzerinde kendi bölgemizin haritalarını oluşturduk. Harika bir deneyimdi.”

 

Google’ın ‘en çok aranan 20 yer’ listesinde Osmangazi var

Günümüzde… Adres ararken, ya da bir yere giderken navigasyon kolaylık oldu. En çok kullanılan uygulama olan Google Haritalar da güncelleme yaparken, 2024’te Türkiye’nin en çok incelenen 20 tarih noktasını listeledi.

O listeyi…

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın gururla açıkladı:

“Bursa’nın kalbi Osmangazi’mizin tarihi-kültürel alanları Koza Han, İnkaya Çınarı, Tophane Saat Kulesi listede yer alıyor.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X