Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Vergisini Bursa’da ödeyene alkış, ödemeyene de teessüf

Bursa eskisi gibi değil. Bir yandan sanayi çok gelişti, bir yandan dünya çapında ticaret yapan firmalar var. Dünyada devler ligi kabul edilen kategoride uluslararası firmalardan Bursa’da üretim yapanların sayısı da az değil.

Gelin görün ki…

Bu firmaların büyük bölümü istihdam dışında Bursa’nın gelişimi için çok da istekli ve sıcak davranmıyorlar. Hatta vergilerini bile Bursa’da bırakmayıp başka kentlerde ödüyorlar.

Oysa…

Vergi konusu kentler için çok önemli. Çünkü, yerel yönetimler kente hizmet verebilmek, yatırımlar yapabilmek için gelire ihtiyaç duyuyorlar. O gelirlerin en önemli bölümü de vergilerden belediyelerin aldıkları paylarla sağlanıyor.

İşte…

Bursa için hayıflandıran nokta da bu.

Bursa’da üretirken bu kentin toprağını, suyunu kullanan, havasını kirleten bazı büyük firmalar ödedikleri kurumlar vergisi için adres olarak İstanbul ya da başka kentleri seçiyorlar.

Öyle olunca…

Verginin ödendiği kentin belediyesi o vergiden pay alıyor. O belediye haksız gelir elde ederken, hizmet veren belediye hak ettiği payı alamadığı için adaletsizlik oluyor.

Zaten…

Bursa’da görev yapan Büyükşehir Belediye Başkanları yıllardır bu nedenle bazen tepki gösteren, bazen sitem eden açıklamalarla büyük firmalara sesleniyorlar ve “Lütfen verginizi Bursa’ya ödeyin” çağrıları yapıyorlar.

Bu noktada…

Vergisini Bursa’ya ödeyenlere bu kentin insanları olarak teşekkür ediyoruz.

Örneğin…

Geçen ay açıklanan gelir vergisi listesinin ilk üç sırasında yer alan Muharrem Yılmaz, Hüseyin Özdilek, Şükrü Karagül’e teşekkür ederek başlayabiliriz.

Aynı şekilde…

Firmaların yükümlülüğü olan kurumlar vergisini Bursa’ya ödeyenlere de teşekkür ediyoruz.

Bu kapsamda…

Kurumlar vergisi listesi ilk 10 sırasında yer alan Gemlik Gübre, Sütaş, Oyak Renault, Erikli Su, Contitech, Özdilek, Bursa Çimento, Gemport Liman, Tofaş da vergilerini Bursa’ya ödedikleri için teşekkürü hak ediyorlar.

Kuşku yok ki, Bursa’daki büyük firma sayısı bu kadar değil.

O nedenle…

Merkezi başka kent olduğu için vergisini Bursa’ya ödemeyen, hizmet almadığı kentin o vergiden pay alarak haksız gelir elde etmesine yol açanlara da Bursalılar olarak teessüf ediyoruz.

Tam bu noktada…

Vergisinin payından mahrum bıraktıkları Büyükşehir Belediyesi’nden isteklerinin karşılanmasını bekleyenlere de son bir çağrı yapıyoruz:

Bursa’ya haksızlık etmeyin.

 

Anketör sordu: Kimi başbakan görmek istersiniz?

 

Telefonumuzun ekranında İstanbul koduyla başlayan arayan numara görünce, pazarlama amaçlı aramalar bıktırdığı için açıp açmamakta tereddüt ettik.

Açtığımızda…

Karşımızda anketör vardı. Son dönemde hızlı hareket etme gereği duyulan acil durumlarda başvurulan yöntem olan telefonla anket için arıyordu.

Firma adını söyledikten sonra, “Kimi başbakan olarak görmek istersiniz?” diye sordu. Sonra da 4 aday saydı:

1. Binali Yıldırım, 2. Bekir Bozdağ, 3. Numan Kurtulmuş, 4. Mustafa Şentop

Gerçi…

Arayan anketör bu çalışmayı kimin adına yaptığını söylemedi, fakat sorulanlar göz önüne alındığında akla gelen bir adres var elbette.

Fakat…

Dikkat çeken şu: Bugüne kadar Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ ve Numan Kurtulmuş gibi isimler AK Parti Genel Başkan ve başbakan adayı olarak konuşuluyordu.

Hatta…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Enerji Bakanı Berat Albayrak kulislerde en güçlü adaylar arasında geçiyordu ve bizim ilk sırada şans verdiğimiz isimdi.

Ne var ki…

Araştırmada Berat Albayrak yok. Onun yerine, görevi itibariyle AK Parti’nin üç numarası kabul edilen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop soruluyor.

Nasıl bir sonuç çıktığını elbette bilemiyoruz. Ama merak ediyoruz.

Acaba…

Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Numan Kurtulmuş, Mustafa Şentop’tan hangisi pazar günü AK Parti Genel Başkanı seçilip haftaya pazartesi günü Başbakan olacak?

Bu konu hiç bu kadar somut hale gelmemişti.

 

Anketlerden neler yansıyor?

 

Telefonla yapılan anketin ardından İstanbul merkezli olarak kamuoyu araştırması yapan bazı firmaların tanıdığımız yöneticileriyle konuştuk.

Onlar da başkanlık ve anayasa ile ilgili araştırmalar yapıyorlar.

Gördük ki, geçen hafta bu sütunlarda yayınladığımız Bursa firması Politic’s’in bulduğu sonuçlarla İstanbul’daki tanınmış firmaların sonuçları arasında fark yok.

Yani…

Neredeyse tüm araştırmalarda başkanlık sistemini vatandaşın anlayamadığı ve kafaların karışık olduğu görülüyor. Buna AK Parti seçmeni de dahil.

Fakat, anayasa konusunda çok bariz olmasa da vatandaştan destek var.

 

MHP’deki görevden almalara tepki olarak istifa etti

 

Suat Ermiş 8 yıldır MHP Gürsu İlçe Başkanı olarak görev yapıyor. Son süreçte değişim için kurultayın toplanması gerektiğine inananlardan biri.

Hatta…

Kurultayın toplanması için imza veren delegeler arasında yer alıyor.

Önceki gece, sosyal medyada yaptığı paylaşım dün MHP kulislerinde en çok konuşulan konu oldu. Çünkü, pazartesi itibariyle istifa edeceğini gece yarısı Facebook’tan duyurdu.

Paylaşımında…

MHP İl Başkanı Yüksel Yılmaz, Osmangazi İlçe Başkanı Yavuz Bülbül, Yıldırım İlçe Başkanı Erkan Subaşı ve Nilüfer İlçe Başkanı Osman Uçar’ın görevden alınmalarına tepkisini şöyle gösteriyor:

Seçimle gelen ülküdaşlarımızın bu şekilde görevden alınmaları Ülkücü dünya görüşümüze terstir. Bizim için vefa, dava arkadaşlığı ve dostluk pek çok makamdan önemli ve itibarlıdır.”

Ardından…

8 yıldır sürdürdüğü MHP Gürsu İlçe Başkanlığı görevinden pazartesi sabahı istifa edeceğini duyururken de “Yalnızca görevimizden istifa ediyoruz, MHP’li kimliğimizle davamızın ve teşkilatımızın emrindeyiz” dedi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X