Geçenlerde… Bir dostumuzla konuşurken, ateşlenen çocuğunu gece 01.00’de özel bir hastanenin aciline götürdüğünü, fakat aşırı kalabalık nedeniyle 45 dakika beklemek zorunda kaldığını anlattı.
Nedeni de belli:
Pandemi sürecine benzer şiddette virüs salgını var. Herkes hasta. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalar salgın nedeniyle risk altında.
Nitekim…
Kamu hastanelerinin hem acil servisleri, hem poliklinikleri bir süredir grip salgını nedeniyle aşırı yoğunluk yaşıyorlar.
Gündüzleri…
Polikliniklerinde günde bin başvuruya ulaşan kamu hastaneleri var. Koridorlar, bekleme salonları, poliklinikler, aciller, her yer tıka bası dolu.
Çalışanlar da 17.00’de işten çıktıktan sonra acillere başvuruyorlar.
Nitekim…
Aralık ayında acillere başvurular bu nedenle yüzde 25 arttı.
Uzmanlara göre…
En doğrusu, birinci basamak sağlık hizmeti veren ve Sağlık Ocağı olarak tanımlanan Aile Sağlığı Merkezleri’ne başvurmak.
Gelin görün ki…
Yaşanan yoğunluk nedeniyle, günde 50 civarı başvurusu olan ASM’lerde yaşanan yoğunluk bile günlük 100 başvurunun üzerine çıkmış durumda.
Bu da…
Toplum sağlığı açısından farklı riskler ortaya çıkmasına yol açıyor. Örneğin, eşini ya da çocuğunu grip salgını nedeniyle hastaneye götürenler, virüs hastası yoğun ortamlarda kendileri de hasta olup hastaneden çıkıyorlar.
Elbette…
İleri düzeydeki hastalıklara doktor müdahalesi çok önemli, hastanede yapılan işlemler sağlık açısından gerekli.
Fakat…
Şu bir gerçek ki, insanımız “Doktorla 1 haftada, doktorsuz 7 günde” tekerlemesiyle tanımladığı griple mücadeleyi aslında biliyor.
Fakat…
Çalıştığı iş, ya da okulda izinli sayılabilmek için hastane raporu gerekiyor. O başvurular hastanelerdeki kalabalığı arttırırken, hareketli ortamlar virüsün yayılmasını kolaylaştırıyor.
Unutmayalım ki…
Toplum sağlığı açısından riskli 3 aylık dönemdeyiz. Aman dikkat.
Rapor yerine kişi beyanıyla 5 günlük izin çağrısı
Mevsim olarak… Virüste en riskli 3 aylık dönemdeyiz. Hastanelerin doluluğu da bunu gösteriyor.
Virüse yakalananların iş ya da okulda izinli sayılmaları için rapor gerekmesi ise yoğunluğu ve bulaşı arttırıyor.
Uzmanlar diyor ki:
“Rapor sisteminde düzenlemeye ihtiyaç var. 3 aylık dönemde, salgından etkilenenlerden hastane raporu istenmeyip kişi beyanına göre 5 günlük izin verilse sağlık sistemi rahatlar.”
Altepe’ye AK Parti’den iade-i itibar: Artık Genel Merkez’de görevi var
Recep Altepe… Siyasete Refah Partisi İl Yönetim Kurulu’nda başladı. 1994 ve 1999’da Yıldırım ve Büyükşehir meclis üyesi olarak kente hizmet etti. 2004’te AK Parti’den Osmangazi Belediye Başkanı seçildi. 2009 ve 2014’te üst üste iki kez Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ilk ve tek isim oldu. 23 Ekim 2017’de istifası istenince ikinci dönemini tamamlayamadı.
Şu gerçek ki…
Çok iş yapanların tartışılan işleri de olur. Altepe Bursa için çok çalıştı.
Dahası…
Görevden ayrılsa da hep vatandaşın içinde oldu. Her mahalleye gitti, her ortama girdi, her yerde sevgiyle karşılandı.
Çarşamba akşamı…
AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın davetiyle Ankara’daydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayını taşıyan yazıyla da AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı atandı.
Atama…
AK Parti’den Recep Altepe’ye iade-i itibar anlamına geliyor. Sabah konuştuk, mutluydu. “Heyecanımdan bir şey kaybetmedim. Partimin hep emrinde oldum, yine hazırım” dedi.
Anlaşmazlık çıktı, CHP adaylarını açıklayamadı
CHP Parti Meclisi’nin… Bazı il ve ilçe adaylarını açıklaması bekleniyordu. Listede Bursa’nın 5 ilçesi de vardı.
Ne var ki…
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında anlaşmazlık çıkınca Özel gündemden çıkardı.
Karar da salı ya da çarşamba gününe kaldı.
İstanbul’a araçla köprüden gidip gelmenin maliyeti 2 bin lirayı buluyor
Geçen hafta… 25 Aralık günü etiketlerin çılgın tırmanışını “Maaş zamları daha belli bile olmadan etiketler alev aldı: Vatandaş yanıyor” başlığıyla yorumladık.
Yeni yılla…
Vergiler de aynı hızla devreye girince yangın büyüdü. Açıklanan maaş artışı da vatandaşın eline geçmeden eridi gitti.
En son…
Tütün ürünleri ve akaryakıta vergi artışıyla zam geldi
Hesabı da…
Yıllarca Karayolları Şantiye Şefi olarak yaşamını yollarda geçiren İsmail Kabil yaptı.
Diyor ki:
“Bursa’dan 150 kilometre mesafedeki İstanbul Anadolu Yakası’ndaki Kadıköy’e aracınızla gidip gelmenin maliyeti 2 bin liraya yaklaştı.”
Hesabı şu
“Benzin bin lira, köprü ücreti 380 liradan gidiş-geliş 760 lira, otoyol 12 liradan gidiş-geliş 24 lira, toplam 1.784 lira.”
Bu maliyetin…
440 kilometre uzaktaki Ankara’ya gidişten yüzde 60 fazla olması da çarpıcı.
Taksi plakalı ihalesi yine ertelendi
Geçen ay… Büyükşehir Belediyesi meclis kararıyla 10 yeni taksi plakası için ihaleye çıkınca Şoförler Odası da İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması isteğiyle dava açtı.
İlk ihale 27 Aralık’ta yapılacaktı, ertelendi. Büyükşehir bu kez 3 Ocak’ta yeniden ihaleye çıktı. Kimse katılmayınca da ihale 10 Ocak’a kaldı.
Eğer o ihaleye de giren olmazsa, yeniden Büyükşehir Meclisi kararı gerekecek.