Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en elit organizasyonu olan THY sponsorluğundaki Euroleague’de, birçok takım yer alabilmek için can atıyor. Ancak, her sezon bunu başarabilen 16 takım oluyor. Bu takımların 11 tanesi A lisansına sahip, yani kurucu takımlar olarak sürekli katılım hakkına sahipler. Bunlar; Anadolu Efes, Baskonia, CSKA Moskova, FC Barcelona, Fenerbahçe BEKO, Maccabi Tel Aviv, Olimpia Milano, Olympiakos, Panathinaikos, Real Madrid, Zalgiris Kaunas. Geriye 5 takım için yer kalıyor ve bu takımlara da B ve C lisansları dağıtılıyor. B lisansı; Ülkelerin lig şampiyonlarına (A lisansına sahip olmayan bir takımsa) bir sezon için verilen lisans. A lisansına sahip olan İspanyol takımları hariç play-off’lar sonrası İspanya’da ligi en iyi sırada bitiren takım. Bu takım geçen sezon yarıfinale çıkan Gran Canaria oldu. Tarihlerinde ilk kez Euroleague’de yer alıyorlar. VTB Ligi’nde finale çıkan Khimki. Adriyatik Lig Şampiyonu Karadağ ekibi Buducnost bu lisansın sahibi ve Almanya şampiyonu Bayern Munich. C lisansı; EuroCup şampiyonuna bir sezon için verilen lisans çeşidi ve şu anda temsilcimiz Darüşşafaka son şampiyon olduğu için bu lisansa sahip. “Özel Davetiye (Wild Card)” Euroleague Genel Kurulu’nun insiyatifiyle, A ya da B lisansı olmayan kulüplere verilen, lige 1 yıllık katılma hakkı sağlayan davetiyedir. Ancak, bu sezon kartın verilmesi söz konusu olmadı çünkü, 11 A lisansı, 4 B lisansı ve 1 C lisansı ile kontenjan dolu… Fakat, 2019-20 sezonuyla beraber 2 takım daha eklenerek toplam sayı 18 olacak. Bu durumda 2 adet Wild Card’ın Alman ekibi Bayern Munich’e 2 yıl süre ile verildiği, Fransa’dan ASVEL Villeurbanne’e de minimum gereklilikleri sağlarsa 2 yıl verileceği açıklandı. Euroleague yönetimi, A lisansı sahibi takımın, ülke ligini tablonun ilkyarısında bitirmemesi. (Bizim ligimizde Fenerbahçe BEKO ve Anadolu Efes’in play-off’a kalmaları gerekiyor.) Kulübün mali durumunun kriterlere uymaması ve her sezon 3 sezonluk kulüpler sıralamasında en düşük puana sahip olunması durumunda A lisansını iptal etme hakkına sahip.
Euroleauge’de başarı büyük kazanç düşük. Euroleague, 17 yıl içinde gelirlerini 6 kat artırarak 32 milyon Euro’ya taşıdı. Gelir hacmini büyütemediği için takımlara yeterli kaynak ayırmamakla eleştirilen, toplam değeri 375 milyon Euro’yu bulan 16 takımın katıldığı Avrupa basketbolunun en üst liginde final maçını kazanan takıma 1 milyon Euro, ikinciye 500 bin, üçüncüye 350 bin ve dördüncü takıma 150 bin Euro ödül veriliyor. (Fenerbahçe en son şampiyon olduğu sezonda 1 milyon 930 bin Euro kazanç elde etmişti.) Ancak, futbolda Şampiyonlar Ligi finalini kazanan takım 15.5 milyon Euro’yu kasasına koyuyor. 2019-21 yılları arasında bu rakam 19 milyon Euro olacak. Bu da 19 kat bir gelir farkı demek. FIBA, Euroleague’in yani özel bir organizasyonun kulüp basketbolu seviyesinde zirvede olmasına engel olabilmek adına ve kendine göre daha adil bir yapı getirebilmek adına Şampiyonlar Ligi‘ni kurdu. Ancak, Euroleague ile yarışabilmek adına henüz yeterli yolu kat edemediler. En başta takım kalitesi konusunda epey gerideler. Bunun ana nedenlerinden biri de 7DAYS EuroCup engeli oldu. Çünkü Euroleague’in bir alt seviyesindeki tüm takımların önceliğinde halen Şampiyonlar Ligi değil Eurocup var.
İki yıldır temsilcimiz Tofaş’ın katıldığı EuroCup, Basketbol Şampiyonlar Ligi’ne göre biraz daha fazla maddi kazanç sağlıyor. Basketbolun ikinci kupası konumundaki organizasyonda paylaşılan toplam maddi değer 4 milyon Euro. Bu maddi kaynağının 1 milyon Euro’su idari işler ve hakem masrafları için kullanılırken geri kalan kısmın takım başına 125 bin Euro’luk ortalaması var. EuroCup’ta takımlar normal sezon için 20 bin Euro, Top 16 neticesinde 50 bin Euro, çeyrek finaller etabı için 90 bin Euro, yarı finaller için 150 bin Euro gelir elde etme şansını yakalıyorlar. Şampiyon takım 450, ikinci olan 275 bin Euro kazanıyor. FIBA’nın öncelik bakımından ilk kupası konumundaki Basketbol Şampiyonlar Ligi, toplamda paylaşım için 5.2 milyon Euro’luk bir maddi değere sahip. 1.7 milyon Euro’luk kısım idari, hakem masrafları ve pazarlama giderlerine ayrılıyor. Takım sayısının fazlalığı nedeniyle toplam hacmin kulüp başına ortalaması Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde yaklaşık 110 bin Euro. Bu ligde takımlar normal sezon için 50 bin, son 16 için 70 bin, çeyrek finaller için 100 bin Euro organizasyondan gelir sağlıyorlar. Final Four’a kalan takımlardan dördüncü 140 bin, üçüncü 200 bin, finalist 400 bin ve şampiyon olan takım 1 milyon Euro kazanıyor.
Haftaya görüşmek üzere.