Altan Kutucu
Altan Kutucu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Hücum ve taktik

Basketbol sporunun ana unsurlarından biri taktiktir. Takımın stratejisi ve çevre koşullarını içeren önceden planlanmış davranışlar, basketbolda taktik olarak nitelendirilir. Bireysel becerilerini geliştirdikten sonra oyuncular, takımı ile yaptığı çalışmalarda planlı davranış yolunu izlemelidir. Bir basketbol takımının  bu konu ile ilgili tüm stratejileri, o takımın hücum taktiklerini, bir diğer deyişle hücum sistemlerini oluşturur. Karşı takımın yapacağı savunma da burada oldukça etkilidir. O savunmaya göre takım oyuncuları önlem alır ve en kısa zamanda sayı kazanmaya bakar. Burada tüm oyuncular hücum becerilerini en etkili şekilde kullanmak durumundadır. Uygulayacakları taktiğe göre uygun pozisyon alma, hücum tekniğini kavrama ve doğru bir şekilde uygulama, çabuk hareket etme ve sistemde kendinden beklenen görevi tam olarak yerine getirme tüm oyuncular için önemli olan kriterlerdir.

Basketbol hücum taktiklerinin çeşitliliği ve başarısı takımın ruhunda yatar. İyi takım olmak, bireysel davranışlardan kaçınarak o an için en etkili hücum taktiği ile sayı bulmaktır. Bu da takımın çok çalışması, doğru hücum sistemlerinin seçilmesi, antrenörün doğru yönlendirmesi ve doğru zamanlama ile mümkün olur. Takımların birbirinden ayrı hücum taktikleri olsa da temelde sistemin ortak noktası çok fazladır. Oyun kurucu bir takımın beynidir ve burada oyun kurucuya da oldukça önemli bir görev düşmektedir.

Savunmadan topu kazandığınız anda hızlı hücum başlar ve bu olmaz ise geçiş hücumu dediğimiz (transition hücum) set’e yerleşmeden hücum denenmelidir. Bunların hiç biri olmaz ise set hücumuna başlanmalıdır. Koçlar genellikle en skorer oyuncuları üzerine hücum setlerini kurarlar ancak topu paylaşmak ve diğer oyuncuları da devreye sokmak çok daha verimli bir hücum performansı getirebilir. Zaten şampiyon olan takımlardan sayı kralı çok nadir çıkar. (Genellikle son sıralarda oynayan takımlardaki oyuncular sayı kralı olur.) Bu da takımda her oyuncunun doğru yer alma iyi pas atabilme ve oyun zekasına sahip olma gibi özelliklerde olmasını gerektirir ki, bunu başaran takımlar zaten şampiyonluğa oynayan ekipler olur.

Basketbol bazen ibrenin karşı tarafa, bazen sizin tarafınıza, jet hızıyla değişebilen bir atmosferde oynanan çok karmaşık bir spor dalı. Bundan dolayı başarmak için berrak zihinle oynamak çok önemli ve her şeyinizle sahada ne olup bittiğine odaklanmalısınız. O anın bütünüyle farkına varmak kafanızın içindeki milyonlarca düşünceden sıyrılıp oyuna odaklanmalısınız. Oyuna skor olarak katkı koyamamış olan oyuncularda başka alanlarda çok faydalı işler yapabilir. (Pas, perdeleme, ribaund.)

Hücum: antrenmanlarda çok tekrar ve konsantre ister. Maçlarda karşılaşılan son saniyelerde topu oyuna sokma, son topu kullanma, faul problemi olan oyuncudan oynama gibi durumlar için antrenmanlarda çok çalışmalı, çok tekrar yapmalı ve alışkanlık kazanılmalıdır. İnsan her şeyi hayal edebilir fakat gerçeğe döndüğünde elinde ne varsa onunla yetinmek zorundadır. Vizyonun sahip oldukların ile makul bir şekilde örtüşüyorsa bireysel yeteneklerin çok ötesinde ortak bir güç ortaya çıkacaktır. Farkında olmak kuvvetli olmaktan daha önemlidir.

Son olarak; yine de iyi hücum yapmak için savunma yapmak çok önemlidir. “İyi hücum savunma ile başlar” felsefesi, çok doğru bir felsefedir.

Haftaya görüşmek üzere…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X