Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Ağrı ve böbrek

Ağrı,  kişiyi en çok rahatsız eden ve doktora götüren bir semptom veya belirtidir. Genellikle ağrı olmadığı müddetçe kendimizi hasta hissetmeyiz Ağrı yoksa  hastalık yoktur düşüncesi  bizde hâkimdir. Bu da son derece yanlış bir kanıdır.  Ağrı olmadığı halde, kanser  ve böbrek hastalığı gibi kişinin önemli bir hastalığı olabilir.

Böbrekler: Vücudumuzun önemli organlardan bir tanesidir. Önemli görevleri vardır. Çalışmadığında kişinin ömrü 3-5 günü geçmez.

Görevleri:

-Kan basıncını ayarlar

-Sodyum, potasyom gibi elektrolitleri düzenlemesini ve dengede tutmasını sağlarlar.

-Vücudun metabolizma sonucu oluşan artık (üre, kreatinin, ürik asit vb) maddeleri dışarı atarlar.

-Kansızlığımız  varsa, kemiklere sinyal vererek veya hormon üreterek  kan eksikliğimiz gidermeye çalışırlar.

-Kemiklerimizin erimesini önler ve sağlam kalmasını sağlarlar

-Vücudun  asit- bazı dengesini düzenlerler.

Son  derece önemli olan bu organımız,  ne yazık ki ağrısı olmadığı için çok fazla kişi böbreklerini kaybeder ve nakil şansı yoksa ömür boyu diyalize mahkûm olurlar.

En büyük yanılgımız, taş veya kum gibi idrar yollarımızı etkileyerek veya tıkarak  şiddetli ağrıya neden olması sonucu,  oluşan ağrının böbrek ağrısı düşüncemizdir. Aslında bu ağrı idrar yollarının ağrısıdır. Böbrek ağrısı değildir. Taş,   ne kadar çok ve büyük olursa olsun böbreğin içinde ise ağrıya neden olmazlar. Az olasılıkla böbreğin genişlemesine neden olduklarında böbrek kapsül gerilemesine bağlı küt bir ağrı oluşturabilirler. Buda böbreklerin değil de kapsüllün ağrısıdır.

-Bu nedenle ağrınız yoksa,  hastalığınız yok anlamına gelmez. Bunların başında böbrek hastalığınız gelir. Altı ayda bir böbrek kontrollerinizi yaptırın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X