Ağrı, kişiyi en çok rahatsız eden ve doktora götüren bir semptom veya belirtidir. Genellikle ağrı olmadığı müddetçe kendimizi hasta hissetmeyiz Ağrı yoksa hastalık yoktur düşüncesi bizde hâkimdir. Bu da son derece yanlış bir kanıdır. Ağrı olmadığı halde, kanser ve böbrek hastalığı gibi kişinin önemli bir hastalığı olabilir.
Böbrekler: Vücudumuzun önemli organlardan bir tanesidir. Önemli görevleri vardır. Çalışmadığında kişinin ömrü 3-5 günü geçmez.
Görevleri:
-Kan basıncını ayarlar
-Sodyum, potasyom gibi elektrolitleri düzenlemesini ve dengede tutmasını sağlarlar.
-Vücudun metabolizma sonucu oluşan artık (üre, kreatinin, ürik asit vb) maddeleri dışarı atarlar.
-Kansızlığımız varsa, kemiklere sinyal vererek veya hormon üreterek kan eksikliğimiz gidermeye çalışırlar.
-Kemiklerimizin erimesini önler ve sağlam kalmasını sağlarlar
-Vücudun asit- bazı dengesini düzenlerler.
Son derece önemli olan bu organımız, ne yazık ki ağrısı olmadığı için çok fazla kişi böbreklerini kaybeder ve nakil şansı yoksa ömür boyu diyalize mahkûm olurlar.
En büyük yanılgımız, taş veya kum gibi idrar yollarımızı etkileyerek veya tıkarak şiddetli ağrıya neden olması sonucu, oluşan ağrının böbrek ağrısı düşüncemizdir. Aslında bu ağrı idrar yollarının ağrısıdır. Böbrek ağrısı değildir. Taş, ne kadar çok ve büyük olursa olsun böbreğin içinde ise ağrıya neden olmazlar. Az olasılıkla böbreğin genişlemesine neden olduklarında böbrek kapsül gerilemesine bağlı küt bir ağrı oluşturabilirler. Buda böbreklerin değil de kapsüllün ağrısıdır.
-Bu nedenle ağrınız yoksa, hastalığınız yok anlamına gelmez. Bunların başında böbrek hastalığınız gelir. Altı ayda bir böbrek kontrollerinizi yaptırın.