Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Alkol ve Böbrekler

Sağlık bakımında çoğumuz sağlığımıza dikkat etmiyoruz. Bu dikkatsizliğin başında düzensiz besleme, zararlı yiyecek ve içecekler gelmektedir. Sigara ve aşırı alkol sağlığımız üzerinde en zararlı içeceklerdir.

Alkolün böbrekler üzerindeki zararlı etkilerine baktığımızda,

* Alkol yapımı sırasında kullanılan veya bulunan toksik maddeler içermektedir. Bu toksik maddeler birçok organımız üzerinde zararlı olduğu gibi böbreklerimiz üzerinde de zararlıdır.

* Fazla idrar çıkarması: Alkol diüretik bir etkiye sahip. Yani kişi çok fazla idrara çıkar. Böbrekte yetmezlik varsa buda böbreği yorar.Böbrekteki mevcut hasarı daha da artırır.

* Alkol vücudumuzda yağlamaya neden olur. Bu organların başında karaciğer gelir. Alkoliklerin çoğunda kolesterol, trigliserit yüksekliği ve karaciğerde yağlanma bulunmaktadır. Bu yağlama böbrekleri de olumsuz etkileyerek yetmezliği artırır.

* Alkol ile beraber alınan fazla yağlı yiyecekler ve uzun sure hareketsiz kalmaları vücut üzerinde zararlı etki yaptığı gibi böbrekleri de olumsuz etkilemektedir.

* Başta ceviz olmak üzere birçok yiyeceklerde alkol vardır. Ancak bu yiyeceklerde ki alkol hem az oranda hem de sağlığı pek etkilemez.

* Her ne kadar az alkolün kalp ve damarlar üzerinde faydalı olduğuna dahi çalışmalar varsa da az alkolle başlayıp çoğalma riski fazla olduğunu da unutmamak gerekir.

* Sonuç olarak sigara ve aşırı alkol sağlığınıza ve böbreklerinize zararlı olduğu bilincinde olup dikkat etmeliyiz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X