Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Bir vaka (hasta)

33 yaşında, erkek hasta

Altı ay öncesine kadar hiç bir şikayeti olmayan hasta, sağlıklı bir şeklinde hayatını sürdürüyormuş. 6 aydır gece 2-3 kez idrara çıkmaya başlamış. Çok fazla önemsememiş. Hayatını sürdürmeye devam etmiş. Son 2-3 aydır halsizlik ve ağız kokusu da başlamış. Son bir aydır bu şikayetlere ek olarak yaygın kemik ağrıları da eklemiş. Bu şikayetler geçmeyince ve giderekte artınca doktora gitmeye karar vermiş. 

Yapılan muayene ve tetkik sonucu, hastanın böbrek hastası olduğu tespit edilmiş. Doktor,  böbrek hastalığın ileri düzeyde hasarlı olduğunu ifade etmiş.   

Hasta şaşkın bir şeklinde, doktora hiç böbreklerim ağrımadı. Bu nasıl olur?

Eğer bir kişide;

-Halsizlik

-Ağız kokusu

-Sık sık idrara çıkma

-Gece idrara çıkma

-Ayaklarında ödem

-Tansiyon yüksekliği

– Cilt renginde solukluk 

Gibi şikayetlerden bir veya birden fazla kişide bulunuyorsa mutlak böbreklerin baktırması gerekir.

Unutmamak gerekir ki böbrek hastalıkları genellikle belirti vermez. Sinsi bir şeklinde ilerler. Hasta hastalığını fark edene kadar geç kalınmış olabilir. Bu hastada olduğu gibi.

Bu hastamız, 6 ayda veya yılda bir aile hekimine başvurarak idrar ve kan tetkiki yapmış olsaydı, hastalığı erken fark edilirdi. Zor durumda kalmazdı.

Yapılan tetkikler zor değil. Sadece idrar ve basit bir kan tahlili çoğu kez yeterlidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X