Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Böbrek hastalarının en çok merak ettiği ve sordukları sorular

-Günlük ne kadar su içmeliyim?

-Neler yemeliyim veya yememeliyim?

-Böbrek hastalığım hangi düzeyde?

Böbrek hastası iseniz hayatınızın her alanında dikkatli olmalısınız. Çünkü aldığınız her yiyecek ve içecekler genelde vücutta metabolize olduktan sonra fazlası ve artıkları böbreklere gelir.  Böbrekler tarafında değerlendirildikten sonra atılması gerekeni atar gerekmeyeni tekrar vücuda kazandırır.  Onun için bu organımızın ne kadar öneminde bas etsek azdır.  Korunmak için dikkatli davranmalıyız. Hastalandığında merak edilen konulara ise bakalım:

-Günlük ne kadar su içilmeli, sorusu sık sorulan sorudur. Vücudumuz böbrek dışında da sıvı kaybeder. Ter yolu ile, solunum yolu ile, gaita ile. Yaklaşık bu 1 litre  düzeyindedir. Bu da demektir ki idrar yolu ile atılan miktara bir litre sıvı eklenerek almalı. Örneğin günlük 2 litre idrarınız varsa 3 litre sıvı alabilirsiniz.  Günlük sıvı alımı idrarınızla direkt bağlantılıdır. Sıvı deyince sadece su akla gelmemelidir, ayran,  gazlı içecekler, çorba gibi sulu yiyecekler gibi hepsini kapsar.

-Neler yememelisiniz; Hastalar için tek tek saymak ve akılda tutmak zordur. Kabaca söylesek akılda tutulur.  Kabaca sakınılması gerekenler yiyecek ve içecekler:

Kuru yemişler, kuru meyveler, kuru baklagiller

Fazla et tüketmek

Tuzlu yiyecekler

Kahve, gazlı içecekler, pastörize süt,  üzüm suyu, kuşburnu. normal süt ve yoğurdunuzu yiyebilirsiniz

-Böbrek yetmezliğiniz hangi evre ve düzeyde: Bu çok önemlidir. Sıvı miktarı ve yiyecek  alımı,  hasarın düzeyi ile direkt bağlantısı vardır. Bu da demektir ki her böbrek hastası aynı değildir.  Hasar düzeyini 1 ile 5 arasında sınıflandırırsak veya ayırırsak, 1 ile 2 düzeyinde bir böbrek hastası  fazla su(günlük 3 litre) tüketebilir.  Yiyeceklerde ise fazla kısıtlama yapılmaz. Hasar 4-5 düzeyindekilere su  ve sıvı kısıtlamasının yanında bazı yiyeceklerinde de  kısıtlamaya gidilir. 

Bu da gösteriyor ki,  hasar düzeyi çok önemlidir. Buna göre sıvı tüketimi,  yiyecek miktarı ve çeşidi önemlidir. Böbrek hasarı hangi düzeyde olursa olsun hep dikkat edilmelidir. Doktor kontrolüne düzenli gidilmelidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X