Organlarımızın her biri çok kıymetlidir. Değerini ne kadar bilsek o kadar azdır. Ancak değerini bilmiyoruz. Ne zaman zarar görür kaybedersek, değerini anlıyoruz ama geç kalmış oluyoruz.
Önemi:
Her organımızın önemli görevleri vardır.
Örneğin,
Böbreklerimiz: Kanımızın temizlenmesinde sorumlu. Çalışması bozulunca vücudumuzda oluşan artık maddeler dışarı atılamaz. Biriken zararlı ve artık maddeler, tüm organlarımızın düzenli çalışmasını engeller ve hayatımız tehlikkeye girer.
Böbreksiz hayat ancak 3-5 gün sürer.
Organlarımız, birbirleri ile uyumlu ve düzenli bir şekilde çalışmaktadırlar. Birbirlerini iyi tanır ve severler. Dışarıda yabancı bir organ alındığında onu kabul etmezler ve onunla çalışmak istemezler. Başta immün sistemimiz olmak üzere, dışarıda alınan yabancı organa saldırarak zarar verir ve dışarı atmaya çalışır. Bu organlarda böbrekler en sık dışarıda alınan ve nakil yapılanıdır.
Böbrek nakline: Dünyada ve ülkemizde sık yapılan bir organ naklidir. Son dönem böbrek yetmezliğine gelen bir hastanın, en önemli tedavi yöntemi nakildir. Tabii naklin olması için kişinin sağlık açısında uygun olması gerekir. Ya canlıdan ya da ölüden (kadavra) alınmaktadır. Maalesef ülkemizde kadavrada Avrupa düzeyine gelemedik. Ancak ülkemizde de kadavrada nakil giderek artmaktadır.
Önemli olan sağlığımızın bozulmamasıdır. Nakil olsa bile zorlukları vardır. Ömür boyu ağır olan ilaçları kullanmak zorundadır. Aksi takdirde vücudumuz yabacı olan böbreği atar. Yukarıda bahsettim. Organlarımız ancak birbiriyle uyumlu çalışır. Yabancı organ, ancak vücut direnci düşüren ilaçlarla vücutta kalır. Bu ilaçların da önemli yan etkileri vardır. Buna rağma kullanmak zorundayız. Ara verildiği zaman, kısa sürede vücudumuz böbreği atar.
Hiçbir organ, kendi organlarımızın yerini tutamaz ve onun gibi olamaz. Onun için kıymetini bilmek gerekir.