Eskiden böbreklerimizi kalp, karaciğer, beyin ve mide gibi organlarımız kadar önemsemiyorduk. Ancak son yıllarda bu organlarımızın ne kadar önemli olduğunu farkında olmaya başladık.
Neden önemli olduğuna bakalım:
Görev-1: Vücudumuzda olan fazla sıvıyı dışarı atarak kan basıncımızın düzenli gitmesini sağlar. Bu düzenlilik, diğer organlarımız zarar görmeden dengeli bir şekilde beslenmesi ve çalışması için ortam hazırlar.
Görev-2: Vücudumuzun çalışması sonucu oluşan artık maddeleri( üre, kreatin, ürik asit vb) dışarı atarak organlarımızın zehirlenmesini veya zarar görmesini engeller.
Görev-3: Kansızlığı önler. Kan hüçrelerin belli bir ömürleri vardır, bu da yaklaşık 3 aydır. 3 ay sonra yaşlanıp ölürler yerine yenileri kemik iliğinde üretilerek konulur. Eksilen kanın kemik iliğinde üretilmesi için böbreklerin eritroprotein denilen bir hormon salgılayarak ve bununla kemik iliğini uyararak yapar.
Görev-4: Kemiklerimizin erimesini önler. D vitamini diğer vitaminler gibi vücudumuz için önemlidir. Başlıca görevi kemiklerimizin sağlıklı ve sağlam kalmasını neden olur. Böbreklerimiz tarafında D vitaminin aktifleşmesi ve göreve hazır hale gelmesini sağlayarak kemiklerimizin erimesini ve hasar görmesin engeller.
Görev -5: Kullandığımız ilaçların vücudumuzda birikmemesi ve zarar vermemesi için ya direkt ya da parçalanmışsa, parçalarını dışarı atar.
Görev-6: Elektrolitlerimizi düzenler. Başta sodyum, potasyom, kalsiyum, klor vb gibi vücudumuzun sağlıklı çalışmasını sağlayan bu elektrolitleri dengede tutar. Eksikliğinde alır, fazlalığında dışarı atar.
Görev-7: Asit-Baz dengesini sağlayarak her bir organımızın daha rahat çalışması için ortam hazırlar.
Görev-8: Kan şekerimizi ayarlar. Vücudumuzda üretilen veya dışarıda verilen insülinin fazlasını kanda birikmesini önleyerek dışarı atar. Bu da kan şekerimizin dengede tutar ve telikeli düzeye düşmesini önler.
Görev-9: Tansiyonumuzun düzenli seyir etmesini sağlar. Bunu da Renin üreterek ve Renin-anjiotensin-Aldosteron hormon mekanizmasının düzenli çalışmasını sağlar.
Görev-10: Prostaglandin, Renin, Eritropoetin, gibi hormonları üreterek sağlıklı yaşam sunar.
Böbreklerimizin ne kadar önemli olduğunu ve kıymetini ne kadar bilsek az olduğu bilincine varmalıyız.