Bu tip hastalarla ilgili birkaç örnek vererek açıklayayım.
60 Yaşında
Bayan hasta
Mesleği: Ev hanımı
Şikâyeti: Şekerin düzensiz seyretmesi.
Düzensiz seyreden şekerin hastanın vücudunda yaptığı tahribatlara da bakalım.
-Ayaklarda yanma
-Görme bozukluğu
-Kalp yetmezliği
-Sık sık idrar yolu enfeksiyonu şikâyetleri mevcuttu.
Hastayı değerlendirdiğimde, birçok kez doktora gittiğini ve her bir doktorun tedavi vermiş veya mevcut tedavisini değiştirmiş olduğunu yine de şekerinin bir türlü düzene girmediğini gözlemledim.
Bu hastada neden şekerin düzene girmediğine bakalım.
-Hasta diyetine dikkat etmiyormuş
-Hareketsiz bir yaşamı varmış
-Uyku düzenine dikkat etmiyormuş
-İlaçlarını düzenli kullanıyormuş.
Hasta gittiği her doktora ilaçlarını düzenli kullandığını ve buna rağmen şekerinin düzene girmediğini söyleyince doğal olarak doktorların bazıları tedavisine ilaç eklemiş bazıları da tedavisini tamamen değiştirmiş. Değişik doktor ve tedavilerine rağmen şekeri bir türlü düzene girmemiş. Şekerin düzene girmemesi doğaldır. Kaç doktora giderse gitsin ve ne çeşit tedavi kullanırsa kullansın hastanın şekeri düzene girmez.
Çünkü hasta diyetine dikkat etmiyor, uyku düzeni yok ve hareketsiz bir yaşamı var. Bu olumsuzluklar olduğu müddetçe hasta daha çok doktora gider ve daha çok ilaç kullanır.
İkinci bir örnek:
56 yaşında erkek hasta
Mesleği: Pazarcı
Hastanın şekeri bir türlü düzene girmiyormuş. Hasta diyetine dikkat ediyor, hareketli bir yaşamı var ve ilaçlarını düzenli kullanıyor. Ancak şeker yine de düzene girmiyormuş. Bunun için bu hasta da birçok kere doktora gitmiş yine de sonuç almamış. Bu hastanın şekerinin düzene girmemesinin en önemli sebebi uyku düzensizliği. Hasta uykusunu düzene koymadığı müddetçe şeker düzene girmez.
Sonuç:
Bir şeker hastasının şekerinin düzene girmesi ilaç tedavisinin yanında, düzenli uyku, iyi diyet, stresten uzak, hareketli yaşam sürmek ve zamanında ilaçlarını kullanmakla mümkün olur. Yoksa boşuna doktor doktor gezersiniz.