Ödem; vücudumuzun belirli yerlerinde veya yaygın oluşan, damar dışına çıkan anormal sıvı birikimidir. Başta ayaklarda olmak üzere, göz kapaklarında, yüzde, karın bölgesinde, eklemlerde ve tüm vücutta oluşabilir. Birçok nedeni vardır.
Önemlileri:
-Böbrek yetmezliği: Bu hastalıkta ödem önemli bir belirtidir. Önce yüzde başlar, yetmezlik ilerledikçe tüm vüçutta yayılır. Hasta olan böbrek, idrarla dışarıya protein atar. Vücutta azalan protein, damarlarda sıvıyı tutmaz ve ödem oluşur. Bu şikâyetiniz varsa böbrekler açısından dikkat.
-Kalp yetmezliği: Ödemin önemli nedenidir. Özellikle ayak bölgesinde başlar, yukarıya doğru giderek yayılır. Kalp yetmezliğinin önemli bir belirtisidir. Kalbinize dikkat
-Guatır(tiroit hastalığı veya yetmezliği): Çoğunlukla tiroit yetmezliğinde oluşur. Ödemle birlikte, sıklıkla halsizlik, yorgunluk, konuşma bozukluğu, iştahsızlık vb varsa tiroit yetmezliğine dikkat.
-Varis: Özelikle obez(kilolu) kişilerde sıklıkla görülür. Ödem, sabah pek görülmez. Akşama doğru ayak bileklerinde başlar giderek artar ve yukarıya doğru yayılır. En sık görülen ödem tipidir. Bu şekilde klinik tablonuz varsa varislere dikkat.
-İlaçlar: Dünyada ve ülkemizde yaygın kullanılmaktadır. Birçok ilaç grubu ödem yapabilir. Bunların başında tansiyon ilaçları gelir. Eğer bu ilaç grubunu kullanıyorsanız ve ödeminiz de varsa bu ilaçlara dikkat.
-Menopoz: Kadınlar belli bir yaşa geldiğinde hormonal değişiklikler başlar ve menopoza girerler. Bu hormonal değişiklikler menopozla birlikte ödem de yapabilir. Menopozda ödeme dikkat.
-Yaşlı ve uzun süre yatalak hastalarda: Bu hasta grubunda sıklıkla karın yan bölgesinde ve ayaklarda oluşur. Hem basınç hem de damar zayıflığının bir sonucu olarak oluşur. Besleme, hareket ettirme ve pozisyon değiştirme ile azalabilir. Yaşlılarda ödeme dikkat.
-Alerji: Sıklıkla ilaçlar, yiyecek ve içecekler ile oluşur. Kızarıklık, kaşınma, yanmanın yanında ödemde oluşabilir. Bu belirtilerle beraber ödem varsa ilaçlar, yiyecek ve içeceklere dikkat.
-Dolaşım bozukluğu: Önemli bir hastalıktır. Özelikle bozukluğun olduğu bölgede ödem belirgindir. Neden ortadan kalktığında düzelir. Sıklıkla bölgeseldir. Bu durumlarda dolaşım ve damar tıkanıklığına dikkat.
-İltihaplı romatizma: Bu tip ödem, çoğunlukla eklem bölgesinde ağrı, yanma ve hareket kısıklığı ile kendini gösterir. Bir ve birçok eklemi tutabilir. Tek veya çift taraflı olabilir. Bu klinik tabloda ltihaplı romatizmaya dikkat.
Eğer ödem şikâyetiniz varsa bu hastalıklar açısında dikkatli olmalısınız ve bu hastalıkların sizde olup olmadığını araştırmalısınız.