Diyabetle ilgili ne kadar konuşsak veya baş etsek o kadar azdır diye düşünüyorum. Çünkü dünyada ve ülkemizde yaygın bir hastalıktır. Son zamanlarda ülkemizde diyabetin görülme sıklığı, Avrupa ülkelerine oranla daha sık olduğu tespit edildi.
-Neden diyabet ülkemizde bu kadar sıktır?
-Hangi organlarımızı etkiler?
-Nerde hata yapıyoruz?
-Nasıl önlem almalıyız?
-Diyabetin ülkemizde sıklık nedeni: Başta düzensiz beslenme ve uzun süre hareketsiz kalmaktır. Kişi sağlıklı iken kendine dikkat etmiyor. Bana bir şey olmaz diye düşünüyor ve önüne gelen birçok şeyi yiyebiliyor. Bunların başında hamurlu yiyecekler ve tatlılar var. Diğer yanda ya iş icabı yada bir takım TV dizileri karşısında uzun süre hareketsiz kalmaktır. Bu nedenler diyabetin gelişmesine veya varsa alevlenmesine neden olmaktadır.
-Diyabet hangi organlarımızı etkiler: Diyabetin hemen hemen etkilemediği organ yoktur. Bu nedenle çok önemli bir hastalıktır. Dünyada en fazla körlüğe neden olan, en fazla böbrekleri yetmezliğe götüren, en fazla kalbi ve sinirleri etkileyen hastalık diyabettir.
– Nerede hata yapıyoruz: En büyük hatamız diyetimize ve sporumuza dikkat etmiyoruz. Doktor kontrollerimize gitmiyoruz. Hastalığınız ne kadar düzenli giderse bile mutlak 6 ayda bir doktora gitmelisiniz ve tetkiklerinizi yapmalısınız.
-Diğer en önemli hata: Eğer organlarınız etkilenmişse (böbrekler, göz, kalp, sinirler vb) insüline geçmekte yarar vardır. Çünkü diyabet için aldığınız hapları çoğu böbreklere zararlıdır. Hem diyabet hem de zararlı tabletler organlarımızı daha da etkiler.
-Nasıl önlem almalıyız: Şartlarınız ne olursa olsun hem yemeğinize hem de sporunuza dikkat ediniz. Uzun süre hareketsiz kalmayınız. Böbrekler başta olmak üzere organlarınız etkilenmişse insülin kullanmaktan çekinmeyiniz. Doktor kontrolünüzü ihmal etmeyiniz.