Bunu bir örnekle açıklayayım.
63 yaşında
Erkek hasta
Memur emeklisi
Şikâyeti: Böbreğini kontrol etmek için geldi.
Yaklaşık 2 yıl önce halsizlik nedeni ile doktora gitmiş. Yapılan muayene ve tetkik sonucu doktor, bir böbreğinin olmadığını söylemiş. Bu böbreğini kontrol etmek için geldiğini ifade ettiler. Yapılan muayenede hastanın sağlıklı bir görünümü mevcuttu. Yaptığımız tetkik ve ultrasonda her iki böbreğinin olduğu ve sağlıklı çalıştığı görüldü. Hastanın eşi şaşkın bir şeklinde ‘Ya doktor bey iki yıldır boşuna mı ağladık eşimin böbreği yok diye’ kendini ifade etti.
Bu vakada yanlış olan ne?
-Hasta ve yakını yüksek ihtimalle yanlış anlamışlar veya doktorun dediğini iyi dinlememişlerdir.
-Tek böbrek bile olsa neden iki yıldır ağlıyorlarmış, sağlıklı tek böbrek kişinin ömrünün sonuna kadar normal yaşamasını sağlar.
Tek böbreği olan hastaların en sık sorduğu sorulardan bir tanesi de, bir böbreğim yok diğer böbreğim büyümüş bu tehlikeli mi?
Kişide bir böbrek olmadığı zaman diğer böbrek iki böbreğin işini yaptığı için doğal olarak büyür. Bu büyüme bir hastalık değildir sadece fizyolojik bir büyümedir. Bir sıkıntı yaratmaz. Bir ailede bir kişinin böbreği son dönem yetmezliğine geldiği zaman ya diyalize girer ya da böbrek nakli olur. Nakil için organ ya kadavradan(ölüden) ya da canlıdan alınır. Canlı, genellikle ya hastanın eşi ya da birinci derecede akrabalarından alınır.
-Sık sorulan diğer bir soru, böbreğimi yakınıma versem diğer böbrek beni idare eder mi veya sağlığım bozulur mu?
Kendine dikkat eden her böbrek vericisi sağlıklı yaşar ve genellikle böbrekle ilgili sorun da çıkmaz.
Sonuç:
Bir böbreği yok farz eden eşler iki yıldır ağlayacağına bir uzmanın fikrini alsalardı bu iki yılını ağlayarak geçirmezlerdi. Her ne olursa olsun ve de ne iş olursa olsun her zaman işin uzmanına sorarak hareket etmek en doğrusudur. Aksi taktirde yanlışlık yapabilirsiniz ve üzülürsünüz.
Sağlıkla kalın.